Sanılanın aksine ilçe merkezinin denize kıyısı yoktur. Biga adının su kaynağı anlamına geldiği söylenen Pigas ya da Pegai adından geldiği söylenmektedir. Karabiga'da bulunan asıl Biga'nın, büyük bir yangından sonra şimdiki yerine taşındığı, eski Biga'nın da Karabiga olarak kaldığı rivayet edilmektedir.
Dijital Varlık Transfer Platformu üzerinde işlem görecek olan varlık, karşılığı Borsa İstanbul kasalarında fiziksel olarak saklanan her bir gram altının karşılığı olarak üretilen ve “BiGA” olarak isimlendirilen dijital değerdir.
Evliya Çelebi'ye göre: Biga'nın ilk fatihi Sultan Alaaddin'in beylerinde Bayboğa olduğu için Biga'nın tarihteki adı değiştirilerek Boğa şehri denilmeye başlanmıştır.
İlçemiz 18 Eylül 1922 Yılında işgal ordularından kurtarılmış olup. Biga' nın kurtuluş günü olan 18 Eylül ilçemizde her yıl büyük coşku ve etkinliklerle kutlanmaktadır. Biga T.B.M.M.' nin 20 Ocak 1921 tarihinde kabul ettiği 85 sayılı Anayasa Kanunu ile ilçe olmuş bir yerleşim yeridir.
Biga'mızın turizm destinasyonuna baktığımızda; etimiz, sütümüz ve özellikle köftemiz meşhur. Doğal güzelliklerimiz ve termal suyumuz bulunuyor. Nilüfer Gölümüz var ve su üzerinde nilüfer çiçekleri açmakta.
İlgili 23 soru bulundu
Şahmelek Koyu Hakkında
Çanakkale'nin en güzel parçalarından biri olan Şahmelek Koyu, Biga ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Koy, her yaz aylarında ziyaretçilerine denizini güneşini ve kumsalını sunar. Şahmelek Koyu'nda vakit geçirmenin başka bir güzelliği daha vardır.
Biga adının su kaynağı anlamına geldiği söylenen Pigas ya da Pegai adından geldiği söylenmektedir. Karabiga'da bulunan asıl Biga'nın, büyük bir yangından sonra şimdiki yerine taşındığı, eski Biga'nın da Karabiga olarak kaldığı rivayet edilmektedir.
Genel özellikler
İlçenin bugünkü yüzölçümü 1331 km²'dir. İlçe Büyük İskender'in kıyılarında savaştığı Biga Çayı (Kocabaş ya da Granikos) ile ikiye bölünmüştür. İki yakayı birleştiren üç büyük köprü ile birlikte belediye hudutları içinde irili ufaklı 8(sekiz) köprü bulunur. İlçe merkezinin denize kıyısı yoktur.
Biga; Merkez belediyemizle birlikte 3 belediye ve 108 köyden oluşan 90788 nüfuslu bir ilçedir.
Yörenin verimli topraklarında buğday, pirinç, ayçiçeği, baklagiller ve her türlü sebze meyve yetiştirilir. İlçede hayvancılık tarımdan sonra ikinci sırada yer alır. İlçede en fazla yetiştirilen büyükbaş küçükbaş hayvanlar sığır, koyun ve keçidir.
Giriş Araştırma Marmara bölgesinin güneybatısında yer alan Biga yarımadasının madenleri hakkındadır. Söz konusu yarımada coğrafi bakımdan Güney Marmara bölümünün Biga – Gelibolu yöresi ile Ege Bölgesinin Edremit yöresi içinde yer alır.
Berrak denizi, temiz havası ve boydan boya sahili ile Biga, aynı zamanda Marmara Bölgesi'nin en temiz plajlarına sahiptir.Bölgede plaj yoğunluğu, lokasyonu ve temizliği bakımından öne çıkan Karabiga'da görülmektedir.
Biga, sahilleri, ormanlık alanları, akarsuları, ovaları, gölleri ve dağları ile muhteşem bir doğal güzellik zenginliğine sahiptir. Termal kaplıca tesisine de sahip olan Biga, tarihi ve doğal değerleriyle dikkat çeken bir Çanakkale ilçesidir.
Osmanlılar, bu eşkıya yatağı Kulupiga kentini fethettiklerinde ( 1364 ) , kenti yıkıp yakmışlardır. Yakılmasından dolayı, siyah bir is ile kaplanınca da “ Yanık, Siyah Biga ” anlamında “ KARABİGA ” adını vermişlerdir.
Çanakkale - Biga arası en uygun fiyatlı otobüs biletini bulun. Kamil Koç ile Çanakkale - Biga yolculukları ekonomik ve konforludur. İki şehir arasındaki mesafe 95 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 1 saat 10 dakika saat kadar sürer.
Biga - İzmir arası yaklaşık olarak 385 km'dir. Kamil Koç ile Biga - İzmir seyahatiniz tahmini olarak en az 5 saat 55 dakika saat sürer.
Engebeli yerler; ulaşım şartlarının elverişsizliği, tarım alanlarının kısıtlı olması gibi sebeplerle seyrek nüfusludur.
Vezirköprü Türkiye'de en fazla köye sahip ilçe olup, Samsun'un en büyük beşinci ilçesidir. Samsun merkezden sonra Samsun ilindeki beşinci büyük nüfus yerleşimine sahiptir.
Genel yüzölçümü 1331 hektardır. 2021 yılı sonu itibari ile Biga Merkez 57.350, köylerle toplamı 91.537 nüfusa sahiptir. Biga ilçe sınırları içinde ilçe merkezi dışında 2'si belde ve 109'u köy olmak üzere 111 yerleşim birimi mevcuttur. İlçe merkezinde 10 mahalle bulunmaktadır.
Özellikle mangal formatında restoranların oldukça meşhur olduğu bölgede; köfte ve peynir helvası da yöreye has lezzetlerin başında gelmektedir.
Yer şekilleri. Biga yarımadasının güneyinde Kaz Dağı (1700 m) yer alır. Baba Dağı, Gürgen Dağı, Eybek Dağ, Kocakatran Dağ, Ağı Dağ, Yenice çöküntüsünün kuzeyinde Armutçuk Dağı ve Karlık Dağı diğer dağlardır. Dağlık alanlardan kuzey ovalarına fay yapılarının neden olduğu kademeli geçiş gerçekleşir.
Biga - Balıkesir arası yaklaşık olarak 199 km'dir. Kamil Koç ile Biga - Balıkesir seyahatiniz tahmini olarak en az 2 saat 55 dakika saat sürer.
Marmara denizine kıyısı bulunan ilçenin kıyı uzunluğu 71,6 km, İlin toplam kıyı uzunluğuna oranı % 10,65'tir. İlçe Çanakkale İlinin en büyük yüzölçümüne sahip ilçesidir. Biga ovası olarak anılan geniş bir ovaya sahiptir.
Biga. Biga, ekşimiğin İtalyan terminolojisindeki adıdır. Genel olarak daha yoğun ve kısmen katı yapılı ekşimikler kast edilir. Katı yapılı hamurlarda mayalanma cıvık olanlara nazaran daha yavaş geliştiğinden Biga'larda genel olarak daha fazla maya kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri