Cooley ve Ayna Benlik Teorisi Kavram, ilk olarak 1902'de Amerikalı sosyolog Charles Horton Cooley tarafından ortaya atıldı.
Benlik kavramı C. Rogers'ın geliştirdiği "Fenomenolojik Benlik Kuramı"ın da önemli bir yer tutar. Bu kurama göre her birey kendisinin merkez olduğu bir evrende yaşar.
Carl Rogers'ın Benlik Kuramı
Rogers, benlik bilinci kavramı üzerinde önemle durmaktadır. Rogers'e göre, insanın kendisiyle ilgili düşünceleri, algılamaları ve kanaatleri onun benlik bilincini oluşturur.
Benlik çeşitleri
Benliğin tanımları farklı benlik türlerinin de açığa çıkmasına sebep olmuştur. Bunlardan bazıları bireysel benlik, kolektif benlik ve sembolik etkileşimci benliktir.
William James'in terminolojisindeki nesnel benlik, modern sosyal psikolojide benlik-kavramı olarak adlandırılmaktadır. Bu benlik, bireyin bir nesne olarak kendisine dönüp kendi hakkında düşündüklerinin ve hissettiklerinin toplamını ifade eder.
İlgili 38 soru bulundu
Gerçek benlik, gerçekte kim olduğumuzdur. Nasıl düşündüğümüz, nasıl hissettiğimiz, nasıl göründüğümüz ve nasıl davrandığımızdır. Gerçek benlik başkaları tarafından görülebilir, ancak başkalarının bizi nasıl gördüğünü gerçekten bilmemizin hiçbir yolu olmadığından, gerçek benlik bizim kendi imajımızdır.
GİZLİ BENLİK: sırlarınızı içerir. Düşünüp, hissedip kendinize sakladıklarınız. Burada verilenler değişmez alanlar değildir. Gözlemler, düşünceler, duygular ve istekler sizin günlük yaşantınız sürdükçe bir alandan diğerine kayar.
Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini "kişilik" başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı ise, benliktir. Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik. Kişinin kendini tanımlama şekli, kendine verdiği değer ve ne olmak istediği bu bileşenleri oluşturur. Öz imgeyi ve öz saygıyı şekillendiren birçok psikolojik ve sosyal etmen vardır.
Yetersiz benlik algısı kendimizi; değersiz, önemsiz, yetersiz, sevimsiz hatta çirkin, beceriksiz ve sevilmeyen biri olarak hissetmemize yol açar. Yaşadığımız olumsuz olaylarda, kendimiz ile ilgili olumsuz inançlar geliştiririz. Bu olumsuz inançlarımız, davranışlarımıza ve duygularımıza neden olur.
Bireyin başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğünü kendince algıladığı anlamına gelmektedir.
Ego (Benlik)
Kişinin dış dünya ile uyum içerisinde yaşamasını sağlayan zihinsel işlevler bütünü olarak karşımıza çıkar. Kişiliğin gerçekle ilgilenen kısmını içerir. Freud'a göre ego, id'den gelişir ve id'in dürtülerini gerçek dünyada kabul edilir şekilde ifade eder.
Rogers'ın Fenomenolojik Benlik Kuramı, Hümanistik kuramlardan biri olup insana ve onun yeteneklerine değer veren bir kuramdır. Rogers'ın kuramında “benlik” kavramı çok önemli bir yer tutar. Benlik kavramı, kişinin kendi hakkında sahip olduğu imajdır.
Bunların dışında, Rogers ideal benlikten bahsetmiştir. İdeal benliğin, benliğin alt kümesi olduğunu ve bireyin olmak istediği benlik olduğunu söylemiştir (Feist ve Feist, 2008). Benlik gibi, ideal benliğin de akışkan ve değişebilir bir yapısının olduğunu belirtmiştir (Frager ve Fadiman, 1998).
TREYT KURAMLARI
Davranışın özel ve ayırıcı yanlarının tanımlanmasına yönelik kuramlardır ve ölçülebilen treytlerin bir araya gelmesiyle oluşmuşlardır. Freud'un kişilikle ilgili düşüncelerinden oluşturulmuş olup insanların fark edemedikleri iti ve gereksinimlerinin olduğunu ileri süren kuramdır.
Başkaları sizi ne kadar tanıyor, sizin hakkınızda söz sahibi olacak kadar bir emekleri var mı üzerinizde? Karşınızdakiler sizi nasıl algılarsa ve bunu size nasıl yansıtırsa siz de o yansıyan kişi olursunuz, işte ayna benlik buradan çıkar. Karşınızdakilerin size bakışları, sözleri ve hissettirdikleri sizi oluşturur.
Benliğin karmaşık doğası farklı şekillerde görülür. Benlik, gerçek veya gerçek benlik ve ideal benlik olarak kategorize edilebilir. Neyin ideal benlik ve gerçek benlik olduğuna dair bu sınıflandırma Carl Rogers tarafından yapılmıştır.
Bu bağlamda, özne benlik, nesne benlik, olası benlikler, ego kavramı, savunma mekanizmaları, benliğin bilinçdışı ile tanımlanması, benliğin sosyalleşme ile ilişkisi, benliğin gelişim süreçleri ve benliğin bellekle ilişkili olarak tanımlanması hakkındaki temel bazı görüşlerden söz edilmiştir.
Eric Berne tarafından literatüre kazandırılan Transaksiyonel Analizde, 'Anne-Baba', 'Yetişkin' ve 'Çocuk' benlik durumu olmak üzere üç tip benlik durumundan söz edilir. Benlik durumları birbirine benzer duygu, düşünce ve davranışlardan oluşmuş bir bütündür.
Çoğu psikolog ve antropolog tarafından benlik üzerinde kültürün rolü vurgulansa da genel olarak kabul gören yaklaşım, benliğin bağımsız, kendine yeten, özerk, içsel atıflar doğrultusunda hareket eden ve özgün bir yapı olan, "bağımsız benlik kurgusu"dur.
Mutlak Benlik, tüm varlığın çıkış ve erim noktası olarak var edici ve var kılıcı ilkeyi gösterir. Onunla en iyi sevgi ve iman ile, bir gönül yaşantısı ile iletişim kurulabilir. Bu iletişim ve temas, bütün benliklerin kaynağı ve imkânıdır (Taşdelen, 2013: 33).
MADDİ BENLİK: İnsanın kendi bedeni, elbiseleri, ailesi, arabası, evi, yazlığı, bankada bulunan paraları Maddi Benliği oluşturur. Benlik imajı, kişinin kendisini nasıl düşündüğü, ve hissettiğidir.
Kişinin kendini nasıl tanıdığıdır. Bebeklikte başlayan bu bilinç öncelikle kendisini görsel olarak tanıma, ismine ve “ben, sen, biz” kavramlarına duyarlılaşma olarak ortaya çıkar. Benlik kavramının oluşması ve ben bilincinin gelişimi 22-24 aylar arasında olur.
Genellikle aynaya baktığımızda ortaya çıkan ve kişinin dikkatini kendisine odaklanması olarak tanımlanan psikolojik duruma benlik farkındalığı denmektedir. Bir kişinin kendisine küçük bir el aynasında baktığında öznel benliğine odaklanır. Boy aynasına baktığında ya da fotoğraf çektirdiğinde kamusal benliğine odaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri