Aç olduklarında emzik verilse dahi bir süre emerek emziği fırlatırlar. O durumlarda açıkça süt istediklerini belli ederler. Ancak bebek tok ise, rahat etmek, tatmin sağlamak ve rahat uykuya geçebilmek için emziği isterler.
-Emzik emmek tokluk hormonu olan Kolesistokinin salgısını arttırır. Bebek emziği emdikçe tok hissederek emmeyi azaltır. -Ortak kulak iltihabını tetikler.
Bebekler emme refleksini gerçekleştirse bile karınları acıktığında emziklerini ağızdan bir şekilde atıp ağlayarak acıktıklarını anlatabilirler. Aynı şekilde gece saatlerinde emzik kullanımı konusunda da bazı şüpheler vardır.
Emzik kullanımının eksileri
Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
Bebeklerin emzik kullanmaya başlaması için en uygun zaman anne memesini kavradığı ve anne memesini emmeye alıştığı zamandır. Özellikle 3 ila 4. Aylarda bebeğin emme refleksi zirveye ulaşır. Bu nedenle de eğer bebeklere emzik verilecek ise memeye alıştıktan sonra 3 aylıkken başlanmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Emzik özellikle bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz sakinleşmekte güçlük çekiyorsa, emzik işe yarayabilir. Emzik kullanımının bir bebeğin uyku süresi veya gece uyanışları üzerinde herhangi bir etkisi olduğu görülmemektedir. Emzik emmek, uçaktaki rahatsızlığı azaltabilir.
Emzik, bebeğin doğal emme içgüdüsünü tatmin eder ve ona güven hissi verir. Emme hareketi bebek için başlı başına bir memnuniyet kaynağıdır. Çünkü doğumu izleyen haftalarda, bebeğin en güçlü refleksi emmek olur. Emzik sayesinde sakinleşir ve uykuya daha kolay dalar.
Emzik, bebeğin emme refleksini tatmin edip onu sakinleştirerek daha kolay uykuya dalmasını sağlıyor. Bu anlamda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı tartışılmaz bir gerçek.
Bebek 1 yaşına ulaştığında, bebeklikten çocukluğa adım attığında ise emzik kullanımı sadece gece uykusu öncesi ile kısıtlanmalı, bebek uykuya daldığında emzik bebeğin ağzından alınmalıdır. Bir yaşından büyük çocuklarda emzik çocuğa sadece gece uykularından önce verilmeli, gün içerisinde emzik ortadan kaldırılmalıdır.
İkinci büyük yanlış, bebeğin anneyi emmesi dışında geçen tüm zamanlarında, ağzında emzikle durması, uyurken bile emzikle uyumasıdır. Emzik annenin işini kolaylaştırmak adına, emzirme bittikten sonra bebeğin uykuya dalma aşamasında kullanılmalı ve bebek uykuya daldıktan sonra hemen ağzından çıkarılmalıdır.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Anne Göğsüne en Yakın emzik: Yuvarlak Uçlu Emzik
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
İki ürünün kullanımı da son derece olumsuz etkilere sebep olabiliyor: Biberon ve emzik kullanımı meme şaşkınlığı ve sonucunda meme reddine sebep olabilir. Çünkü emzik ve biberonun plastik tadına ve anne memesine nazaran biberondan daha hızlı akan süte alışan bebek bir daha anne memesini emerek çaba sarf etmek istemez.
Genellikle 3. ayla 4. ay arasındaki dönemde bebeklerde meme reddi başlar.
Bazen de tek bir memeyi emmek istemez, diğer memeyi emebilir. Her nasıl olursa olsun aslında meme reddi genellikle geçici bir durumdur. Bir kaç gün veya bazen birkaç hafta içinde kaybolur.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, her kullanımdan önce güvenliğini kontrol etmek için emziği her yöne çekerek dikkatle incelemeniz önerilir.
Damaklı emzik yenidoğan bebekler için iyi bir seçenektir. Ortodontik yapıya sahip olan bu emzik, bebeğin damak ve diş gelişimini olumsuz yönde etkilemez, ağız yapısını bozmaz. Ayrıca, hava alan yapısı sayesinde damaklı emzik, bebeğin emme hareketine uyum sağlayarak bebeğin ağız ve damak yapısına zarar vermez.
Ayrıca uzun süreli emzik kullanımı ağız ve diş yapısının bozulmasına, konuşmanın ve psikolojik olgunlaşmanın gecikmesine, kulak ve burun hastalıklarının daha sık görülmesine neden olur.
Bebekler diş çıkarmaya başladıktan sonra damaklı emzik kullanmak bebeğin diş ve çene yapısını bozabilir. Bu yüzden yenidoğanlar için belli bir yaş aralığında damaklı emzik kullanımı önerilir.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Bazı bebekler, yenidoğan döneminde emziğe hemen alışıp hiç bırakmazken bazıları hiç almaz. Bazı bebekler sonradan emzik kabul eder ve bazıları da kısa bir süre sonra bırakabilir. Bebeğin emziği bırakması için ise 2-3 yaş ideal gibi görünüyor.
Uzun süreli emzik kullanımı diş problemlerine yol açabilir. En sık görülen etkisi, ön açık kapanış veya ön üst ve alt dişler arasındaki boşluk oluşmasıdır(kapanma kusuru). Çocuklar ayrıca maksiller daralma (çarpık, çapraşık ve çıkıntılı dişler) riski altındadır. En iyi çözüm 2 yaşına geldiğinde emzikten ayırmaktır.
Silikon emzikler; kokusuz, tatsız, yumuşak ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde bebeğiniz bu emziklere kolayca alışabilir. Aynı zamanda silikon bebek emzikleri anne memesi formuna daha çok benzediğinden, 1 yaş öncesi için daha uygun bir tercih olmaktadır.
Yapılan son çalışmalar gösteriyor ki emzik alan bebeklerde ani bebek ölümleri görülmüyor. Eğer bebek nazlı emiyor ve emme olgunluğu henüz gelişmemiş bir bebekse altı hafta beklenerek altı haftadan sonra emzik verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri