Cam bir amorf katıdır. Bu haliyle de yer yer davranış olarak sıvı halde bir maddeye benzer. Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camda da bulunan bir niteliktir. Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar uzundur ki bu akışı bir insan gözleyemez, yaşam süresi yetmez.
Cam suyu (ayrıca silecek sıvısı, ön cam yıkama sıvısı olarak da bilinir), motorlu taşıtlar için, araç sürülürken ön camın, ön cam sileceği ile temizlenmesinde kullanılan bir sıvıdır. Aracın depolama tankına dökülen ön cam yıkama sıvısı.
Sonuç olarak camların akışkanlıklarının düşük olması ve görünüşleri nedeniyle katılara, düzenli bir yapıya sahip olmamaları nedeniyle sıvılara benzediği söylenebilir. Yapısı camlara benzeyen malzemeler, amorf (kristal yapısında olmayan) katılar olarak sınıflandırılır.
Kırılgan bir madde olan cam, sağlıklı ve estetik olma özelliği ile de bilinir. Camın hammaddesi, nerede kullanıldığı ve ne işe yaradığı, herkes tarafından merak edilen bir konudur. Cam, pencere, mobilya, mutfak eşyaları, aynalar, aydınlatma ekipmanları ve aksesuar gibi birçok alanda kullanılır.
Camın ana bileşenini, saydamlık özelliği sağlayan, amorf yapı içinde erimiş ve dağılmış olarak bulunan silisyum oksit ( SiO2 ) oluşturur. Camlar, çok sert ve kırılgan, basma dayanımları yüksek, hava, su ve asitlerin (Flour asidi dışında) kimyasal etkilerine dayanıklı malzemelerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar uzundur ki bu akışı bir insan gözleyemez, yaşam süresi yetmez. Bu yüzden bizler camı sıvı bir madde olarak nitelendirebiliriz.
Cam ya da sırça, saydam veya yarısaydam, genellikle sert, kırılgan olan ve sıvıların muhafazasına imkân veren, inorganik amorf yapıda katı bir malzeme.
Cam ise kumun yüksek derece ısıtılması ile elde edilen bir cisimdir.Homojen bir karışım örneğidir. Dolayısıyla cevabımız karışım olacaktır.
Cam, silisli kumun ya da potas katılarak yüksek ısıda eritilmesiyle elde edilen sert, saydam ve kırılgan cisimdir. İnsanlığın keşfettiği en eski ürünlerden biridir. Cam, incelendiğinde amorf katı sınıfına girmektedir, yapısını incelediğinde silis olarak adlandırılan kimyasal formülü SiO2olan silisyum dioksittirdir.
Sıvı Cam Uygulama Alanları
Teras, balkon, banyo, mutfak, havuz, seramik, mermer, granit, porselen, cam mozaik ve taş kaplama üzerinde, çatı gizli derelerinde, beton, ahşap, pvc, galvaniz sac, alüminyum vb. zeminlerde kullanıma elverişlidir.
Cam, aslında bir amorf katıdır; yani tam olarak düzenli kristal yapıda değildir. Camın amorf yapısını solda görebilirsiniz. Bu formda Böylece atomlar bir kristal kadar düzenli ve iyi paketlenmiş bir yapıya sahip olmasalar da, yine de bir sıvının atomlarından daha iyi bir organize olmuşlardır.
Amorf katılar, gelişigüzel bir yapı gösterebilirler. Uzun süre beklemede akışkan olduğu gözlenmektedir. Genellikle sıvı halinin ani olarak soğutulmasıyla elde edilirler. Örneğin; cam, lastik ve plastikler bu türdendir.
Şekilsiz yapıdaki plastik, cam, kauçuk ve mum vb. amorf katılara bir örnektir.
Cam, kumun soda ve kireçle karıştırılıp öğütülerek 1000 dereceden daha yüksek sıcaklıkta eritilmesiyle elde edilir. Bu karışım ile “soda camı” üretilir. Soda camı, şişe, pencere camı, bardak, vb yapımında kullanılır. Renkli camlar, karışıma metal tuzları katılarak üretiliyor.
Sıvı cam, cam moleküllerinin bir bileşiğidir, silikon dioksit (SiO₂). Silikon, saf kuvars kumundan çıkarılan ve dünya kütlesinin yaklaşık %15'ini oluşturan bir mineraldir.
Antifirizli cam suyu, donmadan -30 derece veya daha düşük sıcaklıklara dayanmasını sağlayan, tipik olarak etilen glikol ve metanol gibi bir antifriz katkı maddesi içerdiğinden, özellikle soğuk havalarda tercih edilmesi gereken cam suyu çeşididir.
Cam bir amorf katıdır.
13.11.2019 – C.Portalı: Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur. Cam amorf yapısını koruyarak katılaşır. Üretim sırasında hızlı soğuma nedeniyle kristal yapı yerine amorf yapı oluşur.
Simyacıların bulduğu bazı maddeler : Boya , ilaç , parfüm , mürekkep , cam , seramik , barut gibi birçok maddeyi keşfetmişlerdir.
Kısaca özet yapacak olursak, cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, soda ve kireçtir. Kum camın ana malzemesidir. Camın düşük sıcaklıkta akışkan hale gelmesi soda ile sağlanmaktadır. Cam üretiminde kimyasal etkilere karşı dayanıklılık kireç ile sağlanmaktadır.
Saf maddeler Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde;süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri ise sıvı ; soluduğumuz havanın içindeki oksijenin ve mutfakta kullandığımız doğal gazın birer gazdır. İçinde kendinden başka madde bulunmayanlara saf madde denir.Tek cins madde içerir.
Doğrulanmış Cevap
Cam bardak hem madde hem de cisimdir.
Cam üretiminde kullanılan temel madde olan kum öğütülerek 1000-1500 derece sıcaklıklardaki fırınlarda eritilir. Erime noktası yüksek olduğundan kuma ilave olarak kireç ve soda eklenir. Bu malzemeler camın kırılganlık özelliğini de azaltmaktadır.
Bilgisayar programları ve araçlarını kullanarak tasarım yapma işlemine verilen genel addır. Mühendislik alanında ve teknik personel için çok önemlidir. CAM (Computer Aided Manufacturing) ise kelime anlamı olarak bilgisayar destekli üretim manasına gelir.
Aynı zamanda camdaki bir elektronun uyarılması için gereken enerji, görünür ışığın sahip olduğu enerjiden yüksektir. Bu nedenle görünür ışık camın içinde etkileşmeden geçer ve bu sebeple, cam saydamdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri