Çamaşır suyu duvardaki tüm küf mantarlarının ölmesini sağlayacaktır. Daha sonra bu bölümü temiz suya batırılmış ıslak bezle iyice silin. Duvarınızdaki küf lekesinin büyük bir oranda ortadan kaybolduğunu göreceksiniz.
Çamaşır suyu içeriğindeki yoğun hijyen formülüyle mikroorganizma tabakası küf mantarlarını anında yok edecektir. Çamaşır suyu yardımıyla silinen yüzeyleri başka ıslak bir bez yardımıyla yeniden silerek duvardaki küf lekesini büyük oranda kaybolduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Sıvı sabun kullanarak hassas kumaşlarda oluşan küf lekesini temizleyebilirsiniz. Bunun için yüzeye bir miktar sıvı sabun döküp nemli bezle silmeniz yeterli olacak. Kalıp sabun ise daha sert kumaş ve dokularda iş görecektir. Halı, kaban, koltuk gibi zeminlerde kalıp sabun kullanarak küf lekesini giderebilirsiniz.
Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir. Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 10 dakika gibi süreyle bekletin. Son bir işlem daha... hafif ıslak kalan küflü bölgeyi kuru bir bezle tekrar silin.
İlgili 20 soru bulundu
Her evde bulunan o malzemelerle duvarınızı ilk günkü gibi yapın! Boşalan cam sileceği şişelere sadece çamaşır suyu ile doldurun ve küflerin üzerine sıkın. Kuruduğunda küf lekelerinin yok olduğunu göreceksiniz.
Beyaz sirke kullan.
Sirke, pasla tepkimeye girerek onu çözer ve metalden çıkarır. Kullanmak için, metali birkaç saat boyunca beyaz sirkede beklet, sonra pas tabakasını ovalayarak çıkar. Nesne doğrudan beyaz sirkeyle kaplayamayacağın kadar büyükse üstüne sirkeyi dök ve kurumasını bekle.
Beyaz sirke ile küften kurtulun
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Küfü çıkarmak için de pratik yöntemler var tabii ki. 1 bardak karbonatı bir sprey şişesinde su ile karıştırın. Karışımı küfün üzerine püskürtün ve yaklaşık 5 dakika bekletin. Ardından bir sünger ile ovalayın ve tamamen kurumasını bekleyin. Küften eser kalmadığını göreceksiniz.
Evde Oluşan Küf ve Rutubetin Zararları
Eklem ağrılarını tetikleyen nem, uzun vadeli hastalıklara sebep oluyor. Küf alerjisi; ciddi solunum sorunlarına yol açabiliyor. Jonix hava temizleme cihazları, evden küf ve diğer kirleticileri uzaklaştırarak, hastalıkların iyileşmesine destek oluyor.
Küf mantarlarıyla ilişkili olarak öncelikle, sporlarına karşı oluşan duyarlılık sonucu gelişen alerjik yakınmalar ve hastalıklar akla gelmelidir. Bunlar öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, astım, alerjik rinit, konjunktivit ve atopik dermatit olarak sıralanabilir (3,4).
Çünkü beyaz sirke ile küf ve çürümeden kaynaklanan kokular yok edilebilir. Beyaz sirke kullanarak rutubeti gidermek için şu adımları izleyebilirsiniz: Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın.
3Beyaz Sirke ve Karbonat
Karışımı sprey şişesine alın. Banyo duvarlarında oluşan küf lekesinin üzerine bu karışımı sıkın ve 10 dakika bekleyin. Beklerken lekenin kendiliğinden akmaya başladığını görebilirsiniz. Daha sonra nemli bez ve sıcak su ile duvarı temizleyin.
Duşakabin ya da küvet içinde oluşan küfleri, üzerinde çamaşır suyu ya da temizleyiciler döküp silerek temizleyebilirsiniz. Kimyasal temizleyici kullanmak istemiyorsanız beyaz sirke ve karbonat da kullanabilirsiniz. Küflü yüzeye bir miktar beyaz sirke dökün ve kurumasını bekleyin.
Banyodaki küf oluşumunu azaltmanın ve engellemenin en bilindik ve basit yöntemi yeterince havalandırmaktır. Özellikle duş alındıktan sonra kapı ve havalandırma penceresini açık tutmak size bir hayli yardımcı olacaktır. Vaktiniz varsa duştan sonra banyo duvarlarını kurulayıp kuru tutmaya çalışın.
Rutubet kokusunu ise karbonatlı su ile yok edebilirsiniz
Karbonatlı suyla sildikten sonra kalan nemi almanız lazım ki tekrar bir küf kokusu söz konusu olmasın. Bunun için de saç kurutma makinasına ihtiyacınız var. Karbonatlı suyla sildiğiniz her yeri saç kurutma makinasıyla kurutun.
Çünkü küf ve çürümenin neden olduğu kokuları beyaz sirke ile ortadan kaldırmak mümkündür. Bir sprey şişesinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı nemli bir odaya hava spreyi olarak püskürtün ve kurumasını bekleyin. Köşelerde oluşan nemli noktalara direkt olarak da uygulayabilirsiniz.
Tuz & Limon Suyu
O halde hemen yöntemden bahsedelim: En sevdiğiniz renkli elbiselerde oluşan küf lekesinin üzerine bir miktar limon suyu dökün. Limon suyu döktükten sonra sofra tuzu ile bölgenin üzerini güzelce kapatın. Tuz kumaşta oluşan lekeleri çözmeye başlayacaktır.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Sprey şişe beyaz sirke ile doldurulur ve duşakabinde küf lekesi olan her bölgeye sıkılır. Yeterli düzeyde küf lekesi üzerine sıkıldıktan sonra kuruması beklenir. Sirkenin kurumasının ardından tekrar küf lekeleri olan bölgelere sirke sıkın ve sünger yardımı ile temizlemeye başlayın.
"Paslı küçük eşyalarınızı beyaz sirke dolu bir kavanoza birkaç dakika koyun. Ardından üzerindeki bozulan kaplama kısmının kolayca söküldüğünü göreceksiniz. Daha büyük bir metal nesnedeki pası çıkarmaya çalışıyorsanız, doğrudan paslı bölgeye beyaz sirke dökün, kuruması için zaman verin ve ardından bir bezle fırçalayın.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Evin atmosferindeki sıcaklık farkı ile havadaki su buharı suya dönüşür. Evdeki yüksek nem, düşük neme neden olur. Nemin ana sebebi sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı, esas olarak binaların yapımındaki hatalardan kaynaklanır ve uygun şekilde yalıtılmamış binalarda genellikle rutubet sorunları yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri