20'lik dişlerin çekilmesini gerektiren problemlerin başında çürükler gelmektedir. En arkada bulunan 20'lik dişlerde besin artıkları çok kolay birikebilir. Yeterince düzgün ve düzenli fırçalanamadığında- ki arka bölgeye ulaşmakta güçlük çekilebileceğinden - çürükler daha çabuk oluşabilmektedir.
Eğer çürük gözlemliyorsanız, en sağlıklısı yirmilik dişin çekilmesidir. Çünkü tükürük , besin artıkları, bakteri oluşumu gibi nedenler dişin açtığı oyuk alanda birikmeye başlar ve sonuçta çürümeler gözlemlenir. Böyle bir durumda apse oluşumu kaçınılmaz olacaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz gömülü yirmi yaş dişi sorunu için normal bir diş çekim işlemi uygulanmamaktadır. 20'lik diş çekimi yerine gömülü kalmış dişler için cerrahi bir operasyon yapılır. Ufak bir ameliyatla diş alınır ve hasta bir süre o bölgeyi kullanamaz.
Diş çürümeleri: Sıkışmış veya çene yapısına uyum sağlamayan 20'lik dişler, etrafındaki dişleri ve kendilerini çevreleyen bölgeleri zor erişilebilir hale getirebilir. Bu durumda, diş çürümesi ve diş eti hastalıklarının riski artar.
Bu nedenle de 20 yaş dişlerinin ağrısı ağız ve çene içinde farklı noktaları etkileyebilir. Dört tane olmaları sebebiyle ağız içinde sağ arka alt, sol arka alt, sağ arka üst ve sol arka üst gibi değişik bölgeleri etkileyebilen yirmilik dişler, güçlü yapıları ile etki alanlarını artırabilir.
İlgili 22 soru bulundu
20'lik dişin çıkmaya başladığını, diş etlerinizde oluşan hassasiyetten anlayabilirsiniz. Bazen belli belirsiz bazen de kuvvetli bir baş ağrısı duyabilirsiniz. Genelde çene ve kulaktan boyna doğru yayılan ağrı ve lenf bezlerinde oluşan şişlik, bize 20'lik dişimizin çıkmak üzere olduğunun habercisidir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Yirmilik dişlerin enfeksiyon kapması durumunda dolgu ve kanal tedavisi gibi yöntemler kullanılabilmektedir. Buna karşın özellikle gömülü olması durumunda bu dişlerin çekilmesi gerekmektedir.
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
20'lik dişlerin çekilmesini gerektiren problemlerin başında çürükler gelmektedir. En arkada bulunan 20'lik dişlerde besin artıkları çok kolay birikebilir. Yeterince düzgün ve düzenli fırçalanamadığında- ki arka bölgeye ulaşmakta güçlük çekilebileceğinden - çürükler daha çabuk oluşabilmektedir.
Gömülü 20 lik dişlerin çıkarılmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun nedeni, gömülü dişin etrafındaki diğer dişlere, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar verebilecek olmasıdır. En yaygın sorun, dişin etrafındaki dişlere baskı yapmasıdır.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir. Operasyonların ortalama %10 ila 12'sinde birkaç günlük hissizlik görülmüş, %1'inde ise birkaç haftalık hissizliğe rastlanmıştır.
Ancak unutulmamalıdır ki, sorunun tam olarak tespiti ve uygulanacak işlemlerin programlanması için bir diş hekiminin muayenesi gereklidir. Oluşturulan diş tedavi tarifesine göre, 2023 diş hekimi muayene ücreti 315 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca tek kanal tedavisi ücreti 1170 TL, diş çekimi fiyatı ise 655 TL'dir.
Dolgu da çatlak olması durumunda sızıntılara neden olacağı için değiştirilmesi gereklidir. Dolgulu diş çürürse ne olur sorusunda cevap ise eğer dolgulu diş çürür ise diş çekilmesi meydana gelir bunun sonucunda da kanal tedavisi uygulanması gerekir.
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Çürük kısım, mineral içeriğin azaldığı kısımdır. Hatta muhtemelen çürük bölgede hiç mineral kalmadığı için bir delik de oluşmuş olabilir. Bu yüzden röntgende çürük kısımlar koyu renkli bir nokta ya da alan olarak görülecektir. Dişin çürük kısmı, sağlam bölgesine göre daha az serttir, bir başka deyişle daha az yoğundur.
Kalıcı dişlerde ya da süt dişlerinde renklenme görülebilmektedir. Genelde bu renklenme kahverengi – siyah, sarı – turuncu veya yeşil – gri renklerde olur. Zaman zaman çürük ile karıştırılan bu renklenmenin dişlerde çürüme ile bir alakası yoktur.
Gömülü 20 lik diş çekimi tanı ve tedavi yöntemleri, genellikle kişiye göre değişkenlik gösterir. Diş, büyük bir kısmı çıkmış bir kısmı gömülü kalmış durumda ise uzman hekimin kararı ile ameliyata gerek kalmadan da çekilebilir.
20 Yaş Diş Çekiminde Acı, Ağrı veya Sızı Hissedilir mi? Yirmilik diş çekim operasyonunda bölge tamamen uyuşturuluyor yani oraya dair hiçbir şey hissetmeyeceğiniz bir duruma getiriliyor. Ardından işlemler yapılıyor. Hastaların büyük çoğunluğu dişin çekildiğini bile fark etmiyor.
Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir. Bu enfeksiyon, dişin tamir edilmesi veya daha sonraki tedaviler için zorluk yaratabilir ve daha sonra daha fazla cerrahi müdahale gerektirebilir.
Eğer yirmilik dişleriniz çıkmazsa ve onları aldırmazsanız, çevrelerindeki dokuda kanserli hale gelme ihtimali bulunmaktadır. Bu dahil çok sayıda sebep dolayısıyla, yirmilik dişlerin mümkün olduğunca erken alınması, en iyi çözümdür.
Yirmilik dişler, halk arasında 20 yaş dişleri olarak da adlandırılan, en son çıkan yetişkin dişleridir. Çenenin en arka kısmında yer alan azı dişleri olan 20lik dişler genelde çene yapısına uyum sağlamamaları nedeniyle çoğu bireyde ağrı, apse oluşumu ve rahatsızlıklara yol açar.
Gömülü 20'lik dişler, ilk etapta bir belirti vermediğinden yalnızca doktor kontrolünde fark edilir. Ancak diş eti altında gelişmeye başlayan 20'lik dişler, zamanla kendini hissettirmeye başlar. Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri