Biga; Merkez belediyemizle birlikte 3 belediye ve 108 köyden oluşan 90788 nüfuslu bir ilçedir.
Şahmelek Koyu Hakkında
Çanakkale'nin en güzel parçalarından biri olan Şahmelek Koyu, Biga ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Koy, her yaz aylarında ziyaretçilerine denizini güneşini ve kumsalını sunar. Şahmelek Koyu'nda vakit geçirmenin başka bir güzelliği daha vardır.
Genel yüzölçümü 1331 hektardır. 2021 yılı sonu itibari ile Biga Merkez 57.350, köylerle toplamı 91.537 nüfusa sahiptir. Biga ilçe sınırları içinde ilçe merkezi dışında 2'si belde ve 109'u köy olmak üzere 111 yerleşim birimi mevcuttur. İlçe merkezinde 10 mahalle bulunmaktadır.
Sultan I. Murad zamanında, Osmanlı topraklarına katılmıştır. Biga, Cumhuriyet Dönemi'nde ilçe olarak Çanakkale'ye bağlanmıştır. Hükümet meydanında bulunan camii 15. yüzyılda Gazi Umur Bey tarafından yaptırılmış. Sarı renkli bir taştan inşa edilen cami 500 kişi almaktadır.
Çanakkale'nin en büyük hayırlardan biri olan ve Bayramiç ilçesine bağlı Kara İbrahimler Köyü...
İlgili 30 soru bulundu
Marmara denizine kıyısı bulunan ilçenin kıyı uzunluğu 71,6 km, İlin toplam kıyı uzunluğuna oranı % 10,65'tir. İlçe Çanakkale İlinin en büyük yüzölçümüne sahip ilçesidir. Biga ovası olarak anılan geniş bir ovaya sahiptir.
Biga'mızın turizm destinasyonuna baktığımızda; etimiz, sütümüz ve özellikle köftemiz meşhur. Doğal güzelliklerimiz ve termal suyumuz bulunuyor. Nilüfer Gölümüz var ve su üzerinde nilüfer çiçekleri açmakta.
Dijital Varlık Transfer Platformu üzerinde işlem görecek olan varlık, karşılığı Borsa İstanbul kasalarında fiziksel olarak saklanan her bir gram altının karşılığı olarak üretilen ve “BiGA” olarak isimlendirilen dijital değerdir.
Genel özellikler
İlçenin bugünkü yüzölçümü 1331 km²'dir. İlçe Büyük İskender'in kıyılarında savaştığı Biga Çayı (Kocabaş ya da Granikos) ile ikiye bölünmüştür. İki yakayı birleştiren üç büyük köprü ile birlikte belediye hudutları içinde irili ufaklı 8(sekiz) köprü bulunur. İlçe merkezinin denize kıyısı yoktur.
İlçemizde 111 yerleşim ünitesi bulunmakta olup bu yerleşimlerin 78' i ovada 33' ü dağlık kırsal arazide bulunmaktadır. İlçemiz iklim bölgelerinden Marmara İklimi kuşağındadır. İlçemiz bu vasfı itibariyle Karadeniz ve Akdeniz iklimleri arasında geçiş kuşağındadır.
Yörenin verimli topraklarında buğday, pirinç, ayçiçeği, baklagiller ve her türlü sebze meyve yetiştirilir. İlçede hayvancılık tarımdan sonra ikinci sırada yer alır. İlçede en fazla yetiştirilen büyükbaş küçükbaş hayvanlar sığır, koyun ve keçidir.
Berrak denizi, temiz havası ve boydan boya sahili ile Biga, aynı zamanda Marmara Bölgesi'nin en temiz plajlarına sahiptir.Bölgede plaj yoğunluğu, lokasyonu ve temizliği bakımından öne çıkan Karabiga'da görülmektedir.
Bigalı Köyü
1915 yılında “Boğalı” ismiyle anılan Bigalı, son olarak “Çamyayla” ismini almış. Köy ve çevresini önemli kılan şey ise, Yarbay Mustafa Kemal'in komutasındaki 19. Piyade Tümeni kuruluşunda yer alan birliklerin, yaklaşık bir ay süreyle yerleştiği mevkilere ev sahipliği yapmış olması.
Dünya üzerinde Alp-Himalaya dağları seyrek nüfusludur. Yurdumuzda ise Menteşe yöresi, Taşeli platosu, Teke yarımadası, Biga yarımadası, Gelibolu yarımadası, Yıldız Dağları Bölümü elverişli iklim şartlarına rağmen seyrek nüfusludur.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde sancak merkezi olan Biga, cumhuriyetin ilanı ile Çanakkale iline bağlı bir ilçe statüsü kazanmıştır. Biga, sahilleri, ormanlık alanları, akarsuları, ovaları, gölleri ve dağları ile muhteşem bir doğal güzellik zenginliğine sahiptir.
Evliya Çelebi'ye göre: Biga'nın ilk fatihi Sultan Alaaddin'in beylerinde Bayboğa olduğu için Biga'nın tarihteki adı değiştirilerek Boğa şehri denilmeye başlanmıştır.
Osmanlılar, bu eşkıya yatağı Kulupiga kentini fethettiklerinde ( 1364 ) , kenti yıkıp yakmışlardır. Yakılmasından dolayı, siyah bir is ile kaplanınca da “ Yanık, Siyah Biga ” anlamında “ KARABİGA ” adını vermişlerdir.
Özellikle mangal formatında restoranların oldukça meşhur olduğu bölgede; köfte ve peynir helvası da yöreye has lezzetlerin başında gelmektedir.
Ceviz ve hamur ile hazırlanan ve şerbetli bir tatlı olan Mafiş Tatlısı, Çanakkale'nin en sevilen tatlı lezzetlerinden biri. Kızgın yağda kızartılarak hazırlanan hamurun içinin ceviz ile doldurulmasıyla sunulan bu tatlı, hem doyurucu hem lezzetli.
Pazı dolmasıyla, iskorpit çorbasıyla, melki yemeğiyle, peynir helvası tatlısıyla ağzınızı sulandıracak bir liste hazırladık. Çanakkale'nin en meşhur yemeklerinden oluşan listemizde damak zevkinize hitap eden nefis tatlar bulabilirsiniz.
Çanakkale'nin ilçeleri sırası ile; Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki, Yenice olarak belirtilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri