LAVANTA BALI - 850GR Ham bal olduğu için mutfağınızda bir süre sonra kristalleşebilir, bu normal bir durum olup, balınızın işlenmemiş olduğunu gösterir. Kristalleşen balı, kristal hali ile de tüketebileceğiniz gibi sıcak suyun içerisinde kavanozu bekleterek eski haline dönüştürebilirsiniz.
Tüm çiçek balları zamana bağlı olarak şekerlenir bu durum balın bozulduğu anlamına gelmez. Benmari usulü sıcak suyun içerisinde balı kısa süre bekleterek eski akışkan haline döndürebilirsiniz.
Daha önce hiç lavanta balı tatmayanlar lavanta balında lavanta kokusu ve tadı olmasını bekleyebilir, ancak bu beklenti yanlıştır çünkü lavanta balı lavanta gibi kokmaz, fakat kendine özgü bir tadı ve kokusu vardır. İnce yapılı ve açık kehribar renkli, hafif ekşi notalara sahiptir.
* Balın kristalize olması (şekerlenmesi) balın bileşiminde bulunan doğal meyve şekeri fruktoz, glikoz ve polen miktarıyla doğru orantılıdır; çoksa erken donar, azsa geç donar veya hiç donmaz.
Lavanta balı, arıların ağırlıklı olarak lavanta çiçeklerinin nektarlarını toplayarak elde ettiği bir monoflora bal (tek çiçek balı) çeşididir. Kehribara yakın altın sarısı bir renge sahip olan lavanta balı, damakta çiçek kokusunun yoğun olarak hissedildiği dengeli bir tat bırakır.
İlgili 42 soru bulundu
Lavanta Balı Nasıl Oluşur? Lavanta balı, lavanta hasadının yapıldığı bölgelere yerleştirilen arı kovanlarındaki arıların, lavanta bitkisindeki nektarı toplamalarıyla oluşan hoş kokulu, açık renk bir baldır.
Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz. Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir.
Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bal kristal şekilde de tüketilebilmektedir. Ancak balı normal sıvı haline çevirerek tüketmek de mümkün olmaktadır.
Lavantanın o yumuşak ve rahatlatıcı kokusunu içinizde hissedeceksiniz! Tam bir şifa deposu! İçeriğindeki enzimler ve mineraller sayesinde özellikle karaciğer rahatsızlıklarınıza en tatlı çözüm.
Arıların lavanta çiçeklerinin nektarlarını toplayarak ürettikleri bir bal çeşidi olan lavanta balı ise daha çok lavanta tarımının yoğun olarak gerçekleştirildiği Isparta ve Burdur illerinde üretilmektedir.
Lavanta balı yumuşaktır, narindir, hassas bir tadı vardır. İçerdiği yüksek lavanta poleni sayesinde hızlı kristalize olma özelliğine sahiptir. Bu hızlı donması Lavanta balının içeriğindeki polenin ne kadar yüksek olduğunu göstermektedir.
Gerçek olan bal kristalize olmaktadır. Bu nedenle de kristalleşmiş olan balın tüketilmesinde hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir.
Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Kristalleşmenin hızı baldaki glikoz, fruktoz oranına ve su miktarına bağlıdır. Balda fruktoz miktarı genel olarak glikozdan fazladır. Eğer bu iki şekerden glikoz miktarı nispet olarak fruktoza yaklaşırsa bal çabuk, fark büyürse geç kristalleşir.
Acı balın içinde yer alan grayanotoksin maddesi zehirlenmeye neden olmaktadır. Belirtileri şunlardır; kalp ritmi bozukluğu, boğazda yanma, deride ve gözde kızarma, bulantı, kusma, ağız ve burunda kaşınma, tükürükte artış, bulanık görme veya geçici körlük, baş ağrısı ve dönmesi, ishal, tansiyon düşüklüğü, bilinç kaybı.
Kristalleşmenin başlıca sebepleri; balın oluşmasında yararlanılan çiçeklerin türü, balın içerdiği hava kabarcıkları, polen ve diğer partiküllerin miktarı, balın depolandığı yerin nem ve sıcaklığı ile ambalaj kaplarının çeşididir. Balın kristalleşmesi tabii bir olaydır.
Doğal bal biraz fazla yenildiğinde genzi yakar. Yedikten sonra ortalama 20 sn daha tadını damağınızda hissedersiniz. Eğer genzinizi yakmıyor ve tadı damağınızda kalmıyorsa muhtemelen balınız katkılıdır.
Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda organik bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Yıllardır hakiki bal şekerlenir mi yoksa şekerlenmez mi tartışmaları devam etse de özellikle son yıllarda dolapta bekleyen hakiki balın genellikle şekerlendiğini sahte balda ise şekerlenmenin oluşmadığı belirtilir. Tabii hakiki balın şekerlenme süreci ortalama 2 ayı bulmaktadır.
Kristalizasyon, 5 -7C'de başlamakta ve bu derecelerin altında saklandıklarında kristalleşme gecikmektedir. Ballar 14C'de en fazla kristalize olmaktadır. İşlenmiş bal 18C-24C'de işlenmemiş bal ise 10C'nin altında ki sıcaklıkta depolanması daha uygundur. Petekli ballar süzme ballara nazaran daha geç kristalize olurlar.
Lavanta yağı, yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliklere sahiptir. Yastığınıza birkaç damla lavanta yağı damlatmak, uykuya dalmanıza ve daha derin bir uyku almaya yardımcı olabilir. Lavanta kokusu, stresi azaltır, zihni sakinleştirir ve kaygıyı hafifletir.
Sivilceler, astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşiminde de yer alan lavanta bitkisi bahsedilen hastalıkların bitkisel olarak tedavisinde kullanılabiliyor.
Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur. Büyük saksılar daha iyi yetişmesini sağlar. Evde yetişen lavantalar cam önlerinde can bulurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri