Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
Islak, nemli ve sıcak ortamlar küf oluşumuna müsaittir. Bu nedenle banyoyu kullandıktan sonra havalandırma kesinlikle açık olmalı. Nemli veya ıslak kalan yerler de temizlenmeli ve içerideki nem de giderilmeli. Ayrıca banyo perdeleri de küf barındırabileceği için düzenli olarak temizlenmeli.
Yarım fincan beyaz sirke kullanılabilir. Malzemelerin tamamını bir kabun içerisinde karıştırıp macun kıvamına getirin. Daha sonra eski diş fırçası veya bulaşık süngeri yardımıyla macun kıvamına getirdiğiniz karışımı fayans aralarının üzerinden geçip durulayın.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Banyoda siyah küf genellikle yüksek nem ve düşük ışık seviyelerinden kaynaklanır. Banyonun havalandırması yetersiz olduğunda duşun veya lavabonun etrafında nem birikir ve bu ortam küfün gelişmesi için idealdir.
Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
2 kaşık çay ağacı yağını bir bardak su içinde karıştırın. Bu karışımı sprey içine alın ve küf, rutubet olan bölgeye uygulayın. Bulaşık süngeri ya da nemli bir bez ile rutubetin oluştuğu bölgeyi silmeye başlayın. Rutubetten tamamen kurtulmak için zaman zaman düzenli olarak bu yöntemi uygulayabilirsiniz.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Özellikle banyo yapıldığı zaman, su buharı banyonun tavanına ve duvarlarına temas eder. Banyo duvarları genellikle fayans olduğu için su buharından etkilenmez ancak tavanda durumlar farklılık gösterir. Banyo tavanı sürekli su buharına maruz kaldığı için, tavan kararması meydana gelir.
Büyük marketlerden kolayca temin edebileceğiniz şeffaf renkli bir sirke olan beyaz sirkeyi küf olan tüm alanların üzerine dökün. Uzunca bir süre bekletip sirkenin bu alanların üzerinde kurumasını sağlayın.
Banyolarda küf oluşumunun en büyük nedeni banyolarda buhar oluştuktan sonra yeteri kadar havalanmamasıdır. Yeteri kadar havalanan banyolarda, mobilyaların suyla teması engellendiğinde genellikle bir sorun yaşanmamaktadır.
Bu durumda rutubetli duvar nasıl kurutulur sorusuna cevap olarak havalandırma yöntemi düşünülebilir. Kış aylarında bile günde iki ya da üç kere kısa aralıklar pencerelerin açılması gerekmektedir. Sonbahar aylarında bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Yaz aylarında ise uzun süre pencereler açık kalarak ev hava almalıdır.
Kalorifer borusundaki suyun az ve basınçsız olmasından dolayı alt katta banyonun tavanında rutubet oluşması söz konusudur. Bu durumunda sıradan bir durum olduğu sanılır. İlerleyen zamanlarda, bu rutubetten küflenme meydana gelir. Tavanda küf oluşması meydana gelir ve hızla yayılmaya başlar.
Duvarı kuru bezle sildikten sonra küf temizleyici sprey ya da çamaşır suyu-su karışımını duvara sıkın, 10 dakika boyunca bekleyin. Daha sonra nemli bir bezle tekrar silin ve gerekliyse kuru bez ile tekrar silip duvarı temizleyebilirsiniz.
Tavandaki küfün engellenebilmesi için belirli aralıklar ile evin havalandırılması evde yalıtım problemi varsa bir an önce bu probleimin çözülmesi gerekir . Tavanın temizlenmesi pek mümkün olmasa da küf oluşan kısımların çamaşır suyu ile temizlenmesi küfün üremesini ve yayılmasını engelleyecektir .
Banyo Fayansı Küf Nedenleri
Banyo fayanslarında oluşan küf sorunu, genellikle nemli ve sıcak ortamlarda meydana gelir. Bu sorunun temel nedeni, banyo alanlarının sürekli olarak su buharıyla temas etmesi ve yetersiz havalandırma sistemlerine sahip olmalarıdır.
Çamaşır suyu ya da çamaşır suyu içeren bir temizleyici ürünü alana dökün ve en az 10 dakika bekletin. Dilerseniz bunun için küf çözücü özel temizlik ürünlerinden de yararlanabilirsiniz. Eğer çamaşır suyu ile temizlik yaptıysanız son olarak hafif nemli bir bezle alanı silin.
Siyah küf elbette sizi öldürmez. Yine de evinizde siyah küf istemezsiniz. Astım, alerji gibi belirli duyarlılıkları olan kişiler için ciddi sağlık komplikasyonları oluşturabilir.
Evinizin herhangi bir köşesinde rutubet oluşmasını istemiyorsanız ya da rutubet oluşma ihtimali olduğunu düşündüğünüz yerler varsa hemen karbonattan destek alabilirsiniz.
Tuzun nem çekme özelliği kanıtlanmış bir gerçektir. Bu özelliği sayesinde iç mekanların nemini çekerek, istenen hava kalitesinin oluşmasına yardımcı olur.
Rutubet giderici ortamdaki nemi içine hapseden tabletler aracılığı ile nemin azalmasına yardımcı olur. Rutubet giderici cihazlar, kullanımı kolay ve pratik ürünler arasında yer alır. Bulunduğunuz ortamın nem oranını dengelemek için ekonomik bir yöntem arıyorsanız rutubet giderici ürünler kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri