Çamaşır suyu tek başına bile yoğun miktarda kullanıldığında ve bunu soluduğumuzda boğazınızda iltihap ve mide iltihap yapıyor. Gözleri tahriş ediyor.
Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir.
Görgüner, “Yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle çok yoğun çamaşır suyu ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırıldığı zaman ortaya çıkan çok yüksek miktardaki klor gazına bağlı astım ataklarının tetiklendiğini hatta akciğerde çok nadir de olsa bir hasara yol açabileceğini biliyoruz” diye konuştu.
Dr. Görgüner, "Yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle çok yoğun çamaşır suyu ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırıldığı zaman ortaya çıkan çok yüksek miktardaki klor gazına bağlı astım ataklarının tetiklendiğini hatta akciğerde çok nadir de olsa bir hasara yol açabileceğini biliyoruz" diye konuştu.
Sıvı tüketiminin artırılarak özellikle ılık su içimi ile boğazın yumuşatılması yapılabilecek uygulamaların başında gelir. Ilık su tüketimi dışında tuzlu su ile gargara yapılması da boğaz bölgesinde tahriş kaynaklı oluşan inflamasyonun (iltihaplanmanın) hafifletilmesinde katkı sağlayabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Boğaz ağrısında nane, zencefil, papatya, ekinezya, ıhlamur ve hatmi gibi bitki çayları içmek. Bol su içerek boğazı nemli tutup, yumuşatmak. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak. Sıcak su, limon ve bal karışımı içmek boğaz ağrısını rahatlatır.
Larenjit kendi kendine geçebilir. Bununla birlikte, larenjit semptomlarını hafifletilerek tedavi süreci kolaylaştırılabilir. İstirahat edilmeli, mümkün olduğunca az konuşulmalı, bol su içilmelidir. Boğaz tahrişi ve buna bağlı gelişen ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak semptomları hafifletebilir.
Çamaşır suyu ile tuz ruhunun birlikte kullanımı buna en iyi örnektir. Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır.
Kloroform ve nitrojen triklorür gibi çamaşır suyundan çıkan dumanlar da DNA hasarına, kansere, astıma ve bir dizi başka hastalığa neden olabilir (15). Klor bazlı ağartıcı ve çamaşır suyu solunum ve mide-bağırsak yollarında tahrişe neden olabilir.
Evlerde kullanılan çamaşır suyu temel madde olarak %3-%10 klora eşdeğer miktarda sodyum hipoklorid içerir bunun yanında stabilizör olarak %1 oranında sodyum hidroksid içermektedir. Klor çok toksik bir gazdır ve çok kısa sürede maruziyeti bile göz, burun ve boğaz irritasyonuna neden olur.
Çamaşır suyu ya da benzeri bir kimyasal zehirlenmesi kendisini hemen belli eder. Gözde yanmalar, ciltte kaşınmalar ve kızarıklıklar, kusma, bulantı, ishal, göğüste oluşan ağırlık hissi, solunum sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtiler oluşur. Bulantı ve kusma, zehirlenmelerin önemli belirtileri arasındadır.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
Temizlik Ürünlerini Dikkatli Kullanın: Parfüm, ev temizlik ürünleri (çamaşır suyu gibi) boğazı tahriş ederek, öksürüğe neden olabilir. Ayrıca alerjik bünyelerde ödem, bronkospazm geliştirme riski çok yüksektir.
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Solunum kaynaklı zehirlenmelerin en yaygın belirtileri, baş dönmesi, halsizlik, mide bulantısı, kusma, göğüste ağrı şeklinde görülür. Bu durumlar beyinde, kalpte ve akciğerde ciddi zararlar verebilir. Temizlik amacıyla çamaşır suyu ve tuz ruhunun karıştırılması solunum zehirlenmeleri arasında yer alır.
Yüzeyleri temizlemek için kullanılan çamaşır suyu, zararlı mikroorganizmalara karşı etkili olan sodyum bileşikleri içerir. Tüm sodyum bileşiklerinin metabolizmaya zararlı etkisi vardır. Sodyum solüsyonu içeren tüm ağartıcılar cilt problemlerinin yanı sıra birçok solunum ve mide-bağırsak problemine neden olur.
Temizlik yaparken çamaşır suyu kullanılan yeri hemen yıkamak: Uygulanan yüzeyde çamaşır suyunun en az 10 dakika etki etmesini beklemek gerekmektedir. Çamaşır suyu tüketirken evi havalandırmamak: Virüslerin ölmesi için çamaşır suyu 10 dakika bekletilmelidir.
Eve Sinen Çamaşır Suyu Kokusu Nasıl Çıkar? İçlerine karanfil, lavanta veya sabun koyduğunuz keseleri evin belirli bölgelerine yerleştirin. Lavanta yağı, nane yağı, çay ağacı yağı, okaliptüs yağı gibi kokulu yağlardan herhangi birini pamuklara damlatın ve bu pamukları evin belirli noktalarına yerleştirin.
Sağlık tehlikeleri. Çamaşır suyunun güvenliği, mevcut bileşiklerine ve konsantrasyonlarına bağlıdır. Genel olarak, çamaşır suyunun yutulması yemek borusu ve mideye zarar vererek ölüme yol açabilir. Cilt veya gözlerle temas ettiğinde tahrişe, kurumaya ve potansiyel olarak yanıklara neden olur.
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Boğazda yanma, şişlik, ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren iltihaplanma, hastaların rahatsız hissetmesine neden olur. Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Boğaz tahrişinin belirtileri arasında yutkunmada güçlük vardır. Bununla beraber kuruluk da hissedilir. Sık sık öksürme ve ses kısıklığı da diğer belirtileri takip eder. Ağız içi incelendiğinde dil ve damakta beyazlık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri