Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor.
Sıcak havalarda aşırı nem ve ısıdan kaçınmak için kullandığımız klimaların da burun solunumunun konforunu bozduğunu söyleyen uzmanımız şu bilgileri verdi: “Kuru hava burundaki salgının koyulaşmasına neden olur, koyu salgı sinüs ağızlarını tıkayarak sinüs kaynaklı baş ağrısına yol açabilir.
Rutubet ve yoğun nem de nefes darlığı sorununa yol açabilen faktörler arasında yer alır. Özellikle yaz aylarında nem oranının artması, nefes alıp verme sürecini zorlaştırabilir. Evinde rutubet sorunu olan kişiler de akciğerlerine yapışan mikro boyutlu su zerreleri sebebiyle nefes darlığı yaşayabilir.
Nemli havanın kuru ve sıcak havadan daha az zararlı olduğu düşünülse de gerekli önlem alınmadığında nemli havaların hasta etme ihtimali daha çoktur. Kronik rahatsızlığı olanlar için nem alma cihazı uzmanlar tarafından öneriliyor.
Alerjik reaksiyonlara bağlı burun mukozası şişmeleri diğer sık görülen tıkanıklık nedenidir. Alerjik nezlesi olan hastalarda tıkanıklığın yanı sıra burunda kaşıntı, hapşuruk ve sulu, berrak burun ve geniz akıntısı da bulunmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Alerjik Rinit, burun mukozasının (burun iç yüzünü örten zarın) enflamasyonu (ödemi - enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı) olarak tanımlanır. Burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve konjuktivit gibi bulgular da eşlik edebilir.
Gece burun tıkanıklığı neden olur? Eğer gece burnunuz tıkanıyorsa bunun sebebi burun boşluğunda yer alan dokuların şişmesidir. Damar ve dokulardaki sıvı birikimi sonucu oluşan bu tıkanıklık, genellikle kişinin yatağa uzanmasıyla birlikte daha da artar.
Nemli havada nefes almak, akciğerlerinizdeki solunum yollarınızı daraltan ve sıkıştıran sinirleri harekete geçirir. Nem ayrıca havayı polen, toz, küf, toz akarları ve duman gibi kirleticileri ve alerjenleri hapsedecek kadar durgun hale getirir. Bunlar astım semptomlarınızı tetikleyebilir.
Odamızdaki nemin giderilmesi için odamızı düzenli olarak havalandırmak en basit ve etkili yöntemdir . Odada çamaşır kurutulmamalı , çamaşır kurutmak zorunlu ise kurutmadan hemen sonra oda havalandırılmalıdır .
Yüksek sıcaklık ve nemin etkisiyle vücut terleme yoluyla su ve tuz kaybetmektedir. Kanın koyulaşmasına neden olan su ve tuz kaybının karşılanabilmesi, özellikle kalp sağlığı bakamından önem taşımaktadır. Ancak gereğinden fazla sıvı tüketimi vücudun tuz dengesini bozarak ritm bozukluklarına neden olabilmektedir.
Nefes Darlığı Neden Olur? Nefes darlığına astım, KOAH veya akciğer kanseri gibi akciğer sorunları, nefes borusundaki tümörler, sigara kullanımı, kalp krizi ve yetmezliği gibi kalp sorunları, koronavirüs, bronşit ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları, alerjik reaksiyon ve stres neden olur.
Sıcak hava ve yüksek nem oranı, sağlıklı kişilerin dahi yaşam kalitesini düşürürken özellikle astım hastalarının zor bir süreçten geçmesine neden oluyor. Ailesinde astım öyküsü bulunanlar başta olmak üzere özellikle hava kirliliğinin yoğun görüldüğü bölgelerde yaşayan kişilerde de astım atakları daha sık görülüyor.
Evde olması gereken nem oranı uzmanlar tarafından ortalama yüzde 65 olarak öneriliyor. Nem oranının yüzde 35-40'lara düşmesi durumunda oda içindeki hava sertleşiyor. Düşük nemli ortamların virüs ve bakteriler için, yüksek nemin ise akarlar ve mantarların üremesi için ideal ortam sağladığı ifade ediliyor.
Bol sıvı tüketimi: Bol su içmek, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olur. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda, burun tıkanıklığını açmak için burun spreyleri veya antihistaminikler gibi ilaçlar kullanılabilir.
• Kuru, soğuk havada burnunuzu nemlendirin
Burunda kuruluğa tıkanıklık ve çevresel faktörler de eklenince, üst solunum yolu enfeksiyonlarını izleyen günlerde sinüzit gelişebiliyor. Burnunuzu suyla sık sık nemlendirin, çok kurursa nemlendirici sıvılar ya da jeller kullanın.
Evin havasının yeterince nemli olup olmadığını anlamanın en garantili yöntemi için, içerisinde buz olan bir bardak suyu masaya bırakın ve beş dakika sonra dönüp kontrol edin. Eğer bardağın dış yüzeyi nemlenmemişse evde yeterince nem yok demektir.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Nem çok fazla yükselirse, camlardaki yoğunlaşma sonunda cam çerçevesine ıslanıncaya kadar boncuklaşıp yuvarlanabilir. Oradan pencerenin altındaki duvara sızarak küflenmeye ve tahta çürümesine yol açabilir. Bunlar, özellikle zamanla ciddileşirse çözülmesi gereken pahalı olan problemlerdir.
Nem arttığı zaman vücuttan su atılması bozuluyor. Terlemeyle vücuttan su atılamıyor. Bu fazla olduğu ve uzun süre devam ettiği zaman da vücut iç ısısı kendisini artık normal sınırlarda tutamıyor ve yükselmeye başlıyor. En büyük tehlikesi bu.
Evimizde yatak odası ve özellikle yatağın içi, oturma odalarında koltuk ve halılar, yorgan, eşyalarımızı sakladığımız dolaplar, tüylü oyuncaklar ev tozu akarları için besi ortamıdır ve bu canlıların dışkıları alerjik hastalıklara yol açar.
Yatak, yastık ve nevresimleri sık sık temizlemek, parfüm, oda kokusu gibi ürünleri odada bulundurmamak alerjiye bağlı burun tıkanıklığının önlenmesine yardımcı olabilir. Yatak odasının havalandırılması, nem dengesinin sağlanması, gece oluşan burun tıkanıklıklarının azalmasını sağlayabilir.
Alerjik nezle ya da burun eti büyümesine bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığı için steroid içeren burun spreyleri ya da burun yıkama solüsyonları doktor tarafından önerilebilir. Burun eğriliği gibi İlaç tedavisi ile çözüm bulunamayan burun tıkanıklığını açma için burun ameliyatı yapılabilir.
Burun Eğriliği (Septum Deviasyonu)
Burun deliklerinizi ayıran bu ince duvar belirli bir tarafa kaydığında burun delikleriniz birbirinden farklı boyutlara sahip olur. Küçük taraftan nefes almak daha zordur ve burnunuzun bir tarafının kronik olarak tıkalı olduğu hissine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri