Ücretli ve ücretsiz izni ayıran en büyük fark ücretli izinde işçi çalışmadığı dönemde dahi kendisine normal ücreti ödenir, ücretsiz izinde ise işçinin izinli olduğu süre içerisinde herhangi bir ücret ödemesi yapılmaz.
Memurlara saatlik izin verilebilmesi idarenin yetkisinde olup genel olarak bu iznin verildiği ancak Dönemin Devlet Personel Başkanlığı ve Danıştay kararları dikkate alındığında verilen bu iznin yıllık veya mazeret izinlerden düşülmesinin mümkün olmadığı görülmektedir.
Ücretli izin ve ücretsiz izin arasında ki temel fark, ücretli izinde çalışan işe gitmediği günlerde maaşında bir kesinti yaşamaz, normal ödeneği yatmaya devam eder. Ücretsiz izin de ise çalışan izinli olduğu gün sayısı boyunca hiçbir ücret alamaz. Yani gelmediği günler maaşından kesilir.
Saatlik izin adından da anlaşılacağı üzere; kısa sürelerle ve gün içinde alınan izni ifade eder. Bu iznin illa bir saat olması gerekmez ve bir saatten az ya da çok olabilir. Burada önemli olan, çalışanın işlerini hızlıca halledip işine geri dönebileceği bir izin sisteminin var olmasıdır.
Ücretli izin almış olan bir işçi izinli olduğu süre zarfından çalışmıyor olsa dahi maaşını düzenli şekilde almaya devam eder. Yalnızca fazla mesai ya da prim gibi çalışmaya bağlı ücretler çalışana ödenmez.
İlgili 38 soru bulundu
1 gün izin maaştan kesilir mi? İşveren tarafından işçiye ücretli izin verilmişse, elbette ki kesilmemesi gerekir. Ancak İş Kanunu'nun öngörmediği bir izin talep edildiğinde ve işveren bu izni ücretsiz izin şeklinde işçiye verdiğinde, bir günlük iznin maaştan kesilmesi mümkündür.
Örneğin, kamu çalışanlarının görev yaptığı ilde mesai saatleri dışında yerine getirme imkanı bulunmayan işleriyle ilgili olarak yılda toplam 40 saate (günde dört saati aşmamak kaydıyla) kadar saatlik izin verilebilir. 40 saati aşan her saatlik izin sekiz saate ulaşması halinde ilgilinin cari yıla ait 10 günlük mazeret ...
Mazeret izni hallerinde işçinin çalışamadığı günlerdeki ücretinde kesinti yapılmaz ve bu günlerdeki çalışmaları da çalışma günlerinden sayılır.
Yani hafta tatilinde tatil yapmayıp çalışan işçiye 1 günlük ücretinin üzerine yüzde elli zamlı günlük ücreti olan 1.5 günlük ücrette eklenerek toplamda 2.5 günlük ücretin ödenmesi gerekir.
Yani, memur anneler, yarı zamanlı çalışsa da tam maaş alacak ve maaşlardan hiçbir kesinti yapılmayacak. Diyelim ki, çocuğunuz oldu ve doğum izniniz de bitti; isterseniz 60 gün yarı zamanlı çalışacaksınız ve iki ay boyunca da maaşınızı tam alacaksınız.
Ücretsiz İzin Uygulamaları
İznin isminden de anlaşılacağı gibi, izinli olduğu günler için ücret ödenmesi yapılmaz. Yine aynı şekilde bu dönem boyunca çalışanın SGK primi de tahakkuk etmez. Ücretsiz izin alma durumunda işçinin bu günleri, SGK'ya eksik gün bildirimi olarak not edilir.
İş Kanunu'nun 56. maddesinde, “İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.” denilmektedir. Bu nedenle işçilere yıl içerisinde verilen saatlik izinlerin, işçinin yıllık izninden düşülmesi Kanunen mümkün değildir.
Kadrolu veya sözleşmeli devlet memurlarının ayaktan tedavi kapsamında tek seferde alacağı 7 günü aşan raporlarda maaş kesintisi uygulanmaz. Bu tedavilerin toplamı ise bir takvim yılı içerisinde 40 günü geçemez. Tek seferde 7 günü, veya 1 yılda toplam 40 günü aşan rapor durumlarında memurlarda maaş kesintisi uygulanır.
14 günlük yıllık izin ücreti hesaplaması işçinin son aldığı günlük brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin 12.000 TL brüt ücret alan işçi için 14 günlük yıllık izin ücreti hesaplaması; 12.000 TL den günlük brüt ücret bulunarak 14 ile çarpılmasıdır. 400* 14 = 5600 TL yıllık izin ücreti bulunmaktadır.
İşçinin iyi niyet kurallarına uygun hareket etmesi ve sadakat borcuna aykırı davranmaması kaydıyla istirahat raporlu olduğu -işçinin raporunda “sürekli yatarak istirahati gerekir” ya da “seyahat edemez” vb. ibare yoksa- sürede ikamet ettiği il sınırları veya yurt dışına çıkmasını engelleyen bir yasal düzenleme ...
İdari izinler, bir diğer deyişle idari tatiller, yalnızca devlet memurlarının faydalanabildiği fakat özel sektör çalışanlarını etkilemeyen izin türüdür. Kamu çalışanlarında iznin kullanılması halinde, çalışanın maaşından kesilmesi ya da yıllık izinden düşülmesi de mümkün değildir.
Çalışanlara işle ilgili olmayan konularda verilen mazeret izni, maaş ödemesini etkilemeyen haklar arasındadır. Ücretli izin kapsamında yer alan bu hak sayesinde personeller, herhangi bir maddi kayba uğramadan ilgili yasal imkândan faydalanabilir. Ayrıca izinde geçen zaman da çalışma süresine dâhildir.
Evlenmeden dolayı verilen ücretli mazeret izni 3 günden ibarettir. Bu 3 günlük izin süresi asgari bir sür olup işçi ve işveren aralarında anlaşarak iş sözleşmesi çerçevesinde bu zamanı artırabilir. Ancak kanun sadece 3 günlük izni koruma altına almıştır.
Kamu personelini yakından ilgilendiren süreç, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) izin yönergesi ile başladı. TÜİK, “Zorunlu hallerde, kadrolu ve geçici personele idari izin verilebilir. İdari izinlerin toplamı 8 saati bulması halinde bir gün olarak yıllık izinden düşülür” düzenlemesi getirdi.
Mazeret izni, işverene bağlı olarak çalışan bir işçinin işle ilgisi olmayan, kişisel hayatı ile ilgili herhangi bir konu sebebiyle sahip olduğu bir izin türüdür. Mazeret izni, İş Hukuku çerçevesinde sağlanan bir haktır ve yıllık izinden farklıdır. Mazeret izni ile idari izin birbirine karıştırılmamalıdır.
Öncelikle, yıllık izin paranızı alıp alamayacağınız sorusu ile başlayalım. Yıllık izin ücretinizi alabilirsiniz. Ancak, yıllık iznin tarafınıza ücret olarak ödenebilmesi için iş sözleşmesinin sonlanmış olması gerekir. Devam eden bir iş ilişkisinde yıllık izin ücreti ödenmez, yıllık izin kullandırılır.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; Bir yıldan beş yıla kadar (5. yıl dahil) olanlara 14 (on dört) gün, Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara 20 (yirmi) gün, Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 (yirmialtı) gündür.
Ücretsiz izin iş sözleşmesinin askıya alındığı durumlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ücretsiz izne ayrılan işçinin iş sözleşmesi bu süre boyunca askıda kalır. Bu süre boyunca herhangi bir ücret tahakkuku yapılmaz ve sigorta primleri de beyan edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri