Çünkü çamaşır suyundaki sodyum hipoklorit ve tuz ruhundaki hidroklorik asit birleşince klor gazı ortaya çıkıyor. İki maddenin karışması; nefes darlığı, astım benzeri hışıltılı solunum, gözlerde yanma bulgularıyla ortaya çıkan solunumsal zehirlenmeye yol açıyor.
Örneğin tuz ruhu ( Hidroklorik asit) ve çamaşır suyu karıştırdığında ise aşağıdaki reaksiyon meydana gelir ve zehirli klor gazı (yeşilimsi sarı bir renkte olan keskin kokulu ) açığa çıkmış olur. Bu ayrıca çözeltinin asitliğine bağlı bir denge reaksiyonudur ve hipokloröz asitte ortaya çıkmaktadır.
Çamaşır suyunu ya da sirkeyi klorla karıştırmak ve herhangi bir şeyle karıştırmak önerilmez. Seyreltilmiş hidroklorik asit ve klorun karıştırılması hardal gazı oluşturur.
Çamaşır suyu, kullanıldığında çamaşırlardaki renk pigmentleriyle kimyasal bir reaksiyona girer. Bu reaksiyon, organik maddelerin parçalanmasına ve renk pigmentlerinin nötralize edilmesine yol açar. Renk pigmentlerinin parçalanması, çamaşır suyunun beyazlatma özelliğinin temelidir.
Başta astım gibi solunum sorunlarına sebep olur. Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırılarak kullanıldığında ortaya çıkan klor gazları, solunum depresyonu yaparak ölüme bile neden olabilecek zehirlenmelerine neden olabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
⚠️👇🏻 ⚠️ • Çamaşır Suyu + Aseton = Kloroform • Çamaşır Suyu + Alkol = Kloroform ... Instagram.
Çamaşır suyu ile tuz ruhunun birlikte kullanımı buna en iyi örnektir. Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır.
Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir. Bilinci yerinde değil ise kusturulmaz. Yoğurt, ayran, yumurta akı koruyucu olarak verilebilir ancak çok önemli bir yararı d yoktur.
DİKKAT: Çamaşır suyunu ASLA diğer temizleyiciler ile karıştırmayınız. Kireç sökücü ile çamaşır suyunun veya tuz ruhu ile çamaşır suyunun karıştırılmasından dolayı birçok insan hayatını kaybetmiştir. Deodorant, saç spreyi gibi aerosollerin içindeki kimyasallar çok kolay alevlenebilir!
Sodyum hipoklorit, (NaClO) bir tür tuzdur. Günlük hayatta beyazlatıcı çamaşır sularında kullanılmaktadır. Oda koşullarındaki klor ile sabunlardaki sodyum hidroksit tepkimeye sokularak üretilmektedir.
Çamaşır suyu ve sirke
Zayıf bir asidi çamaşır suyuna karıştırdığınızda toksik gazlar ortaya çıkıyor. Bu da ciddi kimyasal göz yanması ve akciğer hasarına neden oluyor.
Halk arasında tuz ruhu olarak bilinen temizlik maddesinin aslında kuvvetli bir asit olan hidroklorik asit olduğunu belirten Alaşehirli, “Çamaşır suyu ile karışınca tepkime sonucu zehirli klor gazı açığa çıkar.
Oysa çamaşır suyu ile tuz ruhu karıştırıldığında, ortaya klor gazı çıkar. Bu gaz solunum yolu zehirlenmeleri içinde en ölümcül olanlarından biridir. Çamaşır suyu ve tuz ruhunun birlikte ürettiği klor toksik bir maddedir.
Çünkü çamaşır suyundaki sodyum hipoklorit ve tuz ruhundaki hidroklorik asit birleşince klor gazı ortaya çıkıyor. İki maddenin karışması; nefes darlığı, astım benzeri hışıltılı solunum, gözlerde yanma bulgularıyla ortaya çıkan solunumsal zehirlenmeye yol açıyor.
Tuz ruhu ve çamaşır suyunu aynı kovaya dökünce çıkan zehirli gaz fareyi öldürür.
Kimyasal ismi Sodyum Hipoklorit, molekül formülü ise NaClO'dir. PH değeri ise 12.5 olarak ifade edilir. PH ölçeğine göre 7-14 arasında her şey baz olarak ifade edilir. Çamaşır suyunu bu açıdan inceleyecek olursak son derece kuvvetli ve tehlikeli bir baz olduğunu söylemek gerekir.
Nacaroğlu, "Tuzruhu ve çamaşır suyu karıştırılınca yoğun bir şekilde klor gazı açığa çıkmaktadır. Bu klor gazı solunduğu zaman ise hava yollarında bulunan suyla birleşerek en kuvvetli asitlerden biri olan hidroklorik aside dönüşerek solunum yollarında çok belirgin hasara yol açmakta.
Çamaşır suyunun (sulandırılmış olsa da) doğrudan cilt teması ya da ağızdan alımı kimyasal yanıklara yol açmaktadır. İyi havalandırılmamış ortamlarda çamaşır suyunun solunması alerjik bulguları artırabilir, astımı tetikleyebilir, tekrarlayan bronşite sebep olabilir.
Dr. Asudan Tuğçe Çil, “Ya da ağız çevresinde, dudaklarda, ağız içinde, larenks ve farenkste, özofagusta (yemek borusunda) ve midede hasar oluşabilir. Çocuk tükürüğünü yutamayabilir. Ağızdan salya akmasının yanında, disfaji, göğüste ağrı, karın ağrısı, stridor, çekilmeli/ inlemeli solunum görülebilir.
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Solunum Yolu Zehirlenmelerde İlk Yardım
Öncelikle problemi yaşayan hasta temiz havaya çıkarılmalı ya da cam ve kapı açılarak ortam havalandırılmalıdır. Kazazedenin yaşamsal belirtileri değerlendirilmelidir. (ABC) Hasta yarı oturur pozisyona getirilmelidir.
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri