Beyaz eşyalardaki alınacakların bölüşülmesi yöreden yöreye değişiklik gösterse de çoğunlukla; televizyon, buzdolabı ve bazı ev aletleri erkek tarafından karşılanırken; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, yatak örtüleri, tencere takımları, halılar ve perdeler kız tarafından alınır.
Bu sorunun yanıtı kız tarafı. Ayrıca kız tarafı beyaz eşyayı da almaktan sorumludur. Ancak bazı yörelerde erkek tarafının aldığı da görülür.
Düğünde iki tarafında alması gerekenlerin karışmaması için dikkatli olmak gerekir. Yatak odası ve çeyiz seti gibi temel şeyleri kız tarafı alırken evlilikte beyaz eşyaları genellikle erkek tarafı alır.
KIZ TARAFI: Yatak odası, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, mutfak eşyaları, küçük ev aletleri, nevresim-yorgan-bornoz takımları…. ERKEK TARAFI: Salon takımı, yemek odası, buzdolabı, televizyon.
Düğünde beyaz eşyaları kim alıyor?:
Televizyon, buzdolabı ve kimi elektrikli ev aletleri erkek tarafı tarafına aittir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi diğer beyaz eşyalar ise kız tarafı tarafından karşılanıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Geleneklerimize göre evlenme hazırlığında olan ve yeni bir hayata ilk adımı atan çiftler yeni taşınacakları evlerin eşyalarını da kız tarafı ve erkek tarafı olarak bölüşürler. Kız tarafı yatak odası takımını ve mutfak eşyalarını alırken, erkek tarafı ise salon takımını ve oturma odası takımını alır.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Halıları kız tarafı alır.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır.
Arızalı Beyaz Eşya Alanlar
Arızalı yani hurda beyaz eşya alan yerler genelde tamirciler veya hurdacılardır. Arçelik, Bosch, Siemens, Beko, Vestel gibi markaların yetkili servisleri değil de şahısların işlettikleri özel servislerle irtibata geçerek bu tarz ürünlerinizi satabilirsiniz.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Evlilikte Kadın Tarafı Ne Alır? (Evlilikte Kız Tarafı Ne Alır?) Yatak odası, ev tekstil ürünleri ve banyo eşyaları kız tarafının sorumluluğundadır.
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz.
Her yerin adeti biraz daha farklı.Ama bizde de kız tarafı ya bulaşık makinesi ya da fırını alır. Onun dışında ki buzdolabı,çamaşır makinesi,fırın veya bulaşık makinesini alır erkek tarafı alır.
Beyaz eşyalardaki alınacakların bölüşülmesi yöreden yöreye değişiklik gösterse de çoğunlukla; televizyon, buzdolabı ve bazı ev aletleri erkek tarafından karşılanırken; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, yatak örtüleri, tencere takımları, halılar ve perdeler kız tarafından alınır.
Genellikle kız tarafının önceden temin ettiği bu ürünler yemek takımı, tencere setleri ve çatal-kaşık takımını içeriyor. Her evin olmazsa olmazları arasında beyaz eşya ürünleri yer alıyor. Çamaşır makinası, buzdolabı, bulaşık makinası bu eşya grubunda yer alıyor.
Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi
Söz merasimi esnasında aile büyüğü tarafından çifte takılan yüzükleri erkek tarafının ailesi alır. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur.
Kız isteme merasiminde öncelikli olarak her iki tarafında çekirdek ailesi ve aile büyükleri katılır. Organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme merasiminin yapılacağı evin genişliğine göre de çiftlerin yakın arkadaşları, kuzenleri gibi yakın çevreleri merasime davet edilir.
Kız istemeye öncelikli olarak çekirdek aile ve aile büyükleriyle gidilir. Kız istemeye erkek tarafının ailedeki en büyük ferdi ile gidilir. Ek olarak, organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme törenin yapılacağı evin genişliğine göre eşlerin yakın arkadaşları ve akrabaları da merasimine davet edilir.
Söz nişan birarada olacaksa pasta alabilirsiniz. Sözde de nişanda da yapılacak tüm ikramları kız tarafı alır. Söz nişan kız tarafına düğün erkek tarafına aittir.
Beşik; İlk çocuğun beşiğini kızın ailesi getirir. Aile gücüne göre beşikle birlikte çocuğun tüm ihtiyaçlarını alır ve bir altınla beşiği götürür.
Kızı isteyen aile büyüğü söz yüzüklerini çıkarır ve yüzükleri çifte takarak kurdeleyi keser. Ardından da gelin ve damat adayı aile büyüklerinden başlayarak sırayla el öper ve söz çikolatası ikramı yapılır. Kız isteme töreni hakkında bilmen gereken her şeyi anlattık.
Geleneksel Yaklaşım: Geleneksel olarak, kadın bornoz ve erkek bornoz takımını genellikle gelinlikle birlikte takım olarak alan taraf olarak düşünülür. Bu genellikle gelinin veya gelin ailesinin sorumluluğunda olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri