Çamaşır makinelerinde bulunan sıvı deterjan çekmecesi toplamda 3 bölmeden oluşur. Bu bölmelerin ilki, ön yıkama içindir. Diğer iki tanesi ise ana yıkama ve yumuşatıcı gözü olarak ayrılır.
Makinelerde üç adet deterjan bölmesi bulunur. Bu bölmelerden ikisine deterjan koyulurken bir tanesine yumuşatıcı koyulur. Bu gözlerin sırası ve hangi deterjanın nereye konulacağı oldukça önemlidir. Ortadaki bölmeye yumuşatıcı konulurken diğer iki bölmeye ise deterjan konulur.
Deterjan hangi göze konulmalı
Deterjanınız, makinenin ön üst kısmında yer alan deterjan çekmecesini açtığınızda II sembolü ile ifade edilen ana yıkama gözüne koyulmalıdır. I sembolü ile ifade edilen ön yıkama gözü sadece "Ön yıkama programı" seçildiğinde kullanılmalıdır.
Çamaşır makinelerinin sağ tarafındaki göz, deterjan için ana bölümdür. Çamaşırlar makineye atıldıktan sonra bu bölüme deterjan eklenir ve sıcaklık ayarları yapıldıktan sonra makine çalıştırılır. Bu bölme genellikle çamaşırların çok kirli olması durumunda tercih edilmektedir.
Makinenizin deterjan çekmecesi tıkanmış olabilir. Yerinden çıkararak temizleyin. Ayrıca yumuşatıcınız katılaşmış olabilir bu durumda sulandırarak tekrar kullanın. Deterjan çekmecesindeki renkli parça (yumuşatıcı gözü) tıkanmış ya da yerine tam oturmamış olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Genellikle çamaşır makinelerinde 3 göz vardır. Bu gözlerden ikisi deterjan, biri ise yumuşatıcı için ayrılmıştır. Yumuşatıcı için ayrılan göz ortadaki gözdür.
Eğer makineniz deterjanı alırken su basıncı yüksek olduğu için yumuşatıcıyı da alıyorsa, çamaşırlarınız yumuşatıcı kokmayacaktır. Bunu kontrol etmek için, makineniz su alırken deterjan gözünü açmalısınız. Eğer deterjan makineye gidiyor yumuşatıcı kalıyorsa sorun yok.
Kumaş türüne bağlı olarak, 800 ila 1200 rpm arasındaki sıkma devri çoğu normal giysi için uygundur. Bu devir aralığı, çamaşırlarınızın çoğunu yeterince sıkarak hızlı bir kuruma sağlar.
Beyazlar İçin Özel Deterjan Seçin
Makinenin deterjan gözüne beyazlar için özel üretilen bir deterjan koymalısınız. Beyazlatıcı pigmentler sayesinde daha beyaz çamaşırlara ulaşabilirsiniz. Yumuşatıcı kısmına ise ferah kokulu çamaşırlar için yumuşatıcı eklemeyi unutmayın.
Yumuşatıcı kullanmamanız gereken çamaşırlar arasında şunlar sayılabilir: Bulaşık bezleri, mikro elyaf kumaşlar, yünlüler ve sentetik kumaşlar.
Uygun program seçildikten sonraki en önemli adım uygun ısıya karar vermektir. Siyah kıyafetler için yüksek ısı tercih etmemeniz gerekmektedir. Çünkü yüksek ısıda yıkamak, siyah kıyafetlerde renkatmasına sebep olan en büyük problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Siyah renkli kıyafetlerimiz için en uygun ısı 40 derecedir.
Ön yıkama seçeneği sadece uzun süren yıkamalarda kullanılır; her programda kullanılmaz. Ön yıkama seçeneğini kullanabileceğiniz başlıca programlar “Pamuklu-Sentetik-Gömlek-Karma” gibi uzun süren programlardır.
- Sıvı deterjan toz deterjana göre çamaşırlarda olan inatçı lekeleri çıkarmada daha etkilidir. - Toz deterjan sıvı deterjana göre daha uygundur. Sıvı deterjan daha pahalıdır. - Toz deterjan hava geçirmediği süre daha çok uzun süre saklanabilir.
3. Calgon'u çamaşır makinemde nereye koymalıyım? Tüm Calgon ürünleri, çamaşır makinenizin deterjan çekmecesine yerleştirilmelidir.
Makineye Yumuşatıcı Ne Zaman Konur? Makinenizi çalıştırmaya başlamadan evvel, ilgili gözlere deterjanla birlikte leke çıkarıcı ve kireç koruyucu gibi yardımcı ürünlerin yanı sıra yumuşatıcıyı da koymanız gerekir.
Kıyafet temizliğinde çamaşır suyu kullanımı
Fazla çamaşır suyu kıyafetlerimizin daha temiz olmasını sağlamaz aksine daha çabuk yıpranmasına neden olur.Makine de kullanımında yarım çay bardağı (50 ml ) çamaşır suyu yeterli olacaktır. Çamaşır suyu makinenin ön yıkama gözüne konulmalı deterjanla karıştırılmamalıdır.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir.
Bunun için yıkama işlemini, çamaşır makinesinin içerisine yarım bardak sirke ekledikten sonra gerçekleştirebilirsiniz. Makinenin içerisine koyulan sirke, beyaz çamaşırların rengini açarak çok daha parlak görünmelerini sağlar.
Beyazlar kaç devirde yıkanır sorusu ise birçok kişinin aklına takılır. Bembeyaz ve hijyenik çamaşırlara sahip olmak istiyorsanız giysilerinizi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise kullandığınız deterjan olarak nitelendirilebilir.
Devir sayısı, makinenizin sıkma adımındayken dakikada kaç sefer döneceğini sizlere gösterir.Çamaşır makinenizin sıkma devri ne kadar yüksekse, çamaşırlar makinenizden o kadar kuru çıkar.
Çamaşır makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenler
İkinci nokta sıkma devri, çamaşırlar ne denli yüksek devirde sıkılabiliyorsa makineden de o kadar kuru çıkıyor. Kurutma makinesi sorununa da çözüm olabilecek bu detayı atlamamakta fayda var. En ideal sonucu 1000 ila 1200 devir arasında alabilirsiniz.
Renkli ve kot giysilerinizin renklerini korumak için “Renkliler” programını seçebilirsiniz. Genellikle 30 ve 40 derecede yıkanması tavsiye edilen kotlarınız için uygun bir programdır. Renk verme ihtimali yüksek olan kotlarınızı diğer giysilerden ayrı olarak yıkamanızı öneririz.
Peki, çamaşır makinesi kokusu nasıl gider? Bunun için öncelikle boş bir çalıştırma programı seçerek sıcak su kullanmanız gerekir. Ardından 1-2 bardak beyaz sirke veya limon suyu ekleyerek çamaşır makinesi içinde biriken kireç, deterjan kalıntılarının ve kötü kokuların giderilmesini sağlayabilirsiniz.
Kuru lavantayı bir çorap içine koyun ve çamaşır makinesine atın. Çamaşır makinenizi temiz tutmak, kıyafetlerinize güzel bir koku vermenize yardımcı olur. Makinenizi düzenli olarak temizleyin ve kireçlenmeyi önlemek için bir su yumuşatıcısı kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri