“Düzeltme Beyannamesi Verme Dilekçesi” adındaki bu belge düzeltme, beyannamesi verme gereği duyan gerçek ya da tüzel kişiler tarafından doldurularak Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) verilir. İşlem, GİB'in internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmesiyle oldukça pratik şekilde tamamlanır.
Düzeltme beyannamesini vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) resmi sitesindeki Düzeltme Beyannamesi Verme Dilekçesini doldurup GİB'e iletmeniz gerekir. Dilekçedeki tüm bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde doldurmanız gerekir.
Gelir vergisi beyannamesindeki hataları geri almak için düzeltme beyannamesi Defter Beyan Sistemi üzerinden verilebilir. Bu sisteme defterbeyan.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Düzeltme beyannamesinin önceki beyannameyi kapsar şekilde paket olarak gönderilmesi gerekir.
KDV 2 Beyannamesinde Neler Bildirilir? KDV 2 Beyannamesinde, tevkifat gerektiren işlemlere ilişkin detaylar bildirilir. Bu beyanname, alıcı ve satıcıya ait bilgileri, tevkifat oranlarını, ilgili KDV tutarlarını ve işlemlerin detaylarını içerir.
Boş teslim edilmesine gerek yoktur; tevkifat gerektiren hizmet veya mal ticareti söz konusu olduğu zaman beyan edilmelidir. Bununla birlikte fatura bedelinin ödenmemesi, alıcıya gönderilmemesi veya geç gitmesi, faturanın zamanında düzenlenmemesi gibi problemler sorumlunun beyan etmesine engel teşkil etmemektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Mahsup kapsamına, tevkifatla ilgili olarak verilen 2 No.lu KDV Beyannamesine göre tahakkuk eden vergiler de dahildir. 1 No.lu KDV Beyannamesinde gösterilen ve mahsuben iade şartlarını taşıyan KDV iade alacağı,aynı döneme ilişkin 2 No.lu KDV Beyannamesine göre tahakkuk eden KDV borcuna mahsup edilebilir.
Bilindiği üzere; KDV tevkifatı yapmaya sorumlu olanlar tarafından beyan edilip ödenmesi gereken verginin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen vergi tutarı için ikmalen veya resen tarhiyat yapılıp vergi ziyaı cezası kesilmesi ve gecikme faizi hesaplanması ...
Kanuni süresinde verilen düzeltme beyannamesi için herhangi bir cezai işlem uygulanmaz.
KDV 2 beyannamesi oluşturulduktan sonra, her ayın 24. gününde vergi mükellefinin bağlı olduğu vergi dairesine internet üzerinden, posta yoluyla veya elden direkt teslim şeklinde iletilir. KDV 2 beyannamesinin ödemesi ise aynı ayın 26. gününe kadar yapılmalıdır.
KDV 2 Beyannamesi ilgili işlemin olduğu aydan bir sonraki ayın 26'sına kadar beyan edilir ve aynı şekilde ayın 26'sına kadar ödenir.
Mükellef tarafından yapılan düzeltme beyannamesinin vergi incelemesine başlanılmasından veya matrah takdiri için takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilmesi halinde, vergi ziyaı cezası ile usulsüzlük cezası mukayese edilerek tutar olarak daha fazla olan ceza kesilir.
Düzeltme beyannamesi verilirken özel onay seçilerek DZT seçeneği işaretlenmelidir. Bu sayede, verilen düzeltme beyannamesi sebebiyle herhangi bir vergi ziyaı veya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecektir. Düzeltme beyannamesi, Gelir idaresi Başkanlığına teslim edilmelidir.
Hatalı E-Beyanname Nasıl Silinir? Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesine hatalı e-beyanname yüklenmesi ve onaylanması durumundan bu evrak sistemden silinemez.
Bir tüketim vergisi olan KDV, farklı sektörlerde farklı oranlarda uygulanmaktadır. Fakat bazı durumlarda KDV ödemesini yapan taraf, KDV'yi ödememektedir. Böyle zamanlarda başkası yerine vergi ödeyecek olan sorumlu taraf, ödeyeceği Katma Değer Vergisi KDV 2 Beyannamesi ile ilan etmektedir.
A) DAHA ÖNCE BEYANNAME VERİLMEDİĞİ DURUM; 1) Ödeme Çıkmaz İse; Pişmanlık talep edilemez, sadece KSS işaretlenir. 2) Ödeme Çıkar İse; Pişmanlık talep edip etmeyeceğimiz sorulur.
Onayda bekleyen beyannamenin iptal işlemi, www.intvrg.gib.gov.tr adresinden “e-beyanname sistemine giriş” alanından gerçekleştirilebilir.
Buna göre Kasım 2022 dönemi KDV beyannamesi, 28 Aralık 2022 Çarşamba günü sonuna kadar verilmeli ve ödenmelidir. Aralık 2022 ve müteakip vergilendirme dönemine ilişkin KDV beyannameleri de ilgili vergilendirme dönemini takip eden ayın 28 inci günü sonuna kadar verilmeli ve ödenmelidir.
Tevkifat, genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
KDV Kanununun (17/4-e) maddesinde 5766 sayılı Kanunun (12/a) maddesi ile değişiklik yapılarak sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin hizmetler KDV'den istisna edilmiştir.
Pişmanlık hükümleri, beyan esasına göre tarh ve tahakkuk ettirilen bütün vergiler için geçerli bulunmaktadır. Bu kapsamda, sorumlu sıfatıyla süresinde verilmeyen muhtasar ve prim hizmet beyannamesi de pişmanlıkla verilmesi mümkün bulunmaktadır.
Kanuni süresinden sonra verilen matrah artırıcı etkisi olmayan düzeltme beyannamesi önceki beyannamede beyan edilen bilgileri de kapsayacak şekilde düzenlenir. Beyannamede ödeme çıkmaz ise pişmanlık talep edilemez, ''Özel Onay'' ile birlikte KSS ve DZT seçenekleri beraber seçilerek beyanname verilir.
Vergi Usul Kanununun 352. Maddesinin 8. fıkrasına göre, vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamış olması ikinci derece usulsüzlük cezasıdır.
Söz konusu Genel Yazıda; tevkifat uygulamasından kaynaklanan KDV iadelerinde, alıcılar tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV'nin ödenmiş olması şartının aranılmayacağı açıklandı (GİB'in 13 Mayıs 2022 tarihli ve E-64994458-130[5509-815]-63230 sayılı Genel Yazısı).
Basit usule tabi mükelleflerin teslim ve hizmetleri KDV'den istisnadır. KDV Beyannamesi verilmez.
Ancak iptal süresi geçtiyse iade faturası düzenlemesi için de mutlaka talepte bulunulmalıdır, çünkü tevkifatlı kesilmesi gereken fatura tevkifatsız kesilirse her fatura için özel usulsüzlük cezası ve vergi ziya-ı cezası kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri