Lekeli kıyafetinizi yere serin ve metil alkole batırdığınız pamuğu lekenin üzerine sürün. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yıkarken düşük sıcaklıkları tercih etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Bunun yanı sıra siyah kıyafetten çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar sorusu da kişilerin düşünmesine neden olmaktadır. Böyle bir durum için de yine aynı yöntem olan alkol pamuk yöntemi kullanılmalı ve leke üzerinde alkol 24 saat bekletilmelidir. Ardından ise yıkanması gerekmektedir.
Pamuk yardımıyla metil alkolü alın ve çamaşır lekesi olan bölgeye pamuğu sürün. Tüm lekeli yüzeye metil alkol sürdükten sonra 1 gece beklemesini sağlayın. Verilen süre geçtiğinde, kıyafetinizi düşük derecede yıkayın. Bu yöntem sayesinde en sevdiğiniz kıyafetlerinizi çamaşır suyu lekesinden kurtarmış olacaksınız.
Çamaşır makinesinde kullanıma uygun bir kumaş boyası ile lekeli kıyafetlerinizi kolayca boyayabilir, yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz. Çamaşır suyu lekesinin üzerinde marker kalem gibi kalıcı bir kalem kullanarak "hızlı bir düzeltme" deneyebilirsiniz.
Çamaşır suyu değen kıyafetlerinizi kumaş boyası ile boyayabilirsiniz. Kaynar suyun içerisine kumaş boyasını koyun daha sonra iyice karıştırıp lekeli kıyafetinizi bu suya bastırın. İyice bekletip durulayıp kurumaya bırakın. Leke kapanmış olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Koyu Renk Giysilerdeki Çamaşır Suyu Lekeleri İçin İzopropil Alkol Kullanın. En sevdiğiniz gömleğinize veya kot pantolonunuza çamaşır suyu bulaştığında, yıkayarak geçmediyse, nötralize etme yöntemini uygulayın. Ardından daha küçük lekeli alanlar için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
2.YÖNTEM: BEYAZ SİRKE
> Temiz beyaz bir bez alın ve soğuk suya batırın, ardından lekeli bölgeyi silin. > Etkilenen alan aydınlanana kadar alanı sürekli olarak sürün.
Aseton kimyasal bir ürün olduğu için çamaşır suyunu çıkarır. Bunun için bir pamuk ya da beze aseton dökmek gerekir. Sonrasında bunu çamaşır suyu lekesinin olduğu yere koymak ve bir süre bekledikten sonra yumuşak hareketler ile silmek gerekir.
Bir miktar karbonatı suyla karıştırarak kalın bir macun elde edin. Bu elde ettiğiniz macunu lekeli kısımlara aynı oranda sürün. Kuruduktan sonra eski bir diş fırçası yardımıyla karbonatı lekeden arındırın. Bu işlem çamaşır suyu lekesini çıkarmayacak fakat kumaşınıza işleyen kimyasalı sökecektir.
Kumaş boyama yaptığınız ürünleri 30 derecede çamaşır makinasında yıkayabilirsiniz. Daha yüksek derecelerde yıkandığında boyanın kalıcılığı azalmaktadır.
Beyaz kıyafetlerdeki çamaşır suyu lekesini çıkarmak için, sirke kullanabilirsiniz. 1 yemek kaşığı beyaz sirkeyi, 1 bardak temiz su ile seyreltin ve lekenin üzerine uygulayın. Ardından temiz bir bezle yavaşça lekeyi silin. Arada suya bandırarak bezi nemlendirin.
Renksiz alkol, daha çok küçük çamaşır suyu lekelerinde ya da koyu renkli kumaşlarda işe yarar çünkü alkol, kumaşlardaki boyayı seyrelterek beyazlayan kısma yeniden dağıtır.
Çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar noktasında bu işlemi denemek faydalı olabilir. Öncelikle leke oluşumu aktif mi? Buna engel olmak için lekeyi durağan hale getirmek için bölgeye kabartma tozu uygulanır. Ucu pamuklu ince bir çubukla ya da beyaz bir pamuklu bez ile leke dairesel hareketlerle silinir.
Çamaşırları beyazlatır. Bir maddeyi beyazlatır veya ağartır, amacı onun rengini çıkarmak veya açmaktır. Çamaşır suyu, oksidasyon yoluyla bu etkileri yapan bir kimyasal maddedir.
İki fincan suyla ½ fincan Persil deterjanı sprey şişesinde karıştırın. Suyu lekeli noktaya püskürtün ve temiz beyaz bir havluyla silin. Kumaş narinse ve elde yıkanması gerekiyorsa, deterjan ve leke çıkarıcı olarak Perwoll kullanın.
Ne yazık ki çamaşır suyu lekesi kalıcıdır. Çamaşır suyu bir kumaşla temas ettiğinde leke, kumaştan rengin veya boyanın çıkmasına neden olur.
HER DERDE DEVA: SİRKE
1 çay bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırın. Üzerine biraz su ekleyin. Karışımı lekeye uygulayın, 20 dakika bekleyin ve durulayın. Sirkeyi tuz ile karıştırarak dolap veya sandıkta küflenen kumaşlardaki lekeleri de temizleyebilirsiniz.
Karbonatı suya ekleyerek yoğun bir kıvama getirilir ve çamaşır suyunun bulaştığı bölgeye sürülür ve kuruması için 10-15 dakika kadar bekletilir. Kuruduktan sonra temiz bir diş fırçasıyla çitilenir.
Aseton, özellikle kadınların tırnak boyalarını çıkarmak için kullandıkları makyaj temizleme malzemelerinden bir tanesidir. Son derece etkili bir çözücü malzeme olması, asetonun aynı zamanda koli bandı lekesi çıkarma ve bant lekesi temizleme işleminde de etkili bir oyuncu olmasını sağlamaktadır.
Metil alkol dolu olan kabın içerisine pamuğu batırın. Pamuğu çamaşır suyu lekesinin olduğu kısma bırakın. Bu şekilde bir gece bekletin. Ertesi gün eşya üzerindeki çamaşır lekesinin tamamen arındığını görebilirsiniz.
Beyaz kıyafetten leke çıkarma söz konusu olduğunda başvurabileceğin yöntemler arasında sütten bahsettik. Onun yanında limon ve karbonatın iş birliğinden de beyaz kıyafetlerinde büyük verim alabilirsin. Lekeli yere karbonat döküp üzerine yarım limon koyarak beklettiğinde lekenin yumuşadığını gözlemleyebilirsin.
Çamaşır suyu ve sirkeyi karıştırmak; solunduğunda cildinize, gözlerinize, boğazınıza ve ciğerlerinize ciddi zarar verebilecek klor gazı oluşturur ve “hasar” ifadesi burada aslında üçüncü derece yanıkları ifade ediyor. Çamaşır suyunu ya da sirkeyi klorla karıştırmak ve herhangi bir şeyle karıştırmak önerilmez.
ÇAMAŞIR SUYU + SİRKE = ZEHİRLİ KLOR GAZI
Bu ikili temizlik açısından iyi bir dezenfektan oluşturur, fakat asla yan yana kullanılmamalıdır.
Leke çıkarmada, ruj ve tükenmez kalem lekelerini çıkarmada kullanılır. Alkol, bazı kumaş boyalarını eriterek kumaşın rengini açabilir. Bu nedenle renkli kumaşlarda alkolle çalışırken dikkatli olunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri