lahık / lâhık Yetişen, ulaşan, erişen.
Namaza imamla birlikte başladığı halde belirli mazeretler sebebiyle ara vermek zorunda kalarak namazın bir kısmını imamla birlikte kılamayan kimse.
lahza / lâhza / لحظه
Göz açıp kapayacak kadar kısa zaman. Bir an. En kısa zaman. Göz ucu ile bir bakış.
lahıka / lâhıka. Ek, ilâve, katılan şey. Zeyl. Sonradan ilâve edilen, eklenen.
mülhik ne demek? İlhak eden. İlave eden, katan, ekleyen.
İlgili 18 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, intiha sözcüğünden türetilmiştir. İntiha sona ermek ve tamamlamak anlamına gelirken, mütenahi, biten ve tamamlanan demektir. Bu kelime tamlamalarda ve kalıp ifadelerde son ve sonuç anlamında kullanılır.
Mülhak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir bütüne sonradan katılmış olan, eklenmiş
Liva ayrıca bayrak anlamına da gelen bir tabirdir. Liva-i Şerif; Cenab-ı Peygamber'in bayrağı, Liva-i Osmani; Osmanlı sancağı, Liva-i zafer; zafer bayrağı şeklinde kullanılırdı.
Herhangi bir konu üzerinde görüş ya da düşünceyi bildiren yazı layiha olarak görülmektedir. Genel olarak Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu anlamı ile beraber değerlendirilir.
"Lahika" terim olarak ise, evrakların ya da teliflerin sonunda bilgilendirici nitelikteki eklerden bir kısmına verilen isim oluyor. Ve bu Üstad'a has bir durum değildir. Mesela, Risale-i Nur bir teliftir, bir eserdir; lahikalar ise, bu telifin bu eserin açıklayıcı ilaveleri niteliğindedir.
lehv / لهو
Eğlence. Âhirette faydası olacak şeylerden alıkoyan her şey.
esliha / اسلحه / اَسْلِحَه
Silahlar.
lal / lâl / لال
Dilsiz.
Hanbelîler'e göre mesbûk Hanefî ve Mâlikîler'deki lâhiḳ terimini de kapsar. Yani imama birinci rek'attan sonra uyan kişiye mesbûk dendiği gibi imamla birlikte namaza başlayıp sonra bir kısmını kaçıran kişiye de mesbûk denilir.
lika / likâ / lîka / لقا
Kavuşmak. Rast gelip buluşmak. Görüşmek.
Yani imama uymuş bulunan kimse gibi kıraat etmez, yaklaşık olarak imamın okuyacağı sure kadar bekler. Sadece rükû ve secdedeki tesbihleri, bir de oturuştaki dua ve salavatları okur.
En genel anlamıyla Layihalar, Osmanlı Devleti'nin ıslahı için hazırlanmış raporlar şeklinde tarif edilebilir. Kendi içerisinde birkaç gruba ayrılırlar. Bunlar içerisinde en çok bilinen ve kullanılan- ları ıslahat layihalarıdır (Kütükoğlu, 2003).
Lahika kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Lahika kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı lāḥiḳa şeklindedir.
Müellif kelimesi anlam olarak, herhangi bir konu hakkında belli bir yeterliliğe sahip olan kimselerin yazı yazmasıdır. Türk Dil Kurumuna göre müellif kelimesi, herhangi bir edebi eseri ortaya koyan, yazar kimse olarak açıklanmaktadır.
Liva, Arapça kökenli bir isimdir ve dilimize de Arapça dilinden geçmiştir. Liva ismi tugay, sancak, bayrak ya da tuğgeneral anlamlarına gelir.
Levla kelimesi şu anlamlara gelmektedir; 1. Kınanmaya ve çekiştirilmeğe sebep olacak şey, 2. Arapça "Olmasaydı" anlamlarına gelmektedir.
Bön, salak, budala.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit müşahhas kelimesinin, 'Somut' sözcüğü ile karşılık bulduğu öne çıkıyor. Yani maddesel anlamda herhangi bir durum ya da olaya gerçeğe dönüşmüş hali şeklinde anlatmak mümkün.
Türk Dil Kurumu kapsamında bakıldığı vakit mu hal kelimesi, 'Olmaz, olamaz ya da olması ve gerçekleşmesi olanaksız,' şeklinde anlatılmaktadır. Taşımış olduğu bu anlamları ile beraber özellikle birçok önemli eser ve tarihi kitapta karşılaşılan bir kelimedir.
- Ekleme ve katma ile bağlama, - Bir devletin başka bir devlete ait toprakları zorla ele geçirme noktasında, bunu idari eylem ve uluslararası kavram ile gerçekleştirilmesi, Özellikle günümüzde ikinci anlamı üzerinden daha fazla tercih edilen bir sözcük olarak değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri