Korkuluk: Tabanın etrafını çevreleyen kısım. Taş, Metal veya ahşap malzeme ile yapılır. Minarenin şerefe ile külah arasında yer alan bölümüdür. Tanım: Silindir veya çokgen prizma biçimindeki kulelerin ya da minarelerin üstünü örten sivri çatı.
Kürsü minarenin toprak üstündeki tabanıdır ve camiye bitişik yahut ayrı, kübik, silindirik ve çokgen prizma şeklinde olabilir; kapı genellikle buradan açılır. Pabuç kürsüyle gövde, gövde pabuçla şerefe arasındaki bölüm, şerefe ise müezzinin minare etrafında dolaşarak ezan okumak için kullandığı balkondur.
Türk Mimarisinde Alem
Türk sanatında kubbe, minare ve sancak olmak üzere 3 grupta toplanmaktadır. Camilerin kubbe ve minarelerinin en tepe noktasına konulan taştan veya madenden yapılmış hilalli tepeliktir. En üstten itibaren hilal,küçük küp, boyun, armud, bilezik, büyük küp, kova diye adlandırılır.
Hilal yalnızca bir semboldür. Hristiyanlığın simgesi olan "haç" ve Yahudiliğin simgesi olan "yıldız"a bedel, İslam'ın simgesi ve alameti olan "hilal" İslami yapıların üzerinde bulunur. Ayrıca bu hilaller, paratoner özelliğe sahip maddeden yapılmakla, yıldırımlara da mani olmaktadır.
Cami minareleri sivri uçlu olması ve yüksek konumlandırılması nedeniyle, yıldırımdan en çok etkilenen yapılardır.
İlgili 43 soru bulundu
Camiler ve en önemli yapı taşlarından minareler sivri ve yüksek yapıları nedeniyle yıldırım düşme riski yüksek olan sistemlerdir.
Tarihçi Hammer, eskiden caminin minaresi ile kubbelerinin de çinilerle döşeli olduğunu yazar. Evliya Çelebi de bu camiye yeşil adının verilmesine gerekçe olarak yeşil renkli çinilerle örtülmüş olan minareleri ve kubbeleri göstermektedir.
Minarelerde şerefeye açılan kapılar (üst kapı) güneye bakar. Hrıstiyanların ibadet yerleri olan Kiliselerde ise kilisenin çanı, kilisenin batısındadır.
Hilâl, Arapların fethinden önce de Sasani İmparatorluğu'nun sembolüydü. Arapların imparatorluğu ele geçirmesinden sonra sembol Müslüman idareciler tarafından benimsendi ve güçlerinin sembolü olarak ve İslâm'ın sembolü olarak muhafaza edildi. Hilâl aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun da sembolüydü.
islam'ın simgesi aydır, takvimi aya göre baz alınmıştır, kutsal günleri mevsimsel değişiklik yaşar ama aynı olan şey hep gökyüzündeki ay'ın biçimidir, oruç gün içinde sadece ay varken yemektir, inancın peygamberi kendini inançsızlara ispat için ay'ı ikiye ayırmıştır, peygamberine övgü olarak "ay yüzlü peygamber" denir. ...
Yeni ayın ilk günlerinde güneş aydan önce doğup battığı ve ayın önünde seyrettiği için ay güneş ışınlarını bize göre alt taraftan alır ve alt yüzeyi aydınlanır. Bu sebeple güneş battıktan sonra batı ufkunda yeni aya ait hilâlin uçları yukarıya (semâya) dönük olur.
Örneğin Çan kulesinde haç, ya da sinagoglarda davudi yıldız. Minarelerimizin aleminin en tepesinde ise hilal durmaktadır.
Minareler camilerin yanlarındaki uzun, silindirik yapılardır ve genellikle cami ile fiziksel bir bağlantıları vardır. Minarelerin asıl amaçları müezzinlere ezan okumaları için yüksek bir platform sağlamaktır. Bu yüzden genellikle camiden yüksek oldukları kolaylıkla gözlenebilir.
Kürsü minarenin toprak üstündeki tabanıdır ve camiye bitişik yahut ayrı, kübik, silindirik ve çokgen prizma şeklinde olabilir; kapı genellikle buradan açılır. Pabuç kürsüyle gövde, gövde pabuçla şerefe arasındaki bölüm, şerefe ise müezzinin minare etrafında dolaşarak ezan okumak için kullandığı balkondur.
Namaz kılmak için pek çok mümin kıbleye doğru döner. Yani diğer bir deyişle namaz kılmak için kıbleye doğru dönülür. Bu sebepten dolayı cami minarelerinin kapıları da aynı şekilde kıble yönüne bakacak biçimde inşa edilir. Tabii yön olarak bakıldığı zaman ise Cami Minare kapılarının güneye baktığını söylemek mümkündür.
İMAN - AHLAK - ADALET anlamını taşır. ve rivayetlere görede İslamın üç kıtada yayılışını temsil eder. Osmanlı bu bayrağı benimseyip, kullanıp bu üç kıtaya da hükmetmiştir. diğer bir rivayete göre de kutsal olan üç ayları temsil eder.
İSLAMİYETTE "HİLÂL" OLARAK SEMBOL
Ayın evreleri içinde dolunay güzellik ve parlaklık, hilâl ise bunlarla birlikte yenilik, doğum ve taze hayat simgesi kabul edilir. Ay tarihte pek çok toplum tarafından tanrı sayılmış ve ayla ilgili birçok mit oluşturulmuştur.
Bir görüşe göre,Türk Bayrağı'ndaki hilal İslamiyeti; yıldız ise Türklüğü temsil eder. Kırmızı renk ise toprağa karışan kanı temsil eder. Page 5 Bir başka görüşe göre,Ay-Yıldız Orta Asya'dan gelen Türklüğü, kırmızı zemin ise vatanı temsil etmektedir.
Falında yarım ay gören kişinin hanesine ay doğar. Ay doğması ise, hayırlı gelişmeler anlamına gelir.
Buna göre, namaz kılan kişi, kendisini Kâbe'ye dik olarak bağlayan doğrusal çizgiden, sağa veya sola 45 derece dönmediği sürece Kıble istikametinden tamamen sapmış olmaz ve bu durum namazının sıhhatine engel teşkil etmez. Bir Müslümanın camide namaz kılması hâlinde kıbleyi ayrıca araştırmasına gerek yoktur.
Namazlar kıbleye dönülerek kılınır. Cami minarelerinin kapıları ise kıble yönüne göre inşa edilir. Yani minare kapıları güney yönü işaret eder. Çünkü kıble güney yönüne dönerek bulunur.
NEDEN 4 MİNARELİ? Yaklaşık 30'ar tonluk ve dört halifeye adanan 4 fil ayağı, caminin 26,50 metre çapında ve 53 metre yükseklikteki kubbesini taşıyor. Dört minare, Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul'un fethinden sonraki 4. on şerefe ise Osmanlı'nın 10. padişahı olduğunu simgeliyor.
İSLAMİYETİN KUTSAL RENGİ; YEŞİL!
Mahyâ, özellikle Ramazan ayında birden fazla minaresi olan camilerin iki minaresi arasına konulan ışıklı yazı. Osmanlılar döneminde yağ kandilleri ile yapılan mahyalar, günümüzde elektrik ampulleri ile yapılmaktadır.
Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara ise mescit denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri