Can evinden vurmak deyimi insanı en hassas en önemli konuda yaralamak acıtmak üzmek anlamında kullanılmaktadır. Bir kimseye en çok önem verdiği ya da en çok hassas olduğu noktadan saldırmak anlamına gelen bir deyimdir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Daldan dala konmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Ekmeğini taştan çıkarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
En zor işleri bile yapıp geçimini sağlayacak becerilikte olmak, her türlü işi yapmak. “Ekmeğini taştan çıkaran insanların arasına katılmakta gecikmedi.”
[1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
Ağzından Bal Akmak Deyiminin Anlamı (TDK) Nedir? Ağzından bal akmak deyimi, bir kimsenin herhangi bir insan ya da şey hakkında çok güzel konuşması anlamına gelir. Eğer bir insan, bir diğer insanın gönlüne hoş gelecek sözler söylüyorsa, o insanın ağzından bal damlıyor anlamına gelir.
İlgili 18 soru bulundu
[1] Ne olursa olsun sırrını söylememek. [2] Ağzı çok sıkı olmak.
Bardağı taşıran son damla DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sonunda insanın sabrını tüketen, olumsuz tepki yaratan söz, davranış vb.
Doğmamış Çocuğa Don Biçilmez
Bu söz “Ele geçeceği, ortaya çıkacağı daha belli olmayan şey için önceden hazırlık yapmanın doğru olmadığı” (Aksoy 1993: 244) anlamına gelmekte ve bu yönüyle hâlâ geçerliliğini korumaktadır.
Kül yutmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Oyuna gelmemek, tuzağa düşmemek, kurnazca yapılan bir hileye aldanmamak. “Bana kül yutturamazsınız diyemem ama yeterince dikkatli olduğumu söyleyebilirim.”
Ödü patlamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ani bir olay sebebiyle çok korkmak.
Atasözleri uzun, deyimler kısa olur. Deyimler mak, mek mastar eki alırlar fakat atasözleri bu eki almazlar. Yani; deyimler sözcük gurubudur atasözleri ise cümledir.
>> Kalıplaşmış bir cümle ise o kesinlikle deyimdir. kelimlerin yeri değiştirildiği zaman anlam bozukluğu meydana gelir anlam bozukluğu meydana gelirse o deyimdir. Öğüt ve ders veriyor ise kesinlikle deyimdir. Bu yollar ile deyim olup olmadığını bulabilirsiniz.
Bin dereden su getirmek deyimi sıklıkla ne yapılırsa yapılsın ne vaat edilirse edilsin fayda etmeyeceğini, işe yaramayacağını anlatmak amacı ile söylenilen bir deyimdir. Olumsuz olarak çok dolambaçlı gerekçeler öne sürmek, oyalamak için türlü nedenler göstermek anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
arkasına kuyu kazmak): Birinin yüzüne iyi davranıp, arkasından kötülük düşünmek.
(< sık-kın) Sıkıntı içinde, çok sıkılmış: “Bugün canım çok sıkkın.”
[1] Derdini kimseye söyleyememek. [2] Her türlü acıya katlanmak zorunda kalmak.
Bir Bardak Suda Fırtına Koparmak Ne Demek? Çok basit, önemsiz ve küçük olan şeyleri büyütüp içinden zor çıkılır bir hale getirmek anlamında kullanılan bir deyimdir. Çok basit sebepler için çok sinirlenmek veya öfkelenmek anlamı da gelmektedir.
[1] Çok sıkışık zor bir duruma gelince. [2] Aklı başına sonradan gelmek. [3] Yapılacak işi için geriye çok az bir zaman kalmak.
[1] Korku, heyecan gibi nedenlerle ne yaptığını bilememek. [2] Sakar davranmak. [3] Şaşırmak.
TDK'ya göre bu deyimin anlamını öğrenmek için bazı kaynaklara başvurabiliyor. Dut yemiş bülbüle dönmek, çok konuşkan ve neşeli olan insanların yaşadığı bazı sorunlardan dolayı üzüntülü olma durumudur.
Kısaca deyim açıklaması hakkında detaylar. İpe un sermek deyimi Türk Dil Kurumuna göre, 'Yapılması gereken bir iş konusunda türlü bahaneler üretmek, bazı sebepler ileri sürerek engel koymak' şeklinde ifade edilebilir.
Hem suçlu hem güçlü deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Daha çok mecaz anlamları ile kullanılan, gerçek anlamdan uzaklaşmış birden fazla sözcükten oluşan kalıplaşmış söz gruplarına da deyim denir. Kulak kabartmak deyimin kısaca anlamı ise gizlice dinlemek manasına gelmektedir.
[1] bir kişi veya şey değerini yitirmek, rağbet görmemek: “Muhtarın oğlu bu hasta köpeklere düşman olduğu günden beri gözümden düştü.” -S. F.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri