Davranışçı Öğrenme Kuramı Koşullanmayı Nasıl Ele Alır? Davranışçı öğrenme kuramına göre; öğrenme veya diğer bir deyişle davranış edinimi, klasik ya da edimsel koşullanma ile gerçekleşebilir.
Davranışçı kuram problemlerin çözümlerinde uygulanan davranışların kişilerin geçmişte yaşadıklarına göre şekillendiğini ileri sürerler. Davranışçı kuram savunucularına göre kişiler geçmişlerinde yaşadıkları olaylara ya da durumlara göre yeni davranışlar ortaya koyarlar ve buna göre bir davranış biçimi oluştururlar.
Edimsel davranışlar ise, bilinen bir uyarıcıya bağlı olmayan ve organizma tarafından oluşturulan davranışlardır. Bu tür davranışlar kendiliğinden ortaya çıkar ve sonuçları tarafından kontrol edilir. Örneğin; çocukların yürümeyi ve konuşmayı öğrenmeleri gibi davranışları edimsel koşullanmadır.
Edimsel koşullanma (İng: "Operant Conditioning"), olumlu veya olumsuz sonuçların bir kişinin davranışlarında meydana getirdiği değişikliklere odaklanan bir öğrenme sürecidir. Bir davranışı güçlendirmek veya azaltmak için "pekiştirme" veya "cezalandırma"ya odaklanır.
İlgili 19 soru bulundu
Edimsel koşullanmanın iki temel ilkesi vardır. Bunlar: 1)Pekiştirici uyarıcının izlediği tepkiler, tekrarlanma eğilimindedir. 2)Pekiştirici uyarıcılar, edimsel davranışların meydana gelme oranını ya da olasılığını arttırır.
- Para kazanmak için çalışmak gerektiğinin bilincinde olunması, - Örümcek fobisi olan bir kişinin, örümcek olması muhtemel ortamlara girmemesi, - Başını okşatan köpeğe şeker verilmesi sonucunda, köpeğin şeker almak için başını okşatmak istemesi gibi örnekler edimsel koşullanmaya verilecek örneklerdendir.
1990) edimsel koşullanmayı serbest edimsel işlemler kullanarak çalışmıştır; bu işlemlerde deney, davranışın her sergilenmesinden sonra bitmez. Canlılar, deneyin farklı fazlarında davranışlarını devamlı olarak sergileyebilirler. Skinner bunun için Skinner kutusunu geliştirmiştir.
Edimsel koşullanmada organizmanın kendiliğinden yaptığı davranışların koşullanmasıdır. Kendiliğinden ödevini yapan Faymanur'a babasının 20 Tl vermesi edimsel koşullanmadır. Dikkat ederseniz eğer kendiliğinden yapıyor. Gençay'a bayramda el öptü diye 10TL para verilmesi de bir edimsel koşullanmadır.
Edimsel koşullamada organizmanın edimsel davranışını pekiştirmeyi bırakırsanız, davranışı söndürmüş olursunuz.
Davranışların bir dizi uyarana tepki olarak ortaya çıktığını ileri süren ancak zihinsel süreçleri davranışlardan ayırarak sadece gözlenebilen davranışları incelemek üzere geliştirilen bir yaklaşımdır.
Edimsel koşullanma, organizmayı ödüle götüren ya da cezadan kurtaran bir davranışın yapılmasını öğrenmektir. Organizma, yaptığı tepkinin başarıya götürmesi sonucunda o davranışın bir iş yaptığı şeklinde bağ kurarak öğrenmeyi gerçekleştirir.
Tepkisel koşullanma otonom sinir sistemi tarafından yönetilen davranışlarla (salya salgılama, kalp atışı, heyecanlanma, terleme gibi duysal refleksif tepkiler) ilgili iken, edimsel koşullanma istemli kaslarla yapılan bilinçli ve istekli davranışlarla ilgilidir.
Davranışçılar, gözlem ve deney yöntemini kullanırlar. Davranışçılar, organizma ve çevre ilişkilerinin insan ve hayvanlarda birbirinin aynı olduğu kanısındadırlar. Bu nedenle hayvanlar üzerinde psikolojik araştırmalar yapmışlardır. Örneğin Pavlov koşullu öğrenme deneylerini köpekler üzerinde yapmıştır.
Davranışçı kuram, 20. yy. da yaşamış önemli bir gelişimci ve psikolog olan John B. Watson tarafından yapısalcıların zihninin süreçlerini inceleyerek bireyi anlama çabasına karşı gelerek bireyin davranışlarına odaklanmayı hedef alarak oluşturulan bir kuramdır.
Öğrenmenin uyarıcı ile tepki arasındaki bağa dayandığına inanılır. Bu sebeple davranışçı öğrenme kuramı için “U-T kuramı” ifadesi de kullanılır.
EDİMSEL KOŞULLANMA VE EĞİTİME YANSIMALARI
Pekiştireç hangi davranışın arkasından verilirse, o davranışın ortaya çıkma sıklığını artırır. Örneğin sınıfta söz almak istediğini göstermeden, arkadaşlarının sözünü keserek konuşan bir öğrenci, öğretmen tarafından dinlenirse, öğrenci bu tür davranışları tekrar edecektir.
Edimsel koşullanma açısından, iki tür sonuç vardır: pekiştirme ve ceza. Bunlarında iki türü vardır; pozitif ve negatif.
Edimsel koşullanmada önemli olan davranış ve onun sonuçlarıdır. Skinner'e göre pekiştirmenin organizmaya istenen davranışı kazandırmada, davranışı biçimlendirmede, sonuç olarak kişilik gelişiminde önemli bir yeri vardır. organizmayı olumlu yönde etkileyen uyarıcılara pekiştireç denir.
Diğer yandan edimsel koşullanma ise, refleksif tepkilerin dışında kalan istemli davranışlar olarak bilinen edimlerle ilgilidir.
Tepkisel davranışlar, öğrenilmemiş davranışlardır. Kasların istemsiz hareketleriyle ortaya çıkar. Irk, dil, din ayırt etmeksizin bir uyarana karşı aynı tepki ortaya çıkar. (örn: parlak ışıkta göz bebeğinin küçülmesi, terleme, salya, titreme vb.).
Klasik Koşullanma Ve Edimsel Koşullanma Farkı
Zihinsel çaba sonucu öğrenme gerçekleşmiştir. Pavlov'un klasik koşullanmasında hiçbir şey yapmadan (köpek hiç çaba sarf etmeden eti alıyordu) ödüle kavuşuluyordu. Edimsel koşullanmada ise organizma ödül almak ya da cezadan kaçmak için bir şey yapmak zorundadır.
Bağlantısal bir öğrenme türü olan edimsel koşullanma davranış sıklığının pekiştirme veya ceza sebebiyle gösterdiği değişimleri içerir. Edimsel koşullanmada, canlının yaptığı her davranışın bir sonucu vardır ve bu sonuçlar gelecekteki davranışları etkiler.
Klasik koşullanma, doğal uyarıcılara verilen doğal bir tepkinin, yapay bir uyarıcı tarafından da uyarılır hale getirilmesini ifade eder. Rus fizyolog Ivan Pavlov tarafından keşfedildiği için Pavlovyen koşullanma olarak da bilinir.
Edimsel davranış
yapılan ve çevrede bir şekilde değişikliğe yolaçan davranıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri