Klorlu ağartıcılar giysileri dezenfekte eder, küf lekelerini ve kokuları etkili bir şekilde giderir. Fakat beyazlarınızı eski parlaklığına kavuşturmak için çamaşır suyunu direkt leke üzerinde kullanmamalısınız. Çünkü çamaşır suyu dikkatli kullanılması gereken bir malzemedir.
Beyaz çamaşırları yıkarken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise çamaşır suyu kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınmak. Çünkü çamaşır suyu beyaz çamaşırları zaman içinde sarartır. Zorlu lekeleri çıkarmada işe yarıyor olsa da, kıyafetlerin çok kirli değilse çamaşır suyu kullanmamalısın.
Sadece kıyafetlere zarar vermeyen aynı zamanda cilt için de riskli olan bu temizlik ürünü, cildinize temas ettiğinde derinin soyulmasına ve kaşınmasına neden olacaktır. Temizlik öncesinde elinize temizlik eldiveni giymeniz önerilir.
Çamaşır suyu makinenin ön yıkama gözüne konulmalı deterjanla karıştırılmamalıdır. Elde çamaşır yıkarken çamaşır suyu kullanımında ise çamaşırın doğrudan kıyafetin üstüne dökülmemesi, mutlaka su ile seyreltilmesi gereklidir.
Beyaz çamaşırların kabusu inatçı lekeleri çıkarmak için doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Limon suyu ve karbonatı, oksijen bazlı bir çamaşır suyu ile karıştırarak beyaz çamaşırların üzerine uygulayabilirsiniz. Çamaşırları bu karışımla 15 - 20 dakika kadar bekletmeniz yeterlidir.
İlgili 29 soru bulundu
Bunun için yıkama işlemini, çamaşır makinesinin içerisine yarım bardak sirke ekledikten sonra gerçekleştirebilirsiniz. Makinenin içerisine koyulan sirke, beyaz çamaşırların rengini açarak çok daha parlak görünmelerini sağlar.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın. 2- Daha da beyaz, çok beyaz!
Limonlar iyice kaynayıp erimeye başlayınca ocaktan alın ve beyaz çamaşırlarınızın olduğu kabın içerisine dökün. Bu su ile çamaşırlarınızın her tarafını ıslatıp bir saat kadar bekletin. Bir saat sonunda suda bekleyen beyaz çamaşırlarınızı çıkarın, çamaşır makinesine atıp deterjan ile yıkayın.
Çamaşır suyu elde yıkanacak beyaz çamaşırlar için kullanılacaksa seyreltilerek kullanılması önerilmektedir. Çamaşır suyunun beyaz çamaşırlar için kullanım ölçüsü 5 litre su için yaklaşık 30 ml kadardır. Etkin temizlik için yaklaşık 45 dakika bekletmeniz yeterlidir.
Bir kap içerisine koyduğunuz az miktarda metil alkolü kullanmanız yeterli olacaktır. Lekeli kıyafetinizi yere serin ve metil alkole batırdığınız pamuğu lekenin üzerine sürün. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yıkarken düşük sıcaklıkları tercih etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Çamaşır suyu beyaz giysileri lekelemekten ziyade sarı bir kalıntı bırakabilir. Bu sarı lekeyi çıkarmak biraz beyaz sirke ile oldukça basittir. Kumaşı birkaç dakika durulayın. Sarı lekelerin üzerine düz beyaz sirke koyun.
Az miktarda suyun içerisine karbonat ekleyin ve diş macunu kıvamına getirin. Çamaşır suyu lekesinin olduğu bölgeye, bu karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir fırça yardımıyla lekeli bölgeyi çitileyin. Metil alkol de, çamaşır suyu lekesini çıkarmak için kullanılır.
Eğer çamaşırlarınızı doğal yollarla beyazlatmak için çözüm arıyorsanız limon, kullanılan çözümlerden biridir, fakat aradığınız etkili beyazlığı vermeyecektir. Profesyonel ve eforsuz çözümler için mutlaka çamaşır türünüze uygun çamaşır suyu tercih etmelisiniz.
Eldiven giyilir. dökülen kan ve sıvılar emici bez veya kağıt havlu ile silinip, tıbbi atık poşetine atılır. 1/10 oranında hazırlanan çamaşır suyu solüsyonu kirli alanın üzerine dökülerek 5-10 dk. bekletilir.
Beyaz İç Çamaşırı Beyazlatmak İçin Yöntemler
Renginin daha beyaz olmasını istediğiniz çamaşırınızı sıcak suyun içine atın ve suya yarım limonun suyunu sıkarak ekleyin. Bu şekilde bir saat bekleyen iç çamaşırı rengi açılacaktır. Makinenin içine yarım bardak sirke ekleyerek de benzer sonuçları alabilirsiniz.
İnatçı ve zorlu lekelerden ilk yıkamada Domestos Leke Çıkarıcı ile kolayca kurtulabilirsiniz. Domestos Beyazlar ve Açık Renkliler İçin Hijyenik Leke Çıkarıcı'yı çamaşır makinesinde, zorlu lekeler için doğrudan üzerine uygulayarak, elde yıkamada veya ev tekstili ürünlerinizde sulandırarak kullanabilirsiniz.
Çamaşır suyu, beyazları daha beyaz yapmak için en sık kullanılan ürünlerden biridir. Ancak çamaşırların kısa sürede yıpranmasına yol açtığı gibi, sağlık açısından da zararlıdır. Eğer çamaşır suyu kullanacaksanız, sıvı olanlar yerine tabletleri tercih edin.
Klasik bir çamaşır makinesinde çamaşır suyu kullanılmasında sakınca yoktur. Makinelerde sıvı deterjan ya da parlatıcıların kullanılmasından yola çıkılarak çamaşır suyunun da bu makinelerde kullanılabileceği sonucuna ulaşabilirsiniz. Makinelerde kullandığınız bazı deterjanların içinde de çamaşır suyu katkısı olabilir.
Öncelikle beyazları yıkarken arasına hiçbir şekilde renkli çamaşır girmemesine özen göstermelisiniz. “Beyazlar kaç derecede yıkanırsa kirleri en iyi şekilde çıkarır?” diye merak ediyorsanız kirler fazlaca gösteren bu çamaşırları 60 derecede yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Çamaşır suyu, çok güçlü bir oksitleyici şeklinde davranan hipoklorik asit içerir. Bu asit, lekelerdeki boyar maddeleri oksitleyerek onları renksiz hale getirir. Tercihen boyalara saldırır çünkü renkli (veya kokulu) organik kimyasallar genellikle çift bağlı karbon molekülleri içerir.
Öncelikle renk alan çamaşırın rengini düzeltmek için mümkün olduğunca erken müdahale etmek gerekir. Rengi değişen çamaşırı kurutmamalısınız. Kuruduktan sonra rengini normal hale getirmek çok daha zor olacaktır. Islak ve boyanmış olan çamaşırı, iyi bir çamaşır deterjanı ile mümkünse uzun bir programda hemen yıkayın.
Beyazların yıkanma derecesi, kumaş türüne göre değişiklik gösterse de ideal sıcaklık 60 derece olarak kabul edilir. Bu sayede arzu edilen kar beyazı rengini elde etmek mümkün hâle gelir.
Yanlış miktarda deterjan kullanırsanız, kireç ve sabun artıkları kıyafetlerinizde birikebilir (gri kaplama). Kireç nedeniyle gri renge dönen beyaz havlular, deterjan yerine az miktarda sitrik asit tozu veya sirke ile çamaşır makinesinde yıkanarak tekrar beyazlaştırılabili.
Beyaz iç çamaşırınızdaki lekeleri çıkarmak için çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri