Kalamar bacaklarını tuz ve şeker ve karbonat ile ovup, limon suyu ilave ederek bu sosun içerisinde 1 saat bekletin. Zeytinyağı, kimyon, karabiber ve ince doğranmış sarımsak ile karışım hazırlayın. Kalamar bacaklarını ince çöp şişlere geçirin ve kimyonlu yağ karışımına iyice bulayın. Izgarada 5-6 dakika pişirin.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Konuya ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamaları ise vatandaşlarımızın dini sorularını cevaplıyor. Diyanet açıklamasına göre hakkında açık bir hüküm bulunmayan ve insan sağlığına zararı olmayan kalamar gibi deniz canlılarının tüketiminin helal olduğu belirtilmiştir.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
AHTAPOT YEMEK HARAM MI? Yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz ürünleri yenir mi?. Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).
İlgili 35 soru bulundu
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Kalamar, yaklaşık 300 farklı türü barındıran Teuthida takımını oluşturan uzunca, ovalimsi bedenli kafadan bacaklılar sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır.
Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, Kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Pirana balığı eti yenebilir.
- Protein ve mineraller yönünden zengin olduğu için, vücut direncini yükselterek, uzun süreli enerji verir. - Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırmasının yanı sıra, beyin aktivesini destekler. - Bu son derece faydalı besin, aynı zamanda iyi bir iştah açıcıdır.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Balık dışındaki denizde yaşayan canlılar, Hanefî âlimleri tarafından helal kabul edilmemiştir. Mezhep alimleri ise Mâide Suresinin 96. ayetindeki "deniz avı" ifadesinin geniş kapsamlı olduğunu ve bu hadisi şerife dayanarak, ahtapot gibi deniz ürünlerinin yenilmesi konusunda hem fikir olmuşlardır.
Kalamar mürekkebinin kendi başına çok nötr bir tadı vardır, bu nedenle tadı çoğunlukla çevresinden gelir. Nötr bir tadı tanımlamak gerekirse, yoğurt ve tahini aklımıza getirebiliriz. Her türlü diğer tatla mükemel uyum sağlar.
Deniz ürünleri kategorisinde yer aldığı için ve balık restoranlarında sıklıkla görülmesi nedeniyle balık olarak görülen kalamar aslında bir tür deniz canlısıdır. Yine de ürünü kalamar balığı olarak isimlendirmek de mümkündür.
Midyeler genellikle pis suların olduğu yerlerde bulunurlar. Kayalık gibi yerlerde bulunan küçük organizmalar ile beslenen Midyelerin içerisinde yüksek miktarda ağır metaller bulunmaktadır. Bunun nedeni ise kirli yerlerde bulunmalarıdır.
Bu nedenle sık tüketimde vücuda zararları olabilir. Midye tüketimi için kabukların ve solungaçların ayrılması önerilmektedir.
Primat-harici memelilerde (kediler, köpekler, atlar, filler, sıçanlar, domuzlar, vb.) gizli adet görülür.
Kalamar kemiği, kalsiyum ve fosfor açısından en zengin kemik türlerinden birisidir. Bu nedenle temini ve işleniş şekli de kullanımı açısından önemlidir.
Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor. Ekim'de ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar bu ay yarım kiloya kadar çıkıyor. Ekim öncesi üreme mevsimi olduğundan pek ortalıkta görünmüyorlar.
Türkiye'de balık marketlerde ve balıkçılarda yerli kalamar bulabileceğiniz gibi daha yoğunlukla ithal kalamarlar satılmaktadır. Yerli kalamarların kaliteli olan türleri az yakalandığı için arz-talep dengesinden dolayı fiyatları ithal kalamara nazaran daha pahalı olmaktadır.
Çalışmada kafadan bacaklıların (ahtapot, kalamar ve mürekkep balığı gibi) ve dekapodların (yengeç, ıstakoz ve kerevit gibi) acıya duyarlı olarak ele alınması gerektiği sonucuna varıldı.
Manto içerisinde sifon diye adlandırılan bölüm ise kalamarın suyu hızlı bir şekilde püskürtmesini ve ilerlemesini sağlar. Huni biçimindeki yapısı sayesinde suyun içinde jet misali yüzebilir. Hatta bu jet etkisiyle suyun dışında kısa süreli de olsa uçarak ilerleyebilir.
Kalamar dondurucu saklama derecesi -18 olması gerekir. Derin dondurucu içerisinde 3-6 aya kadar saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri