Can çıkmayınca huy çıkmaz atasözünün anlamı şu şekildedir: İnsan kişiliğinin bir parçası olan huy, kişiliğin oluşumu sırasında ortaya çıkar. Huy, ölünceye kadar da sürüp gider. Huyun değiştirilmesi hemen hemen olanaksızdır. Can çıkmayınca huy çıkmaz atasözü çeşitli cümle türlerinde kullanılmaktadır.
Can çıkmayınca huy çıkmaz - Vikisözlük.
İnsanları kendi karakterleri, huyları ve alışkanlıkları bulunur. Bu huy ve alışkanlıklar ölünceye kadar devam eder ve asla değişmez. Can çıkmayınca huy çıkmaz atasözü de bunu etkin bir şekilde göstermektedir. ''Birçok defa sigarayı bırakmayı denedi ama can çıkmayınca huy çıkmaz işte.''
Huy Canın Altındadır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: insanı alışkanlıklarından, huylarından vazgeçirmek mümkün değildir.
Türk Dil Kurumuna göre azıcık aşım kaygısız başım atasözünün anlamı şu şekildedir; eğer insanların evinde kalabalık çok fazla eşya olmazsa o zaman bunun sonucunda çok çalışmak zorunda kalmaz. Yani uzun saatler çalışarak pahalı eşyalar almak yerine az çalışıp orta halli bir yaşam sürmek çok daha iyi olacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Kişinin çocukluğundaki huyları, özellikleri değişmez; ihtiyarlığında da sürer.
Ev Alma Komşu Al Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle
Eğer ev alırken çevredeki komşular iyi ise, bu durum satın alınan evden çok daha büyük bir fayda sağlar. Ancak eğer komşular kötü ise, o zaman o evde rahat bile oturulamaz.
Çabuk parlayan çabuk söner atasözü çoğunlukla bir anda sinirlenen kişiler için kullanılmaktadır. Bu kişiler saman alevi gibi birden parlarlar ama sonrasında hızlı bir şekilde sakinleşirler. Böyle kişiler çabuk parlayan çabuk söner cümlesi ile tabir edilir.
[1] İnsan, önce kendini, kendi çıkarını düşünür; sonra sevdiğini ve onun çıkarını.
Kısaca Atasözü Açıklaması
Yoğun olarak kullanılan atasözleri arasında ise iyilik eden iyilik bulur cümlesi geliyor. İnsanlara yapılacak olan karşılıksız yardımlar ve iyiliklerin, farklı zamanlarda mutlaka iyi bir karşılığı olur.
Dibi Görünmeyen Sudan Geçme Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? İç yüzü bilinmeyen ya da anlaşılmayan, öğrenilemeyen bir durumun içine girmemek şeklinde ifade edilir.
Çağrılmayan Yere Çörekçiyle Börekçi Gider Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: çağrılmadığın yere sakın gitme.
Etrafında bulunanlara her zaman kötülük yapan kimseler sonunda ( kesinlikle, mutlaka ) çok büyük bir kötülük ile sonuçlanır.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
SAKLA SAMANI, GELİR ZAMANI ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Gereksiz görülen şey ileride gerekli olabilir.
İŞ İNSANIN AYNASIDIR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Bir kimsenin nasıl bir kişi olduğu yaptığı işlerden anlaşılır. Eşeğe Altın Semer Vursalar Yine Eşektir atasözünün anlamı demek?
İnsan sıkıntılı ve zor zamanlarında etrafındaki kimselerin gerçek dost olup olmadığını anlar. Düştüğünüz zaman kim sizin kalkmanıza yardımcı oluyorsa o sizin gerçek dostunuzdur. Ancak tam tersi sıkıntılı zamanlarınızda yanınızda olmayan kişiler sizin gerçek dostunuz değildir.
[1] Çok konuşmak doğru değildir . Çok konuşan, gereksiz, yanlış sözler söyler. Karşındaki iki,on, yüz söylerse sen bir söyle. Yerinde cevap verebilmen için de hemen atılamaman,söylenenleri uzun uzun dinlemen gerektir.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez. İnsan var olan dünyalığa fazla güvenmemeli, bir yandan yerden bir yandan da çalışmaya, kazanmaya devam etmelidir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Akıl yaşta değil baştadır atasözü TDK'ya göre, 'Hangi yaşta olursa olsun insan kendinden büyük kişilerden daha akıllı ve mantıklı konuşabilir' anlamı taşımaktadır.
Çağrılmayan yere çörekçi ile börekçi gider.
Davetsiz yere ya davulcu gider yada...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri