Yaz saatinde Iğdır'da, kış saatindeyse İzmit'te Güneşin doğuş ve batış saatleri coğrafya sorularında sabit olarak hesaplanır. Ancak 2016 yılında kış saati uygulamasının kaldırılmasıyla tüm yıl için üçüncü saat dilimi olan GMT+3 (Iğdır) Türkiye'nin ulusal saatidir.
GMT +3, Türkiye'de kullanılmakta olan saat dilimi olarak ifade edilebilir. Ülkeler arası zaman farklarının hesaplanması için kullanımı oldukça yaygındır. Türkiye'nin GMT saati de, tüm dünyada saatin uluslararası ortak bir paydada hesaplanması için gereklidir.
GMT-3 Türkiye'nin 6 saat gerisindedir.
Türkiye GMT saat diliminde olduğu gibi UTC saat uygulamasında da coğrafi konumundan dolayı 2. ve 3. saat dilimindedir. 2016 yılından beri yaz saati uygulaması yapılmadığından 2 saat dilimi arasından 3.'sü yani UTC 3 yıl boyunca kullanılmaktadır. Yani UTC Türkiye saati olarak UTC +3 kullanılmaktadır.
Türkiye Saati ya da kısaltmasıyla TSİ, Türkiye'de geçerli olan zamandır. Ülkede sabit olarak UTC+3 zamanı kullanılmaktadır. Geçmişte kullanılan yaz saati uygulamasına 8 Eylül 2016'da son verilmiş, kışın da yaz saati kullanılacak şekilde ülkenin resmî saati UTC+2'den UTC+3'e sabitlenmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
30 Ekim'den sonra zaman diliminiz “Istanbul [veya Türkiye] UTC+03” olarak görünecek, saat de doğru olarak görüntülenecektir.
Türkiye'de saat 03:00 olacak. Türkiye Greenwich Mean Time'nin 3 saat ötesindedir.
Türkiye'de saat 06:00 olacak. Türkiye Greenwich Mean Time'nin 3 saat ötesindedir.
Türkiye'de saat 11:00 olacak. Türkiye UTC'un 3 saat ötesindedir.
GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır. Burada bulunan rasathanenin üzerinde bulunduğu kabul edilen meridyen, baş meridyen (0°) kabul edilir.
UTC, GMT'ye eşdeğerdir.
Türkiye'de saat 14:00 olacak. Türkiye Greenwich Mean Time'nin 3 saat ötesindedir.
TÜRKİYE ARTIK GMT+3 / UTC+3 ZAMAN DİLİMİNDE
GMT yani Greenwich Mean Time, başlangıç meridyeni olarak Londra'nın güney doğusundaki Greenwich banliyösünden alır.
Doğu Avrupa Saati (kısaca DAS), UTC+02.00 zaman diliminin bir parçasıdır. GMT'den 2 saat ileridir. Doğu Avrupa ülkeleri ile birlikte, bazı Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri tarafından kullanılır.
Türkiye 30° doğu meridyeninin saatini kullanır. Bu nedenle Türkiye'de Eş Güdümlü Evrensel Zaman+2 (UTC+2) kullanılır, yani Türkiye saati UTC'den iki saat ileridedir. Yaz saati uygulaması ile Türkiye 45° doğu meridyeninin saatini kullanmaya başlar. Böylece saatler bir saat ileri alınır ve Türkiye saati UTC+3 olur.
UTC (GMT) Saat Sistemi
Bilimsel ve askeri çevreler ile hava ve deniz ulaştırmacılığı gibi değişik sektörlerde kullanılan saat sistemidir.
GMT+2'de saat 12:00 30 Mart Cumartesi iken Türkiye'de 13:00 dür. GMT+2 Türkiye'nin 1 saat gerisindedir.
Greenwich Mean Time'de saat 00:00 3 Nisan Çarşamba iken Türkiye'de 03:00 dür. Greenwich Mean Time Türkiye'nin 3 saat gerisindedir.
Mesela ABD'nin doğu kıyısı, mesela New York, GMT -5'de. Yani bizimle arasında tam yedi saat fark var. Bizden yedi saat geride New Yorkluların saatleri.
Sonuç olarak Türkiye saati değişmeksizin GMT+3 olarak sabitlenmiştir. 08/09/2016 tarihli 29825 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 07/09/2016 tarihli 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre Türkiye'de yaz saati kalıcı hale getirilmiştir. 2016 yılı sonu itibarıyla uygulama son bulmuştur.
Türkiye gibi GMT +3'ü sabit zaman dilimi olarak kullanan diğer ülkeler, Irak, Etiyopya, Tanzanya, Madagaskar, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri