çamur kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Orta Türkçe çamur “balçık” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *çalmur veya *çalpmur biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe çal- veya çap- “çalmak, çamurla sıvamak” fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
Bunlardan kara Türkçe olup, Türkçenin bilinen en eski yazılı belgeleri olan Orhon Yazıtlarından beri kullanılagelmektedir. Siyah ise Farsçadan dilimize geçmiş olup Türklerin Anadolu'ya gelmeleri ve İslâm dinini kabul etmeleriyle birlikte kullanılmaya başlamıştır.
Çamur kelimesi, balçık kelimesinden türemiştir. "Şap" ve "çap" seslerinden evrilmiştir. Eski Türkçede çap kelimesi, çalmak ve çamurla sıvamak anlamında kullanılıyordu. Çamur kelimesi tarihte ilk kez Ebu Hayyan'ın Kitabü-l İdrak eserinde yayınlanmıştır.
İsmet Zeki Eyuboğlu ise “anne” sözcüğünü Hitit (Eti) dilinden “annas” sözcüğü ile ilişkilendirir. Ona göre anne “Türk diline doğrudan doğruya Hitit toplumun- dan geçti denemez. Ancak sözcüğün içerdiği “doğuru- cu” kök, eylem Türk dilinde yoktur, bu nedenle Türkçe ana, anne sözcüğünün kökeni yabancıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Cennet sözcüğü Arapça kökenlidir (Arapça: جنّة). Her dinin cennet kavramına verdiği özel isimler olabilir. Cennet sözcüğü dinî anlamda kullanılabileceği gibi, Türkçede mecaz veya sıfat olarak da kullanılmaktadır.
Türkiye Türkçesi şiş- fiilinden Türkiye Türkçesi +mAn ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için şiş- maddesine bakınız.
balık - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe balık “1. çamur, balçık, 2. balık (su canlısı)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bal- “bağlanmak, saplanmak” fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Eski Türkçe bal- fiilinin muhtemelen "yapışmak, cıvık olmak" gibi bir yan anlamından.
Künde kelimesi, iri ve kalınca ağaç gövdesi anlamına gelir. Kündekari nedir? Kündekari kelimesinin kökeni Osmanlıca' dan gelir ve tutma, kavrama demektir.
Çamur, günlük hayatta zaman zaman karşımıza çıkabilen aynı zamanda balçık eş anlamına sahip olan bir sözcüktür.
balkon - Nişanyan Sözlük. Fransızca balcon “bir kirişle taşınan ev çıkması, cumba” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yüksek Almanca balko “mertek, kütük, taşıyıcı ağaç” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Hintavrupa Anadili yazılı örneği bulunmayan *bʰelǵ- “kalın ağaç gövdesi” biçiminden evrilmiştir.
Balkon (İtalyanca: balcone - kiriş), yapılarda dış duvar seviyesinin önünde, genellikle üstü de açık olan mimarlık bölümü.
Eski Türkçe sevinç “seviniş, minnet” sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Eski Türkçe sevin- fiilinden türetilmiştir.) Bu fiil Eski Türkçe sev- “sevmek” fiilinden Eski Türkçe +(In)ç ekiyle türetilmiştir.
Arapça ṣābūn صابون “sabun” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen ṣappōn צַפּוֹן sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türkçe sarıġ “soluk renk, sarı” sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe soġık “soğuk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
gundi kurtce koylu demektir.
Etimolojisi. Fütüvvet fetâ kelimesinden gelmektedir. Fetâ yiğit, fütüvvet yiğitlik demektir. Fütüvvet, yiğitlik anlamına meslekî bir organizasyon; meslek teşkilatı olarak gelmektedir.
Müslümanların ölülerini gömdükleri binalara kümbet veya türbe denilir. Kümbetler silindirik tabanlı ve üst kısımları konik yapılı olan anıtmezarlardır.
Eski Türkçe: arı yagı (otk) (arı yagı), bal (otk) (bal) Osmanlı Türkçesi: بال (ota)
Bilgin İsminin Kökeni:
Bilgin ismi Türkçe kökenlidir ve genellikle bilgi ve akıl ile ilişkilendirilen bir isimdir.
Okul sözcüğü Türkçe "okumak" kökünden, muhtemelen Fransızca école 22 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (ekol) sözcüğüne benzetilerek, serbest çağrışım yöntemiyle türetilmiştir.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
Arzu isminin Farsça kökenli bir isim olduğunu söylemek mümkündür.
Arzu kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Arzu kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı ārzū şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri