Allah dostu evliyalarda da böyle dorumlar söz konusu olmuştur. Allah zaman zaman insanlara numunelerini gösterdiği olayların ve varlıkların asıllarını, kudret diyarı olan ahirette göstermektedir. Cehennemin konuşması, bu ilahi kudretin bir tecellisidir.
O gün cehenneme, “Doldun mu?” deriz. O da, “Daha fazlası var mı?” der. O gün cehenneme, “Doldun mu?” diye soracağız fakat o, günahkârlara öfke ve şiddetinden, “Hayır; daha yok mu?” diyecek.
CENNET VE CEHENNEME İLK GİRECEK OLAN KİŞİLER
Cennete ilk girecek olanlar: - Şehitler, efendisine hizmet ile Allaha güzel ibadet eden köleler ve kalabalık ailelere malik olup yoksul fakat iffet sahibi olan fakirlerdir. Cehenneme ilk girecek 3 kişi ise: Zalim emirler, zekatını vermeyen zenginler ve kibirli yoksullardır.”
' Peygamberimiz (s.a.v.) Cebrail'e 'Bana cehennemi anlat' diye buyurdular. Bunun üzerine Cebrail cehennemi anlatmaya başladı: "Allah cehennemi yarattığında onu tutuşturup yaktı. Cehennem bin yıl yandı.
Mâlik (Arapça: مالك), Arapça bir kelime olup "Mülk" kökünden türemiştir ve "bir mülke sahip olan" anlamını taşır. İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
İlgili 16 soru bulundu
Günahı affedilmemiş olan müminler; birinci tabakada günahları miktarı yanıp, sonra Cehennemden çıkarılarak Cennete götürüleceklerdir. Diğer altı tabakada çeşitli kâfirler sonsuz yanacaklardır. Cennet ve Cehennem şimdi mevcuttur.
1. Cehennemin ilk ve en yüksek katı “Cehim” adını taşır. Bu kattaki cehennem ehli, azap eden taşlar üzerine oturur ve onların beyinleri sıcaklığın şiddetinden kaynar.
Yaklaşık 110 m derinliğine sahip olan cehennem çukuru, Cennet Obruğu'nun oluşumuna yol açan bir karstik yeraltı akarsuyunun, yine açmış olduğu bir yeraltı mağara sistemi tavanını aşındırıp, çökmesi süreci sonucunda oluşmuştur.
Cehennem cezalandırma, cennet ise ödüllendirme yeridir. Cennet de cehennem de dünya gibi sonlu değil, sonsuzdur. Kâfirler cehennemde ebedî kalırlar.
Buna göre, Tanrı'nın günahkar kullarını 445 derece Santigrad'lık bir mekan bekliyor.
Allah insanlara, kendi katındaki gün kadar bir günlük süre verir ama bu, insanlara bin yıl gelir. Müfessirler bu son cümleyi şöyle açıklamışlardır. Onlara ulaşacak bir günlük azab şiddetinden dolayı bin yılın azabı gibi gelir. Azabın şiddetinden ötürü bir gün, bin yıl kadar uzun sürer.
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Üç kimse cennete giremez ve Allah kıyamet günü onlara nazar etmez; Ana babasına isyan eden kimse, erkeklere benzeyen kadın ve karısına kötülük yapılmasına razı olan kimse.
“Resulullah (asm): “Cennete en son giren kişi Cehennemden çıkarken bazen yürür, bazen düşer. Cehennemden kurtulduğu vakit döner ve: “Beni senden kurtaran Allah'ın şanı ne yücedir” der. Allah bana öncekilere ve sonrakilere yapmadığı ihsanı yapmıştır, der. Ona bir ağaç gösterilir.
Buhârî, Müslim, İbni Mace ve diğer hadis kitaplarında, yazın sıcaklığı sıcak Cehennemin nefesinden, kışın soğukluğu da Zemherir Cehennemin nefesinden olduğu bildiriliyor. Reşahat kitabında da, (Zemherir denilen soğuk Cehennemin azabı çok şiddetlidir) deniyor.
İslam inancına göre, kâfirler (inanç esaslarından bir veya daha fazlasına inkâr eden), müşrikler (İslam inancına göre Allah'ın birliğine karşı çıkanlar) ve münafıklar (İman ediyor gibi görünüp İslam inancına inanmayanlar) ölümden sonra, "derece derece olan cehennemde" sonsuza dek kalacak ve azap göreceklerdir.
Cehennem ebedî olup cehennemlikler sonsuza kadar orada kalırlar, fakat bir süre azap gördükten sonra bir nevi bağışıklık kazanırlar. Dolayısıyla azaptan elem duymazlar ve ondan lezzet almaya başlarlar. 3. Müminler çıktıktan sonra kâfirlerin azabı uzun zaman devam etse de ebedî değildir, bir gün sona erecektir.
Cehennemde çok soğuk zemherir azapları bulunduğu, "Kimya-i Saadet" ve "Dürret-ül-Fahire" kitabında yazılıdır. Buhari, Müslim, İbni Mace ve diğer hadis kitaplarında, yazın sıcaklığı sıcak cehennemin nefesinden, kışın soğukluğu da zemherir cehennemin nefesinden olduğu bildiriliyor.
Tirmizî, Muvatta) “Cehennem ateşi katran gibi siyah ve gece gibi karanlıktır.” (Beyhakî) Peygamberimiz (s.a.v.) Cebrail'den Cehennem ateşini kendisine tarif etmesini istemiş, O da onu şöyle tarif etmiştir: “Allah-u Teâlâ'nın emriyle ateş bin sene yakılıp kıpkızıl hâle getirilmiş, sonra bin sene yakılıp sapsarı hâle ...
Cehennem: Allah ın azap diyarı ve kahır ülkesidir. Elem ve ıstırap yurdu, hıçkırık ve pişmanlık beldesidir. Cennette rıza ile lezzet birlikte zevk edildiği gibi, cehennemde de azapla gazap beraber tadılacaktır; hem de zifiri karanlık içinde.
Ayet ve hadislere göre cehennem 7 tabakadan oluşur. Her günah ve günahkar için ayrı bir kat vardır.
Yer altına süzülen sular, kireçli kayaları eritip denize doğru giden dehlizler meydana getiriyor. Bu dehlizler, genişleye genişleye öyle bir duruma geliyorlar ki, yer kabuğu çöküyor ve kocaman bir çukur oluşturuyor. Cennet ve Cehennem obrukları da bu tür çökmelerle oluşmuş.
Cennet Çöküğü Mağarası; Narlıkuyu Kasabası, Hasanaliler Mahallesi'nde yer almaktadır. Bir yeraltı deresinin oluşturduğu kimyasal erozyonla, tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş büyük bir çukurdur. Çukurun tabanında 260 metre uzunluğunda bir mağara vardır.
"kıyamet günü ateşe girenlerin en hafif azap göreni şu kimsedir: ayak oyuklarına iki kor konmuş ve (onun tesiriyle) beyni kaynamaktadır. hiç kimsenin kendisi kadar çetin bir azab çekmediğini düşünür; oysa o, azabı en hafif olandır."
Allahü teâlâ, Cenneti de, Cehennemi de dolduracaktır. Müminler, Cennette ebedi kalacak ve sayıları hiç eksilmeyecektir. Kâfirler de, Cehennem de sonsuz kalacak ve sayıları eksilmeyecektir. Cehennemden sadece, günahkâr müminler, cezalarını çektikten sonra çıkıp Cennete girecek ve orada sonsuz kalacaklardır.
8. Cehennemin kapısı
Dante'nin Cehennem'inin kapısında "Ey buraya giren, bütün umutlarını ardında bırak!" sözleri yazılıdır. Milton'un Kayıp Cennet'inde ise dokuz kapı vardır: Üçü pirinçten, üçü demirden, üçü de delinmez taştan yapılmış kapılardır bunlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri