Hacer-i Esved'e dokunamamak hiçbir surette tavafta bir eksikliğe sebep olmaz.
Tavaf esnasında Hacerülesved'e dokunulması ve onun öpülmesi yönündeki rivayetlerden, bu taşın kutsallığı veya Kâbe'nin kutsiyetini temsil ettiği şeklinde bir sonuç çıkarmak ve bu uygulamayı bizzat Hacerülesved'e karşı bir saygı ifadesi olarak görmek doğru değildir.
Evet o taşa ellemek öpmek çok sevap olabilir ama ellemeye çalışırken başkalarina zarar verecekseniz ellemeyin daha iyi ALLAH sizin ne niyetle gittiğinizi ne kadar o mübarek taşı öpmek istediğinizi biliyor.
İnanç Deylemî'nin Enes'ten rivayet ettiğine göre, İslâm Peygamberi şöyle demiştir: "Hacer-ü'l Esved, Allâh'ın sağıdır/sağ elidir, bu taşa el süren kimse, Allah'a isyan etmeyeceğine dair biat etmiş/söz vermiş olur." Günümüzde bu ifadenin mecaz/metafor bir ifade olduğuna inanılır.
- Hacerülesved´in kıyamet günü şefaatçi olacağı söyleniyor. Bunun cahiliye putperestlerinin putlardan şefaat beklemelerinden bir farkı var mıdır? - Bu taşın aynı zamanda Allah´ın sağ eli olduğu söyleniyor ve ona dokunanın Allah'ın elini sıkmış gibi olacağı söyleniyor. Bu taş öpülüyor da.
İlgili 44 soru bulundu
Karmatiler Devletine. Karmatiler, 930 yılında Mekke'yi işgal edip, Kabe'den Hacer-ül esved taşını çalmıştır. 22 yıl boyunca Müslümanların hac ibadetini engellemeye çalışmışlar, hacca giden kafilelerin yollarını kesip, saldırılar gerçekleştirmişlerdir.
Camın içinde beyaz impaktit parçaları (şok dalgasından anında oluşan yarı kumtaşı) var, ancak yüzey her zaman son derece sağlam ve kabarcıklarla dolu. Bu nedenle, Taş muhtemelen obsidyendir, ancak oldukça elle parlatılmış taşlı bir göktaşı olması muhtemeldir.
Müslümanların kutsal mekanı Kabe'nin inşası sırasında Ebu Kubeys Dağı'ndan getirilen ve cennetten indiğine inanılan Hacer-ül Esved taşından zaman içinde kopan parçalar, Osmanlı Devleti döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul'a getirildi.
Hacerül Esved'in kokusu, çok hafif ve belirgin değildir, çünkü doğal olarak oluşan bir kokusu yoktur.
İslamiyette kutsal sayılan, cennetten geldiğine inanılan ve ana parçası Kabe'de bulunan ''Hacer-ül Esved'' taşının 4 parçası, İstanbul'da Sokullu Mehmet Paşa Camii'nde yer alıyor.
Hacerül Esved kokusu Hicaz esintilerinde baharat orjinli sert ağırlıkta kalıcı bir kokudur. Orta yaş ve üzeri grubunun kullanabileceği bir esanstır. Bazı âlimler kokunun insan üzerindeki olumsuzluğu giderdiğini belirtmişlerdir. Her surenin, her ayet-i kerimenin her esmanın ve hatta her harfin kendine has kokusu vardır.
İbrahim Kabe'yi inşa ederken, bir melek ona yapının doğu köşesine yerleştirdiği Kara Taş'ı getirdi. Bir diğeri İbrahim'in Makamı olarak kabul edilen taştır. Kara Taş ve Makamı İbrahim'in, İbrahim tarafından yapılan yapının orijinal kalıntısı olduğuna inanılıyor.
el-Hacerü'l-esved terkibi Arapça'da "siyah taş" anlamına gelir. Her yıl Hac ibadetini yerine getiren Müslümanlar Kabe'yi tavaf eder ve Hacerül Esved taşını selamladığı da bilinenler arasındadır.
Hacer-ül esved taşı kabe tavafının başlama noktasıdır. Bismillahi Allahu ekber diyerek tavafa başlanır ve 7 ader tavaftan sonra tekrar bu noktada biter. Taşın cennetten beyaz olarak indirildiği, 8 adet olduğu ve günahkarların elleyip öpmeleriyle zamanla karardığo rivayet edilir.
İslam dininde kutsal sayılan, cennetten geldiği ifade edilen ve ana parçası Kâbe'de yer alan "Hacerülesved" taşının 4 parçası, yaklaşık 5 asırdır İstanbul'daki Sokullu Mehmed Paşa Camisi'nde muhafaza ediliyor. Bir diğer parça ise Kanuni Türbesinde.
Hacıların tavaftan sonra burada ısrarla dua etmelerinden dolayı bu adla anılmıştır. Abdullah b. Abbas'tan nakledilen (el-Muvaṭṭaʾ, “Ḥac”, 251) ve genel kabul gören rivayete göre Mültezem, Hacerülesved rüknü ile Kâbe kapısı arasında bulunan mekânın adıdır.
islami kaynaklarda geçen bir bilgidir. buna göre, hacer-ül esved cennetten yeryüzüne transfer olduğunda bembeyazmış. ortalığı ışıl ışıl aydınlatıyormuş. güneş bile yanında sönük kalıyormuş. ancak günahkarlar ve adet gören kadınlar el sürdükçe kararmış, kapkara olmuş ve hacer-ül esved yani kara taş denmeye başlanmış.
İslam dininde kutsal sayılan, cennetten geldiğine inanılan ve ana parçası Kabe'de yer alan ''Hacer-ül Esved'' taşının 4 parçası, İstanbul'daki Sokullu Mehmet Paşa Camisi'nde yer alıyor.
Kutsal topraklarda umre ve hac dönemlerinde müslümanların görüp, el sürebilmek için adeta birbirleriyle yarıştığı siyah taş anlamına gelen Hacer-ül Esvedin cennetten geldiğine inanılıyor.
KÂBE'NİN İÇİNDE NE VAR? Yılda iki kere (şaban ve zilkade aylarında) temizlenen Kâbe'nin içerisinde, çatıyı destekleyen üç sütun bulunuyor. İç duvarlarında ayetler yazılı olan Kâbe'nin çatısına erişmek için altın bir kapının arkasında merdiven bulunuyor.
Hz. İbrahim tarafından tekrar inşa edilen Kabe'nin son imarı 1629 yılında 4. Murad Han tarafından yaptırılmıştır. 2- Rükn-ü Yemani : Kabe'nin Yemen'e bakan köşesşne verilen isimdir.
Mescid-i Haram (Arapça: ُاَلْمَسْجِد اَلْحَرَام), Mekke'de Kâbe'nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescittir. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur'an'da 16 ayette yer almaktadır.
Hacerülesvedin bir parçası kırıldı. Kâbe'nin, Dördüncü Murad'ın emriyle yapılan tamir ve inşasıyla birlikte hacerülesved de tamir edildi. Bakırdan yapılmış olan muhâfaza kabı gümüşle kaplanarak altınla yaldızlandı (M. 1629). Abdülmecid devrinde ise (1839-1861) taşın gümüş çerçevesi tekrar yenilendi.
Renginin siyah olması sebebiyle Hacerü'l-Esved (Siyah Taş) diye adlandırılan bu mübârek taş, Kâbe'nin Şark köşesinde olup, yerden bir buçuk metre yükseklikte, kapıya yakın bir yerde yerleştirilmiştir. Üç büyük ve birkaç tane de küçük parçadan müteşekkildir. Etrafı gümüş bir halka ile çevrilidir.
(ﺍﺳﻮﺩ) sıf. (Ar. seved “siyah olmak”tan esved) Siyah, kara.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri