İnsan ve çevre için tehlikeler: Tehlikeli değildir. Madde Adı Derişim % CAS No.
Yüzeyleri temizlemek için kullanılan çamaşır suyu, zararlı mikroorganizmalara karşı etkili olan sodyum bileşikleri içerir. Tüm sodyum bileşiklerinin metabolizmaya zararlı etkisi vardır. Sodyum solüsyonu içeren tüm ağartıcılar cilt problemlerinin yanı sıra birçok solunum ve mide-bağırsak problemine neden olur.
Çamaşır suyu, genellikle etken madde olarak sodyum hipoklorit (NaClO) içeren ağartma, temizlik ve hijyen amacıyla kullanılan kimyasal maddedir.
Klor bazlı ağartıcılar ve çamaşır suları ayrıca çevreye karşı da toksiktir. ABD Çevre Koruma Kurumu (EPA) tarafından tescilli bir "tehlikeli madde" kategorisindedir. "Sudaki yaşam için son derece toksik ve uzun süreli etkilere sahiptir" (12, 13, 14).
Sodyum Hipoklorit Aşındırıcı Mı ? Sodyum Hipoklorit koroziftir. Metalleri aşındırabilir. Ciltte ve gözde yanıklara sebep olur.
İlgili 31 soru bulundu
Çamaşır suyu, kimyasal adı sodyum hipoklorit olan, temizlik ve hijyen amacıyla kullanılan kimyasal maddedir.
Çamaşır suyu, ev ve iş yerindeki birçok yüzeyi mikroplardan arındırmak, banyonuzu temizlemek ve evinizin tertemiz kokması için kullanılabilir. Peki ya evdeki diğer tehlikeler? Çamaşır Suyu bakterileri öldürür mü, virüslere karşı etkili midir diye sorduğunuzda, cevap “evet”tir.
Çamaşır suyu ya da benzeri bir kimyasal zehirlenmesi kendisini hemen belli eder. Gözde yanmalar, ciltte kaşınmalar ve kızarıklıklar, kusma, bulantı, ishal, göğüste oluşan ağırlık hissi, solunum sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtiler oluşur. Bulantı ve kusma, zehirlenmelerin önemli belirtileri arasındadır.
Çünkü çamaşır suyundaki sodyum hipoklorit ve tuz ruhundaki hidroklorik asit birleşince klor gazı ortaya çıkıyor. İki maddenin karışması; nefes darlığı, astım benzeri hışıltılı solunum, gözlerde yanma bulgularıyla ortaya çıkan solunumsal zehirlenmeye yol açıyor.
Ancak çamaşır suyunu uzun süre koklamak bile solunum yolları üzerinde ciddi tahrişlere yol açıyor. Günün büyük bölümünü temizlik yaparak geçiren kişiler, koku ve temas yoluyla gerçekleşen çamaşır suyu zehirlenmesine daha yatkın.
Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir. Bilinci yerinde değil ise kusturulmaz. Yoğurt, ayran, yumurta akı koruyucu olarak verilebilir ancak çok önemli bir yararı d yoktur.
Çamaşır suyunun (sulandırılmış olsa da) doğrudan cilt teması ya da ağızdan alımı kimyasal yanıklara yol açmaktadır. İyi havalandırılmamış ortamlarda çamaşır suyunun solunması alerjik bulguları artırabilir, astımı tetikleyebilir, tekrarlayan bronşite sebep olabilir.
Bu hazırlanan çözelti kesinlikle içilmemelidir. Suyu dezenfekte etmek için kullanılacaktır. Elde edilen %1 lik çözelti ile içme ve kullanma suyunun dezenfeksiyonunun sağlanması için 19 Litre Damacana suya 3 çay kaşığı kadar ekleyip 30 dakika bekledikten sonra kullanılmalıdır.
Sodyum hipoklorit, (NaClO) bir tür tuzdur. Günlük hayatta beyazlatıcı çamaşır sularında kullanılmaktadır. Oda koşullarındaki klor ile sabunlardaki sodyum hidroksit tepkimeye sokularak üretilmektedir.
Çamaşır suyunu ya da sirkeyi klorla karıştırmak ve herhangi bir şeyle karıştırmak önerilmez. Seyreltilmiş hidroklorik asit ve klorun karıştırılması hardal gazı oluşturur.
Çamaşır suları genellikle içeriğinde sodyum hipoklorit bulunduran solüsyonlardır. Sodyum hipoklorit antimikrobiyal etki göstermesinden dolayı dezenfektan olarak kullanılmaktadır.
Çamaşır suyu ile tuz ruhunun birlikte kullanımı buna en iyi örnektir. Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır.
Çamaşır suyunu yoğun kullanmak ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırmak akciğer sağlığınıza zarar verebilir. Yoğun çamaşır suyu kullanımı astım ataklarını da tetiklemektedir. Evde temizlik yaparken farklı deterjanlar ve temizlik ürünlerini birbirine karıştırmamalı, mümkünse maske ile temizlik yapılmalıdır.
Eve Sinen Çamaşır Suyu Kokusu Nasıl Çıkar? İçlerine karanfil, lavanta veya sabun koyduğunuz keseleri evin belirli bölgelerine yerleştirin. Lavanta yağı, nane yağı, çay ağacı yağı, okaliptüs yağı gibi kokulu yağlardan herhangi birini pamuklara damlatın ve bu pamukları evin belirli noktalarına yerleştirin.
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.
Eldiven giyilir. dökülen kan ve sıvılar emici bez veya kağıt havlu ile silinip, tıbbi atık poşetine atılır. 1/10 oranında hazırlanan çamaşır suyu solüsyonu kirli alanın üzerine dökülerek 5-10 dk. bekletilir.
Uzmanlar, mikroorganizmaların öldürülmesi için eller en az 20-30 saniye boyunca köpürtülerek normal sabunla yıkanmasını ve cilt temizliğinde çamaşır suyu kullanımından kesinlikle uzak durulmasını tavsiye ediyor.
Çamaşır suyu, giysileri temizlemek, kir ve lekeleri çıkarmak, sararan ya da inatçı lekeleri olan beyaz giysileri ağartmak, renkli giysilerin rengini ve parlaklığını korumak için kullanılan kimyasal bir temizleyicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri