Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir. Bilinci yerinde değil ise kusturulmaz.
Eğer beyaz kıyafetten çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar diye merak ediyorsanız bunu için sirke kullanabilirsiniz. Suyla karıştırdığınız sirkeyi lekenin üzerine dökerek hafifçe elinizle yedirin. Sonrasında soğuk suyla yıkayabilirsiniz.
Çünkü maddeyi yutarken zedelenen yemek borusu ve gırtlak, kusma ile yeniden zarara uğrayacaktır. Bu yüzden çocukların hiçbir şey yapmadan en kısa süre içinde hastaneye getirilmeleri daha uygundur. Ancak bilinç açık ise ağız su ile çalkalanır, kimyasal madde ele temas etmişse el sabunlu su ile yıkanır."
Bulantı, kusma, ağız içerisinde yanma, baş ağrısı ve dönmesi şeklinde ortaya çıkan ev için kimyasal zehirlenmeleri belirtileri durumunda kişinin bilinci yerindeyse 2 saat içerisinde kusması sağlanır. 2 saati geçmiş ise zehirlenen kişi kesinlikle kusturulmamalıdır.
Temizlik yaparken çamaşır suyu kullanılan yeri hemen yıkamak: Uygulanan yüzeyde çamaşır suyunun en az 10 dakika etki etmesini beklemek gerekmektedir. Çamaşır suyu tüketirken evi havalandırmamak: Virüslerin ölmesi için çamaşır suyu 10 dakika bekletilmelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Bu hazırlanan çözelti kesinlikle içilmemelidir. Suyu dezenfekte etmek için kullanılacaktır. Elde edilen %1 lik çözelti ile içme ve kullanma suyunun dezenfeksiyonunun sağlanması için 19 Litre Damacana suya 3 çay kaşığı kadar ekleyip 30 dakika bekledikten sonra kullanılmalıdır.
Tabii bununla beraber çamaşır suyu zehirlenmesinde mutlaka kişi temiz hava almalı ve aynı zamanda bol su tüketmelidir. Özellikle ilk yardım gelene kadar hastanın bilincinin yerinde kalması adına bu yöntemler önemli bir potansiyel teşkil ediyor.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Belirli bir tür bakteriyel gıda zehirlenmeniz varsa ve belirtileriniz şiddetliyse doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Listeria'nın neden olduğu gıda zehirlenmelerinin hastanede yatış sırasında damardan verilecek antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuç o kadar iyidir.
Çamaşır suyu ya da benzeri bir kimyasal zehirlenmesi kendisini hemen belli eder. Gözde yanmalar, ciltte kaşınmalar ve kızarıklıklar, kusma, bulantı, ishal, göğüste oluşan ağırlık hissi, solunum sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtiler oluşur.
BULAŞIK DETERJANI YUTMAK ZARARLI MIDIR? Eğer yanlışlıkla bulaşık deterjanı yutarsanız iritasyona neden olabilir. Mide bozukluğu, ishal ve kusma gibi belirtiler gösterebilirsiniz. Bu belirtileri gördüğünüzde yardım için aile hekiminize danışın, Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ni arayın veya hemen acil servise gidin.
Çünkü çamaşır suyundaki sodyum hipoklorit ve tuz ruhundaki hidroklorik asit birleşince klor gazı ortaya çıkıyor. İki maddenin karışması; nefes darlığı, astım benzeri hışıltılı solunum, gözlerde yanma bulgularıyla ortaya çıkan solunumsal zehirlenmeye yol açıyor.
Antalya'da tuz ruhu ve çamaşır suyunu karıştıran kadın öldü. Uzmanlar, tuz ruhu ve çamaşır suyu karışımının ölümcül olabilen klor gazını ortaya çıkardığını belirtiyor.
Çamaşır suyu kullanırken çamaşır suyunu hiçbir başka malzemeyle karıştırmamaya dikkatetmelisiniz. Deterjan gibi farklı kimyasallarla karıştırılırsa çamaşır suyu sağlığa zararlı olur. Çamaşır suyu sadece su ile karıştırılabilir. Çamaşır suyu kullanırken maske ve eldiven takmaya da dikkat edilmelidir.
Çamaşır Suyu İçen Çocukta Belirtileri: * Göbek üzerindeki karın bölgesinde şiddetli yanma, * Kramp tarzında ağrı, * Bulantı kusma ve ishal vardır.
Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir. Bilinci yerinde değil ise kusturulmaz.
Halk arasında zehirlenen kişiyi kusturmanın dışında yapılan bir başka yanlışın ise zehirlenen kişiye ayran gibi maddelerin içirilmesi olduğuna dikkati çeken Saygın, “Süt içirmek böyle zehirlenme durumlarında kurtarıcı gibi görülüyor, fakat bir faydası yok.
ZEHİRLENME BELİRTİLERİ Hafif ve orta şiddetli zehirlenme belirtileri, genellikle deri, mukoza ve göz gibi emilimin yavaş olduğu bulaş yollarıyla, 8-24 saat içerisinde ortaya çıkabilir.
Bir bardak zencefil ve nane çayı içmek, gıda zehirlenmesinin yarattığı ishal, kusma ve karın ağrısı gibi şikayetleri azaltabilir.
– Akut ishalin kontrol altına alınabilmesi için ilk gün haşlanmış patates, pirinç haşlaması, yoğurt ve bol su tüketilmelidir. – Et, kızarmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem bulantıyı ve ishali tetikler hem de düzelmeyi engeller.
Boğaz ağrısında nane, zencefil, papatya, ekinezya, ıhlamur ve hatmi gibi bitki çayları içmek. Bol su içerek boğazı nemli tutup, yumuşatmak. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak. Sıcak su, limon ve bal karışımı içmek boğaz ağrısını rahatlatır.
Boğaz tahrişine en iyi gelen şey bol su tüketmek ve papatya, nane, zencefil çayları içmektir. Ayrıca boğaz tahrişiniz varsa acı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğaz tahrişine iyi gelir.
Boğaz Tahrişi Kaç Günde Geçer? Boğaz tahrişi her ne kadar yaygın ve rahatsız edici bir sorun olsa da genellikle semptomlar 1-2 hafta içinde kaybolur (22).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri