Çan Çiçeği Ne Zaman Açmaktadır? İlkbaharda açan ve yaz boyunca çiçek açmaya devam eden bir bitki olan çan çiçeği eşsiz bir bitki türüdür. Farklı anlamlara sahip birçok farklı tür, renk ve çiçek şekline sahiptir.
Ege, Akdeniz kıyı şeridinde ve benzeri iklim koşullarında Şubat – Mart aylarında, daha serin yerlerde bütün yıl saksılı bitki yetiştiriciliğine uygundur. Çan çiçekleri tek yıllık (mevsimlik), iki ya da çok yıllık olanları da vardır. 300 den fazla çeşidi bulunmaktadır.
Genel Özellikler: Campanula damboldtiana P. H. DAVIS ET SORGER (Ayaş Çan Çiçeği) Ayaş'ın 16 km doğusunda Steppenhang tarafından toplanmış ve bilim dünyasına 1979 yılında P. H. Davis ile Sorger tarafından tanıtılmıştır. Campanula damboldtiana, çok gövdeli ve çok yıllık olup kökler silindirik, kalın ve bükülüdür.
Yaz aylarında çiçeklerini açan çan bitkisi her mevsim yetiştirmeye uygundur.
Konum: İyi ışık ister ama yazın doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Sulama ve besleme: İlkbahardan sonbahara kadar bol, kışın az su verilmelidir. Bakım: Düzenli olarak ölü çiçekleri temizlenmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Ilıman iklim bitkisidir. 5 dereceye kadar olan soğuklara dayanır. Güneşli ve yarı gölge yerlerde yetişir. Kışın donlardan korunmalıdır.
Latince adı ise campanula olarak bilinmektedir. Campanula Latince de küçük çan demektir. Çan çiçeğinin özellikle hediyeler ile verilmesinin anlamı ise bağlılık ve sadakat olmaktadır. Özellikle kurutulmuş çan çiçekleri gelin demetlerinde bulundurulurken aşkla bağlılığı temsil etmektedir.
Çan çiçeği türlerinin kalınlaşmış köksap ya da kökleri vardır. Çanak yapraklar 5 parçalıdır. 5 loplu olan taç yapraklar çan, silindir, huni şekillerde olup çeşitlilik gösterir. Mavi, menekşe ya da leylak rengindedir. Yumurtalık 3 ya da 5, ender olarak 2 gözlüdür.
Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor. Fermente olan şeker çiçeklerin dallarını coşturarak toprağı da besliyor. Sadece 1 yemek kaşığı toz şeker serpmek yetiyor.
Düzenli sulanmak ister. Su toprağın her tarafına ulaştırılmalıdır.Sulama işleminin, kış aylarında haftada 2 defa, yaz aylarında haftada 4 defa yapılması önerilir. Budama yaparak hızlı büyümesini ve uzun süre canlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Kuruyan dal ve çiçekleri bitki üzerinde bırakmamaya dikkat edin.
Campanula incurva fidesi çan çiçeği - 101,00 TL.
-Çan (Campanula) Çiçeği Tohumu Ekim Zamanı: Dış mekanda Mart, Nisan, Mayıs ayları uygun şartlar sağlandığında da iç mekanda her zaman ekilebilir. -Çan (Campanula) Çiçeği Tohumu Ekim Derinliği: Maksimum 1 cm olacak şekilde dikim yapınız. Daha derine ekimlerde tohumunuz çimlenmeyecektir.
Dünyada sadece Aydın'ın Söke ve Kuşadası ilçelerinde yaşayan endemik bir bitki türü olan “Tüylü Çan Çiçeği” (Campanula tomentosa) ilkbaharda güneş ışınlarının kuvvetlenmesiyle çiçek açarak doğada renk harmonisi sunmaya başladı.
Aslında ismi çok şey anlatıyor… Adı gibi kendisi de adeta ölümsüzlüğü, sonsuzluğu simgeliyor…
Çan çiçeğigillerden, özellikle dağlık yerlerde yetişen, çok yıllık otsu bir bitki (Campanula). İlkbahar ve yazın açar. Küçük beyaz, pembe ya da açık mavi çiçekleri için süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
-Dış mekan için ekim ayları; Şubat,Mart,Nisan,Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos. -Ev içerisinde ve diğer iç mekanlarda dört mevsim ekimini yapabilirsiniz. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan ortam sıcaklığı 20-22 derecedir. -Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Suyun içindeki şeker iç bölgelerdeki tomurcukları besler ve büyümelerini sağlar, böylece dallanma (büyüme) artar.
Fideleme sırasında bitki yarı gölge ve serin bir yerde tutulmalı, kalıcı yerine alınırken fideler arasına ortalama 50 cm mesafe bırakılmalıdır. Saksı yetiştiriciliğinde saksı çapı en az 25 cm olmalı, derinlik 30 cm ve üzeri olmalıdır.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 1-2 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 10-21 günde çimlenir.
Dünyada 300 türü bulunan çan çiçeğinin sadece Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda yetişen türü olan tüylü çan çiçeği, mor renkleriyle ve tüylü dokusuyla türdeşlerinden ayrılıyor.
“Sonsuz Aşk”ın Simgesi Maviçan Çiçeği.
Çan çiçeği bitkisinin yaprakları, kökleri ve çiçekleri yemek pişirmek için kullanılır. İlk bazal yaprakları çok yumuşak ve lezzetlidir, hafif acı bir tada sahiptir. Salatalarda çiğ olarak yenir veya pizza ve tuzlu turtalarda kullanılabilir. Karışık salatalarda birleştirmek için mükemmeldirler .
Ezan çiçekleri, güneş battığı anda aniden açmaya başlayarak izleyenlere etkileyici bir gösteri sunar. Ertesi gün, bir önceki gün açmış olan çiçekler kapanır ve aynı çiçek bir daha açmaz. Yani bu çiçeklerin ömrü bir gündür. Çiçek aslında güneşin batışı ve doğuşunu takip eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri