Müezzin, camilerde ezan okuyan, sala getiren, namazlarda selam ve tesbih dualarını okuyan kişidir. Müezzinlik makamı, İslam peygamberi Muhammed zamanından beri vardır. İlk müezzin Bilal-i Habeşi'dir.
Ezan (Arapça: الأذان), İslâm dininde namaz vaktinin geldiğini insanlara bildirmek için yapılan çağrıya verilen isimdir. Ezân-ı Muhammedî olarak da adlandırılır. Ezan okuyan kişiye müezzin denir.
Her camide ezan okunuyor'' diye konuştu. Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, ezanın kulağa hoş gelmesi için güzel bir hizmet vermeye başladığını belirterek, şöyle konuştu:KESİNLİKLE YASAK YOK''Ezan kursu alanların, sesi güzel olan görevlilerin ezan okuması ve ezanın kulağa hoş gelmesi isteniyor.
Bulunduğunuz muhitte bir cami veya mescitte ezan hoporlörsüz de olsa okunmuşsa, ezan sesini duymak zorunda değilsiniz; ezan sesi her yere ulaşmayabilir. Ancak bulunduğunuz muhitte cami veya mescit yok ise, ezan ve kamet getirmeniz sünnettir. Elektronik saatlerin okuduğu ezan geçerli değildir.
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası günün çeşitli zamanlarında istenildiği zaman denebilir. Fakat genellikle bu duayı ezan sesini ve sözlerini duyan kişiler demektedir. Yani Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası ezan okunduğu zaman denir.
İlgili 39 soru bulundu
Namaz kılmak bakımından camilerin en faziletlisi sırasıyla Mekke'deki Mescid-i Haram, Medine'deki Mescid-i Nebevi ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa'dır. Camide belli görevleri yerine getiren kişiler vardır. Cemaate namaz kıldıran kişiye imam adı verilir.
Hicretin birinci yılında Mescid-i Nebevî tamamlandıktan sonra müslümanların ibadete nasıl çağrılacağının müzakere edildiği günlerde Abdullah'a rüyasında ezanın sözleri bildirildi. Sabahleyin Hz. Peygamber'e giderek rüyasını anlattı.
İlk olarak müezzin nedir, kime denir açıklayalım. Müezzin demek, camilerde 5 vakit ezan okuyan, sala getiren, farz namazlarda kamet getiren namazlarda selam duasını okuyan ve namazlardan sonra tesbihat yapan kişidir.
Camide yapılan konuşma din ile ilgili ise ibadet olduğundan makbuldür. Fakat dünyevi olup da bir kimsenin gıybet ve dedikodusu yapılmıyorsa mübahtır, bir sakıncası yoktur. Gıybet ise haramdır: Hülasa camide yapılan konuşmnın helali helal, haramı haramdır.
- Camide boş bulduğumuz uygun bir yere oturmalıyız. İlerilere geçeceğiz diye cemaati rahatsız etmemeliyiz, - Vaaz ediliyor veya Kur'an-ı Kerim okunuyorsa, edep ve saygıyla dinlemeliyiz. - Camilere soğan, sarımsak kokan yiyecekler yiyerek gidip cemaati rahatsız etmemeliyiz.
Namazlardan sonra şöyle dua edilebilir: "Elhamdülillahi Rabbilalemin, Essalatü Vesselamü Ala Resulina, Muhammedin Ve Ala Alihi Ve Sahbihi Ecmain" Türkçe manası şöyledir: "Ya Rabbi! Kıldığımız namazlarıkabul eyle. Ahır ve akıbetimizi hayreyle. Sonnefesimizde kelimei tevhid söylemmeizi nasip eyle.
Hz. Abdullah(r.a.), Efendimiz'in(s.a.v.) emriyle ezan şeklini Hz. Bilâl'e(r.a.) öğretti.
Bilal-i Habeşî (581 - 641), İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve ilk müezzini. Habeşistanlı köle bir ailenin çocuğu olarak Mekke'de dünyaya geldi. Annesinin adı Hamâme, babasının adı Rebah'tır.
Halkı namaza çağırmak için neden bir adam göndermiyorsunuz?" dedi. Resûl-i Ekrem o anda Hz. Ömer`in teklifini uygun gördü ve Hazret-i Bilâl`e: - Kalk ya Bilâl, namaz için seslen," diye emir verdi.
İslam dininde caminin büyük bir yeri vardır. Zikir, fikir ve ibadet yeri olduğu gibi Allah`ın münacatına mazhar olmak için ayrılmış mukaddes bir yerdir. Bu itibarla zaruret olmazsa camide yemek yemek ve yatmak uygun değildir.
Bazı cemaatin camiye yalın ayak geldiği bunun ise doğru olmadığı vurgulanan yazıda şunlar dile getirildi: "Çıplak ve özellikle ıslak ayaklar, halılara mantar mikrobunun bulaşmasına sebep oluyor. Bu sebeple camiye mutlaka temiz çoraplarla gelinmeli.
Camiye başörtüsüz, şortlu, dekolteli olarak giriş yapılamayacak. Ayasofya Camii'ne girişlerde yeni kurallar getirildi.
O da Osman b. Ebi'l-As'ı yaşça en gençleri olmasına rağmen onlara imam tayin etti. Daha sonraki yıllarda da valilik ve ordu komutanlıklarına atanan bu aziz sahabe, Safvan b Muattal (ra) ile birlikte, hicri 19 yılında Samsat'ın fatihi olmuşlardır.
Her camide bir imam bulunur ve caminin işleyişinden sorumludur. Bulunduğu camide eksiklikleri bildirmekte imamın sorumluluğudur. Aynı zamanlarda camilerde ezan okuyan, namazlarda tesbih ve selam dualarını okutan kişilere de müezzin denir.
MÜEZZİN, camilerde ezan okuyan ve namaz vakitlerini ilan eden kişidir. Müezzinler, İslam dininin en temel unsurlarından biri olan ezanı okuyarak Müslümanları namaz kılmak için camilere çağırırlar. Ayrıca, cuma hutbesi gibi diğer dini ritüellerde de görev alabilirler.
İslam tarihinde ilk ezanı Hz. Muhammed'in daha sonrasında azat ettiği kölesi Bilal-i Habeşi okumuştur.
Hz. Peygamber (S.A.S.), yeni doğan çocuğun sağ kulağına ezan okunmasını, sol kulağına da kâmet getirilmesini tavsiye etmiş ve kendisi torunu Hz. Hasan'ın sağ kulağına ezan okumuş, sol kulağına da kâmet getirmiştir.
“Ezan bundan 88 yıl önce 18 Temmuz 1932'de yasaklandı. 18 yıl uygulanan bu yasak 16 Haziran 1950'de Rif Nihat Asya'nın öncülüğünde Menderes ve arkadaşları tarafından kaldırıldı. Bugün Çin işgalindeki Türkistan'da da ezan yasak ve Hilâfet merkezinde ki Ayasofya'da ise 86 yıldır namaz kılınamıyor.
- Her duaya cevap verileceğine inanarak, canı gönülden, ihlasla ve samimiyetle dua etmek. - Duaya başlarken olduğu gibi, duayı bitirirken de Allah'a hamd ve resulüne salât ve selâm ile mühürlemek. - Dua sonunda "âmin" diyerek elleri yüzüne sürmek.
Bunun bilerek terk edilmesi namazın tekrar kılınmasını gerektirir. Farkında olmadan terk edilmesi hâlinde ise bir şey gerekmez. Bu selâmda “es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” cümlesinin “es-selâm” kısmını söylemek vacip, “aleyküm ve rahmetullah” kısmını eklemek ise sünnettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri