Makinenizdeki kirli suyu boşaltan tahliye hortumunun yerden en az diz boyu kadar (yaklaşık 40 cm), en çok 100 cm yukarıda olması gerekir. Yükseklik bu oranların altında veya üstündeyse makine sıkma işlemi yapmaz. Ayrıca tahliye hortumu gidere bağlı ise tıkanmış olabilir.
- Çamaşır makinesine gereğinden fazla çamaşır atılmış olabilir. - Suyu boşaltma hortumu yüksek kalmış olabilir. - Su bırakma ya da bekletme özelliği seçilmemiş olabilir. Genelde bu ve benzeri nedenlerden dolayı çamaşır makinesi sıkma yapma sorunu yaratabilir.
Özellikle kirli suyu boşaltan tahliye hortumunun yerden en az diz boyu kadar yüksekte olması gerekmektedir. En çok ise 100 cm kadar yukarıda olması önemlidir. Eğer yükseklik bu seviyeler doğrultusunda ayarlanmaz ise yeni çamaşır makinesi sulu bırakma sorunu ortaya çıkabilir.
Makinede kullanıma uygun (matik) olmayan deterjanlar ve aşırı miktarda deterjan kullanımı köpürmeye neden olur ve sıkma işlemini engeller. Makinenizin tuşlarının olduğu bölümde yer alan ve salyangoz şekline benzeyen tuşa her bastığınızda sıkma devirleri değişir.
Bu çerçevede de bir çamaşır makinesi sıkma yapamıyor ise içerisinde su kalıyor anlamına gelir. Makinenizin kazanında yıkama sonrasında su kalıp, kalmadığını kontrol etmelisiniz. Makinenizin yıkama sonunda içinde su kalması da su tahliye problemi olduğunu gösterir.
İlgili 16 soru bulundu
Program sonunda tamburdaki çamaşırların ıslak kalmasının en yaygın nedeni çamaşır makinenizin en yüksek sıkma hızında çalışmaması veya hiç sıkma yapmamasıdır.
Durulama / Sıkma / Boşaltma Çamaşırları durulama ve sıkmanın ardından deterjanlı suyu boşaltmak için kombine ekstra program. Bu programda SensePlus/Ilave durulama tuşu fabrika tarafından önceden ayarlanmıştır. Sadece su boşaltılacaksa sıkma devir sayısı 0 olarak ayarlanmalıdır.
Kumaş türüne bağlı olarak, 800 ila 1200 rpm arasındaki sıkma devri çoğu normal giysi için uygundur. Bu devir aralığı, çamaşırlarınızın çoğunu yeterince sıkarak hızlı bir kuruma sağlar.
Bu durumda, program düğmesinden ”Pompa“ programını seçip suyu boşaltabilir ya da “Sıkma” programına alarak yıkamayı sonlandırıp çamaşırları çıkarabilirsiniz. Suda bıraktığınız çamaşırları sıkmak istiyorsanız sıkma devrini ayarlayın ve ardından Başla/Beklet tuşuna basın.
A: Ön yıkamalı program (ön yıkama, ana yıkama, 3 durulama, sıkma) B: Ön yıkamasız program (ana yıkama, 3 durulama, sıkma) X: Ön yıkamasız kısa program (ana yıkama, 3 durulama, sıkma) C: Sıkma programi A, B ve X programları içinde çamaşırlara sıkma uygulanır.
Makinede ıslak unutulan çamaşırlar, uzun süre makinede kalırsa koku, küf gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. 8-10 saat gibi bir süre sonra çamaşırlarda koku oluşmaya başlar.
2 Çamaşır makinesinin sağ alt kısmında bulunan Filtre kapağını açın. 3 Sağ alt kısımda yer alan tahliye hortumunu dışarı çıkarın. 4 Suyu boşaltmak için hortumun ucunu içine alacak kadar düşük seviyeli bir kap hazırda bulundurarak, tahliye hortumu ucundaki boşaltma tıpasını çekerek çıkarın.
Pompa filtresi, çamaşır makinesinin ön yüzündeki yere yakın kapağın arkasında bulunur. Makinenizin modeline göre, bu kapağın arkasında sadece pompa filtresi ya da pompa filtresiyle birlikte ince bir tahliye hortumu da bulunur. Pompa filtresinin içinde bir miktar pis su olması normaldir.
Sıkma döngüsünde çamaşırlarınızı kontrol edin.
Sıkma döngüsü sırasında kazan içinde düzensiz bir şekilde yumak haline gelen kıyafetler makinenin sallanmasına neden olabilir. Kıyafetleri homojen bir şekilde dağıtarak makineyi tekrar çalıştırabilirsiniz.
Bazı makinelerde ise bunun için herhangi bir düğme bulunmuyor. Çamaşır makinesi nasıl resetlenir anlatırken, eğer çamaşır makinemizde bir resetleme düğmesi bulunmuyorsa, makineyi fişten çekerek bir süre bekledikten sonra tekrar fişe takmak aynı şekilde bir sıfırlama işlevi yaratıyor.
Öncelikle sirke ve tuzu güzelce karıştırın, ardından çamaşır makinesinin deterjan bölmesine bu karışımı koyun. (Dilerseniz tuzu deterjan bölümüne koyup sirkeyi doğrudan makinenin içine de dökebilirsiniz.) Ardından makinenizi içi boş bir şekilde, 90 derecede 1,5 saat kadar çalıştırın. İşte bu kadar!
Devir Sayısı ve Su Tüketimi
Makinenin enerji sarfiyatı dışındaki farklı değerleri de tercihlerde belirleyici oluyor. Buna göre bir çamaşır makinesi kaç devir olmalı, diyorsan en az 1000 devir modeller öne çıkıyor. Sıkma performansı çok çok önemliyse 1400 devir çamaşır makineleri de ideal olabilir.
Hassas ve ütülemesi zor çamaşırların en fazla 600 devirde, dayanıklı çamaşırlar ise en az 800 en çok 1000 devirde sıkılmalıdır.
• Eco Programı
Pamuk ve keten içeriğine sahip olduğunu belirtilen giysileriniz, iç çamaşırlarınız, havlularınız, çarşaflarınızı bu programla yıkayabilirsiniz.
Kot pantolonlar 30 derecede hassas, sentetik ve narin programları ile yıkanmalıdır. Toz deterjana nazaran sıvı deterjanlar renk koruma açısından daha iyi olduğu için, kot pantolonlar yıkanırken sıvı deterjan kullanmak daha iyidir. Makinede kot pantolonlar yıkanırken devir ayarı 800'de olmalıdır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir.
Sırada kapasite ve devir var. Bir seferde yıkanabilecek en fazla çamaşır miktarı kapasite olarak belirlenir. Küçük aileler için 5-6-7 kg, çocuklu aileler için 8-9 kg, geniş aileler için 10-12 kg kapasiteli makineler yeterli olacaktır. Devir ise çamaşır makinesi tamburunun dakikada kaç kez döndüğünü ifade eder.
Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta. Kullanılan enerjinin ortalama yüzde 70'i suyu ısıtmaya harcanmaktadır. Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız.
Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır sorusunun cevabını da özellikle yeni bir makine almış kişiler merak eder. Bu noktada sentetik, yünlü veya pamuklu programı tercih edebilir, makinenizi gönül rahatlığı ile çalıştırıp yıkama işlemine başlayabilirsiniz.
Sentetik özellik taşıyan kıyafetler ise diğerlerine göre biraz daha naylonumsu bir dokuya sahiptir. Çamaşır makinesinde sentetik programı, bu tip kıyafetler için özel olarak geliştirilmiştir. Makine bu programda çalıştırıldığında çamaşırlar, kumaşları zarar görmeyecek şekilde yıkanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri