1 Şubat 2019 TÜİK verilerine göre 12 İlçe, 23 belediye, bu belediyelerde 81 mahalle, ayrıca 576 köy bulunmaktadır.
Çanakkale'nin 11 tane ilçesi bulunmaktadır. Çanakkale'nin ilçeleri: Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki,Yenice. Ayvacık, 83 km'lik sahil şeridiyle Çanakkale'nin en uzun sahil kesimlerinden birisine sahiptir. %52'si ormanlık olan ilçe, 874 km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir.
Kazdağlarının eteğine kurulmuş olan Yenice, Çanakkale'nin yüz ölçümü olarak en büyük ilçesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çanakkale ilinin güneydoğusunda yer almaktadır. 76 köyü bulunur. 1 Belde (Kalkım Beldesi) ve 76 köyü vardır.
ÇANAKKALE'nin ANTİK TARİHİ
Dardanelles ve Hellespontos Çanakkale'nin bilinen en eski adları. Dardanelles Troya'nın mitolojik atalarından Dardanos'tan türetilmiş..... Antik Çağ'daki adı Hellespontos ise mitolojiye dayanıyor.
Çanakkale ili Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü içerisindedir. Çanakkale ilimiz Türkiye'nin pek de kalabalık olmayan şehirlerinden bir tanesidir. Nüfus sıralamasında 40. sırada yer alır. 2020 verilerine göre nüfusu 541.548'dir. Şehirdeki kadın nüfusu 270.092'dir, erkek nüfusu ise 271.456'dır.
İlgili 16 soru bulundu
Çanakkale nin simgesi haline gelmiş filmde kullanılan truva atı Çanakkale Kordanda ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. tabi ki fotoğraf olmazsa olmaz.
Türkiye'de İstanbul ile birlikte, Asya ve Avrupa kıtalarında bulunan ve dolayısıyla boğazı olan iki ilden biridir. Yüzölçümü 9.817 km²'dir. Komşu illeri Edirne, Tekirdağ ve Balıkesir'dir.
Erkek nüfus 42 milyon 734 bin 71 kişi olurken, kadın nüfus 42 milyon 638 bin 306 kişi oldu. Toplam nüfusun yüzde 50,1'ini erkekler, yüzde 49,9'unu ise kadınlar oluşturdu. TÜİK verilerine göre Çanakkale'nin nüfusu ise 570 bin 499 kişi oldu.
Hem Marmara hem de Ege Denizi'ne kıyısı bulunan Çanakkale, Türkiye genelinde iki denize komşu olan 6 il arasında yer almaktadır. Çanakkale; 2019 yılı verilerine göre 540.662 olan nüfusu ile Türkiye nüfusunun %0,65'ini oluşturmaktadır.
İstanbullulardan sonra Çanakkale'de yaşamayı tercih eden 17 bin 807 Balıkesirli, 6 bin 960 İzmirli, 5 bin 922 Ankaralı ve 5 bin 268 Bursalı önde geliyorlar.
06 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre 12 ilçe, 23 belediye, bu belediyelerde 81 mahalle, ayrıca 576 köy bulunmaktadır.
Biga Türkiye'nin Marmara Bölgesinin güneybatı bölümünde yer alan, Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1331 km² dir. İlçe merkezi coğrafi konumu 27 derece 15 dakika doğu boylamı ile 40 derece 13 dakikalık kuzey enleminin kesiştiği noktadır.
Harika denizi, köklü tarihinden kalan eserleri, şehrin her yerinde karşınıza çıkan zeytin ağaçları, muhteşem temiz havası ve güzel koylarıyla ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Şehrin en önemli noktaları Gelibolu, Assos, Küçükkuyu, Truva Antik Kenti, Bozcaada, Gökçeada ve Çanakkale şehir merkezi.
Çan, coğrafi olarak Çanakkale'nin merkezinde bulunan bir ilçedir. Kuzeyinde Biga ve Lapseki, doğusunda Yenice, batısında ve güneyinde Çanakkale ve Bayramiç ilçeleri vardır.
Uluslararası deniz taşımacılığında kullanılan en dar boğazlardan biri olan Çanakkale Boğazı, Ege Denizi'ni Marmara Denizi'ne bağlamaktadır.
Çanakkale - İzmir arası yaklaşık olarak 354 km'dir. Kamil Koç ile Çanakkale - İzmir seyahatiniz tahmini olarak en az 5 saat 15 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Çanakkale meşhur tatlısı: Babalık Peynir Helvası, Çanakkale, Türkiye - Tripadvisor.
Çanakkale'nin yöresel lezzetlerinden en güzel ve en özel olanlarından biri tumbi. İçinde göce, patlıcan, domates ve maydanoz gibi lezzetler gizli.
Değirmen Burnu Tabyası'nın hemen arkasındaki yamaçta; Dur Yolcu, Bilmeden Gelip Bastığın Bu Toprak, Bir Devrin Battığı Yerdir ifadeleri yer alır. Tepenin yamacında yer alan mısralar ile Mehmetçik ve meşale figürü, 1960 yılında bölgede askerlik görevini yapan Seyran Çebi tarafından yapılmıştır.
"Çanakkale Türküsü" ile ün kazanan tarihi çarşının adı bir benzetme olarak kullanılıyor. Çarşı içinde eski yıllarda, atlar için koşum ve süs eşyası satan dükkanlar yer alıyordu. "Ayna" denilen at gözlüklerinin burada satılmasından ötürü bu tür bir benzetme yapıldığı sanılıyor.
Aynalı Çarşı, (ya da Halyo Çarşısı) Çanakkale'de bulunan kapalı çarşı. 1890 senesinde şehrin Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio tarafından yaptırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri