Çamşıhı ağzı, Çamşıhı, sivas' arasında bulunan Divrik'e bağlı köydür. Buraya ait mahalli ağız olup, Malatya-Arguvan ile yakınlık arzeder. a) Acem(Azerbaycan) Azeri ağzı: Azeri türkülerimizde kullanılan ağız özelliği, Doğu Oguzca(Kuzey ve Güney Azerbaycan lehçesi) olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bunların birincisi “Arguvan Ağzı” veya “Arguvan Hava- sı” olarak bilinen, yörenin ağız yapısını yansıtan ve genellikle dünyevi konuları işleyen türkülerdir. Yörede bu türkülere “Dışarı Makamı” adı da verilmektedir.
Hoyrat; doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Erzurum, Erzincan; Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa ve ırak Türklerinin yaşadığı Kerkük te çok yaygın olan uzun hava türüdür.
Kırık Hava: Belirgin bir ritim ve usul kalıbıyla örülü sözlü ve sözsüz ezgilere verilen isimdir. hava” denir. Hava'yı şöyle tanımlıyor: ölçü ve ritmik bakımından serbest-zor sayılır- olduğu halde belirli seyir kalıplarına bağlı bulunan ezgilere “uzun hava” denir.
Uzun hava, Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritimli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türü. Başlıca formları ise bozlak, gurbet havası, hoyrat, divan, yol havası, arguvan ağzı, çamşıhı ağzı, maya, barak ağzı ve müstezattır. Bu uzun havalar usul ile çalınmaz her sanatkarların arzusuna göre serbestçe çalınır.
İlgili 29 soru bulundu
Uzun hava terimi halk arasında yaygın değildir. Bu terim yerine bu formu belirleyen bazı tür adları halk arasında daha fazla yaygındır. Hoyrat, Maya, Bozlak, Elezber, Müstezat,Tecnis, Barak Havaları, Gurbet Havaları bu türlerden bazılarıdır. Kırık Havalar, ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir.
Say (1985), bozlak hakkında şu bilgileri vermektedir: “Türk Halk Müziği'nde bir uzun hava çeşididir. Daha çok Orta Anadolu'da söylenmekle beraber, yurdumuzun diğer yörelerinde de rastlanır.
Kırık havalar ise koşma, yiğitleme, güzelleme, taşlama, ninni ve daha başka adlar altında kümelenir.
Afyonkarahisar merkez ilçede erkek oyunlarının en ünlüsü “Kırık Hava”dır. Afyonkarahisar'ın milli marşı olarak nitelendirilen “Dam başına asagoymuş galbırı ya da diğer adıyla “Gap(ı) ardına asa goymuş eleği” türküsünün eşliğinde oynanır.
Bozlak, Türk Halk edebiyatında bir uzun hava türüdür. Konusunu aşiret kavgalarından, kan davalarından, aşk maceralarından alır. İç Anadolu bölgelerinde söylenir.
uzun hava ve kırık havanın karılmasından vücuda gelen halk müziği formu.
Barak, ses genliği bir oktavı geçmeyen, çok sık resitatiflerin, trillerin ve zaman zaman ters glisandoların yapıldığı usulsüz bir sözel türdür. Motif ve küme sekilemesi türü belirleyen diğer bir özelliktir.
Hoyrat, halk edebiyatında maninin bir türüdür. “Kesik Mani, Cinaslı mani” adlarıyla geleneksel halk edebiyatımızda yer almaktadır. Bu tür manilere, Azerbaycan Türkleri, “Bayatî”, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Irak Türkleri “Hoyrat” demektedir.
Dilin şivedeki söyleyiş değişiklikleriyle oluşmuş küçük kollarına ağız denir.
Hüzünlü bir konuyu işleyen başka bir uzun havanın arkasından ölçüsüz ancak ritmik olarak söylenen bir uzun hava çeşididir. Kendisinden önce söylenen uzun havanın hüzünlü etkisini azaltır. Yurdumuzda daha çok Güney ve Doğu Anadolu bölgelerinde söylenir.
Arguvan'ın Ermeni, Kürt, Alevi ve Sunni kimliği vardır. Bu kadar geniş bir kimliğe sahip Arguvan bir küçük Türkiye sayılabilir.
Özetlemek gerekirse, Türk Halk Müziği geniş bir müzik türü kategorisini temsil ederken, türkü daha spesifik olarak halkın yaşamından ve duygularından esinlenen sözlü şarkıları ifade eder. Dolayısıyla, türküler, Türk Halk Müziği'nin önemli bir alt dalı olarak kabul edilir.
314 türkü (kırık hava), 133 uzun hava ve 43 oyun havası olmak üzere toplam 490 türkü tespit edilmiştir. Tespit edilen türkülerin dağılımlarına bakıldığında; türkü (kırık hava) (119), uzun hava (43) ve oyun havalarının (33) çoğunlukla merkez ilçede yoğunlaştığı tespit edilmiştir.
Türk Halk Müziği Türleri; Türkü, Müstezad, Zeybek, Maya, Bozlak, Gurbet, Barak, Hoyrat, Divan, Güvende Takımı, Barana Takımı, Yol Havaları, Müzikli Öyküler. Tasavvufi olanlar ise; İlahi, Nefes, Savt, Kalenderi, Gülbank ve Semahtır.
Zehra Bilir | Profesyonel nitelikte assolist olarak sahneye çıkan ilk halk müziği sanatçısı olan #ZehraBilir, birçok türkü derlemesi yaparak Türk halk kültürüne büyük...
Oyun Havası: Form bakımından kesin bir şekli olmayan ve daha çok küçük usullerle bestelenen saz eserleridir. Bu formda eserlere daha çok halk müziği türünde rastlanmaktadır. Longa: Yapı bakımından peşreve benzer. Ancak peşrevden daha serbest olarak icra edilir.
Din dışı müzik formları, Kâr, Kâr-nâtık, Kârçe, Beste, Ağır Semai, Yürük Semai, Gazel, Şarkı, Türkü, Köçekçe den oluşur. Kâr: Genellikle terennümle başlayan geniş kapsamlı, çeşitli usûllerin kullanıldığı uzun eserlere verilen isimdir.
Kökeni Orta Asya'ya kadar uzanan saz ve söz kültürünün Anadolu'daki ifadesi olan bozlaklar, Orta Anadolu'da özellikle Kırşehir'de önemli bir yere sahiptir.
Bozlak, ayrıca bağlamada yapılan bir düzene (akord) de verilen addır. Burada alt ve Orta teller "LA", üst tel "SOL" sesine çekilir. Bu düzene "Abdal" düzeni de denmektedir. Bozlak ayrıca Kürdi makamındaki türleri belirten bir ayak adı olarak da "Bozlak Ayağı" şeklinde kullanılmaktadır.
Türküsü, İlahi, Deyiş, Kahramanlı türküleri gibi alt birimlere ayırabiliriz. icrasında müzik eşliği olarak çalınmakta bazen de enstrümantal olarak icra edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri