Kaplamanın altından yapışkanı çözen su bazlı bir yapıştırıcı çözücü uygulanır. Kaplamanın altından başlayarak yavaşça kaldırılır. Bu esnada bıçak veya spatula yardımıyla yapışkan temizlenir. Kaplama tamamen söküldükten sonra cam yüzeyi temizlenir ve kurulanır.
Temizlik Solüsyonu
Folyo yapışkanı temizlemek için en etkili yöntem olarak sayılır. Solüsyonun yapışkanlı yüzeye uygulanması ve bir süre bekledikten sonra kimyası bozulan yapışkanın bez ile silinerek temizlenmesi hem aracı korur hem de size zamandan tasarruf sağlar.
1- En basit folyo sökme araçları plastik ragle ve kazıyıcılardır. Folyonun altına sokup yapışkan tabakayla üst pvc kısmı ayırarak ilerlenir. 2- Elektrikli aletler pek yaygın kullanılan bir yöntem olmasa da ısı tabancası folyoyu yumuşatmak için fazlaca kullanılır.
1) Cam filmi kenar kısmından tırnak kullanılarak, olmuyorsa da falçata kullanılarak kaldırılmaya çalışılır. Eğer film cama çok kuvvetli bir şekilde yapışmadıysa, kaldırılan kısmından tutulan film yavaş ve dikkatli bir şekilde çekilerek camdan sökülür.
Folyonun kenarlarından başlayarak 20 derece açıyla çekerek sökmeye başlayın. Eğer hızlı kaldırırsanız folyo koparak işinizi zorlaştırabilir. Folyonun yumuşamasını sağlayın. Üst katmanı kaldırdıktan sonra en önemli bölüm olan yapışkan tabakanın temizlenmesi bölümüne geçin.
İlgili 31 soru bulundu
Camdaki bant lekesi için, sıcak su ve sabun karışımı kullanılabilir. Yine yüksek sıcaklıkta hava veren fön makineleri, dikkatli kullanılmazlarsa camın çatlamasına neden olabilirler. Bu nedenle cam sil gibi temizlik ürünlerini, sıcak su ve sabun karışımını veya sirke camdaki bant lekesi için tercih edilebilir.
Eğer cam filmi çok fazla yapışmış durumdaysa ve kaldırılmıyorsa, takılı olan cam filminin ısıtılıp yumuşatılması gerekmektedir. Bu işlem için fön makinesi kullanılabilir. Fön makinesi ile cam filmi ısıtılır ve yumuşatılır. Ardından yumuşayan cam filmi dikkatlice çıkarılır.
Camdaki, tabak, bardak ya da kavanozdaki yapışkanı çıkarmak ve yapışkan kalıntısından kurtulmak için yüzeyi yağ ile nemlendirin. Bir süre yapışkanın yumuşaması için zaman verin. Ardından kalıntıyı ovarak ya da kazıyarak çıkarın. Yağı emmeyen cam yüzeyler için bu yöntemi kullanmak oldukça idealdir.
Cam yüzeyler üzerinde meydana gelen yağlı boya lekeleri fazlalıklarını kazıyıcı yardımı ile düzgün bir şekilde alabilirsiniz. Ayrıca terebentin, neft veya tiner yardımı ile kalan boya lekelerini temizleyebilirsiniz.
Temizleme Bezi Kullanma
Mikrofiber bez veya gazlı bez gibi yumuşak ve çizilmeye neden olmayan bir bez kullanarak cam yüzeyi silin. Bez fazla ıslak olmamalıdır, sadece nemli olması yeterlidir. Cam yüzey üzerinde hafifçe dairesel hareketler uygulayarak silin.
Folyoları sökücü jel olarak bir fırça veya rulo yardımı ile folyaya yedirilir. Yüzeyde bir tanaka yapılmaya çalışılır. Bir müddet beklendikten sonra kendiliğinden kabarma görülür. Bu kabarmanın ardından bir spatula yardımı ile çıkmış folyo yüzeyden alınarak işlem sonlandırılır.
Lekeli bölgeye aseton döküp birkaç dakika bekleyin ve bir diş fırçası yardımıyla alanı temizleyin. Bant ve etiket kalıntılarından kurtulmak için sabunlu suyu da deneyebilirsiniz. Eğer kalıntılar bir objenin üzerindeyse de sıcak sabunlu suda bekletin. Daha sonra yıkadığınızda tertemiz olduğunu görebilirsiniz.
Su, nem ve buhardan etkilenmez. Silinebilir, deterjana karşı dayanıklıdır.
Cam giydirme reklam ürünlerinde kullanılan one way vision sökülmesi oldukça zor gibi gözüksede bu işleri yapabilmek için özel sıvılar üretilmiştir. Yapı marketlerde one way vision sökücü sıvı satılmaktadır. Eğer sıvı kullanmak istemiyorsanız çeşitli yöntemler vardır. Isıtma yöntemi ile sökülme işlemi yapılabilmektedir.
Çok üstün korozyon özelliklerine sahip olması, üzerinde oluşan oksit tabakasının koruyucu olmasındandır. Elektrik iletkenliği %64,94 IACS'dir (saf Al, 2 °C'de). Erime sıcaklığı 660 °C, kaynama sıcaklığı ise 2519 °C'dir.
Bant izini çıkarmak için ev yapımı temizleyiciler ve çamaşır sodası gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Sirke, yapışkan kalıntıları çözen etkili bir temizleyicidir. Tuz ve limon suyu karışımı da lekeleri temizlemekte etkilidir. Bulaşık deterjanı, yapışkan izlerini çözmek için güçlü bir seçenektir.
Selülozik Tiner Cama Zarar Verir mi? Tüm tiner çeşitlerinin boyasız camlarda, matlaşma ve solmaya sebep olduğu bilinmektedir. Boyalı bir cama selülozik tiner uygulaması yapılırsa yüzeydeki boya kolayca çıkabilir. Selülozik tiner cama zarar vermemekle birlikte cam üzerindeki büyük lekeler için kullanıma uygundur.
Etkili bir cam temizliği için karbonat ve arap sabunu ikilisini kullanın. Karbonat ve arap sabununu cam yüzeylerde ve pervazlarda oluşan zorlu lekeleri çıkarmak için kullanabilirsiniz. Karbonat ve arap sabunu karışımıyla camlarınızı lekelerden arındırabilirsiniz.
Boya lekesini cam yüzeylerden çıkarmak için tiner veya inceltici kullanın. Temiz bir bez veya pamuk pedi üzerine bir miktar tiner veya inceltici dökün ve boyanın üzerine uygulayın. Hafifçe ovun ve boyanın çözülmesini bekleyin. Ardından temiz bir bezle veya cam temizleme malzemesiyle yüzeyi temizleyin.
Kurumuş etiketleri çıkarmak için saç kurutma makinesi veya fön makinesi gibi ısınma cihazları kullanabilirsiniz. Etiketlerin üzerine sıcak hava uygulayarak yapışkanın erimesini sağlayın. Daha sonra bir spatula veya plastik kazıyıcı kullanarak bantları dikkatlice soyun.
Amonyak ve suyu eşit oranlarda karıştırdıktan sonra sprey şişesine bırakın. Karışımı lekenin üzerine püskürttükten sonra 20 dakika bekleyin. Daha sonra yumuşak bezle lekeyi silin.
Cam filmin sökülmesinin ardından kalan yapışkan kalıntılar veya küçük cam filmi parçaları gibi artıklar, sabunlu su ve nemli bezlerle temizlenebilir.
Yumuşak kauçuk çekçek, yumuşak bez veya süngerle silin. Herhangi bir aşındırıcı ya da yüzeyi çizebilecek keskin ürünler kullanmaktan kaçının. Aşındırıcı olmayan bez veya mendille camları nazikçe kurulayın.
2022 yılı dikkate alındığında 2023 yılı için cam filmi cezası 950 Tl seviyelerine ulaşacağı söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri