Birinci yol yüksek prim yatırmak. Kazancın bordroda eksiksiz gösterilmesi önem taşırken, asgari ücretin 7.5 katına kadar kazançlar için prim yatırılabiliyor. Emeklilik dilekçesi verirken bakmakla yükümlü olduğunuz çocuk, eş gibi yakınları eklemek maaş hesabında aylık bağlama oranını yükseltiyor.
Önemli olan uzun yıllar çalışmak değil, brüt kazancın, dolayısıyla da SGK bildirilen primlerin yüksek olması. SGK'ya yatırılan primler ne kadar yüksek olursa, emekli maaşı da o oranda yüksek olur.
Emekli Maaşı Yükseltilebilir mi? Emekli maaşını yükseltmenin yolu, planlama yapmaktan geçer. Bu sebeple emeklilik planını son yıllara bırakmamak ve şimdiden yapmak gerekiyor. Ne kadar çabuk davranırsanız o kadar yüksek emekli maaşı elde edebilirsiniz.
Prim ödeme gün sayısı arttıkça, sigortalının emekli maaşı da artar. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısının yanı sıra, sigortalılık süresi de dikkate alınır. Sigortalılık süresi arttıkça, emekli maaşı da artar.
Emekli maaşlarında her yıl iki kez enflasyon oranında zam yapılıyor. 2023 Temmuz itibarıyla SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 25 emekli maaş zammı yapıldı. Bu emekli maaşı zammı, emeklilerin kök aylıklarına uygulandı. Bu çerçevede, kök aylığı 7000 lira olan emeklilerin maaşı 8 bin 750 TL olarak güncellendi.
İlgili 24 soru bulundu
Örneği kök maaşı 5.000 TL olan dul ve yetim aylığı alan bir vatandaşın maaşı yüzde 25'lik emekli zammı ile 6250 TL'ye yükselecek. Buna yüzde 4 ek ödeme ilave edilecek ve maaş 6.500 TL'ye yükselecek. Yani maaş ödeme gününde hesabına bakan bu vatandaş hesabında 6.500 TL görecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışmayan emeklilere tek seferlik olarak 5000 lira ödeneceğini açıkladı. Dul ve yetim maaşı alanlar da maaş hakediş oranına göre ödemeden yararlanacak.
Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor. Bu kural sadece SSK'lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor.
Emekli aylık hesabında en önemli kriter ABO 'dur. 1999 öncesi dönem için gösterge tablosundan emekli olan SSK 'lı ilk 5000 prim günü için ABO 'su %60 ve 5000 günden sonraki her 240 gün için %1 ABO artar.9000 günde ise ABO 'su %76 olur.
Yukarıda söylediğimiz gibi üç ayrı formül uygulanıyor. *1999'A KADAR SÜRE: Aylık bağlama oranı, 25 yıl sigortalılık süresi (9.000 gün) için yüzde 76 olarak uygulanıyor. 3.600 gün için ise yüzde 70 olarak alınıyor.
SGK 4A en yüksek emekli maaşı, 2023 yılı için 24 bin 793 TL değerindedir.
Prime esas kazanç, esasında asgari ücretlilerin günlük brüt maaşı üzerinden hesaplanır. 2023 itibarıyla emekli çalışanların 13.414,50 TL brüt maaşı bulunur. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 82'nci maddesine göre günlük kazanç, asgari ücretin 30'da 1'idir.
Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.
Ancak yüksek kazanç üzerinden prim ödemeye devam edilmesi emekli aylığının düşmesine neden olmaz, bilakis artırır.
Asgari ücret ve 4a en düşük emekli maaşı (Mart 2023)
Buna göre 20 sene önce 4a en düşük emekli maaşı asgari ücretten yüzde 47 fazlaydı. Ocak 2023'te ise aylık net asgari ücret 8 bin 507 lira oldu. 4a en düşük emekli maaşı ise 5 bin 871 liraya çıktı. Yeni düzenleme ile bu 7 bin 500 liraya çıkacak.
Prim günün fazla olması, uzun yıllar çalışmak değil prime esas kazancın yüksek olması aylığı artırır. İkinci iş için sigorta primi ödeyenlerin Kurum'a bildirdiği matrah arttığı için aylığı da yükseliyor.
2023 yılına ilişkin tahmini TÜFE ve GH oranları dikkate alındığında, 2024 yılında aylık talebinde bulunanlara, 2023 yılında aylık talebinde bulunanlara göre daha yüksek aylık bağlanacak. Diğer bir ifadeyle, emekli olmak isteyenler, emeklilik dilekçesini vermek için 2024 yılını beklemeli.
Yeni düzenlemeyle 3.5 yıl (1261 gün) kuralı sona erecek.
Sigortalının aylık brüt kazancı, SGK'ya bildirilen ücretlerin toplamına eşittir. Ardından, sigortalının prime esas kazancı belirlenir. Prime esas kazanç, sigortalının aylık brüt kazancının yüzde 70'ine denk gelir. Bu tutar, sigortalının emeklilik sürecinde alacağı aylık brüt emekli maaşının hesaplanmasında kullanılır.
Zirvede ise Hollanda ve Danimarka bulunuyor.
Dul ve yetim aylığı ödemelerinin ise ne kadar olduğu merak edilen konuların başında geliyor. Vefat eden sigortalının eşi %50 oranında emekli maaşını alabilir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa bu oran %75 olmaktadır.
Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
Ölen babadan dul kızına maaş ne kadar? Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50'sidir. Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşa bağlanan bir başka aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri