Çanakkale ilimiz; yarı nemli bir iklime sahip, kışları serin, yazları sıcak, su fazlası kış mevsiminde, çok kuvvetli olan ve deniz tesirine yakın bir iklime sahiptir.
Çanakkale İlinin iklimi, bulunduğu yer nedeniyle geçiş iklimi özellikleri gösterir. Genel karakteriyle Akdeniz iklimi özelliklerini yansıtır. Bunun yanında İlimizin daha kuzeyde bulunması nedeniyle kışları ortalama sıcaklık daha düşüktür.
İl , 25° 40′-27°30′ doğu boylamları ve 39°27′-40°45′ kuzey enlemleri arasında 9.933 Km2 lik bir alanı kapsar. İlimizin topraklan büyük bir kısmıyla Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümüne; Edremit Körfezi kıyısındaki küçük bir alanı ise, Ege Bölgesine girer.
Serin mevsim 4,0 ay uzunluğundadır ve 26 Kasım tarihinde başlayıp 27 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 13°C altındadır. Çanakkale bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık 3°C iken yüksek sıcaklık 9°C düzeyindedir.
Çanakkale Marmara'nın sonunda ve Ege'nin başladığı yerde kurulmuş bir şehir. Bu nedenle hem Marmara hem de Ege iklimini görmek mümkün. Kışları yağışlı, yazları ise sıcaktır, şehir boğaza sahip olduğu için yaz kış rüzgar eksik olmaz. Tatil için şehre gelenlerin tercih ettiği dönem ise genellikle mayıs-eylül arası.
İlgili 15 soru bulundu
Rapora göre Çankırı, Kırşehir, Ordu, Çanakkale ve Kırklareli Türkiye'de en temiz havaya sahip şehirler oldu. Hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2,5) yoğunluğu ölçümlerine dayanıyor.
Kışın Sıcak Güneşini Yakalama Noktası: Bodrum. Türkiye'de kış sıcaklık ortalaması en yüksek yerlerden biri Bodrum. 11-13 derece arasında değişen sıcaklığıyla üşütmeyen bir kışa sahip olan Bodrum, kış sezonunda başka bir çehreye bürünüyor.
Yüksek sıcaklık değerleriyle dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Bölgesi Türkiye'nin en sıcak yeri olma özelliğini elinde tutmaktadır. Şu zamana kadar ölçülmüş en yüksek rekor sıcaklık 49.0 derecedir. Bu sıcaklık rekoru 27 Ağustos 1961 tarihinde Şırnak Cizre'de kaydedilmiştir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümlere göre, Antalya ve Muğla'yı 45,7°C ile Şırnak'ın Cizre ilçesi takip etti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilere göre; 557 bin 276 nüfusa sahip Çanakkale 2021 yılında 31 bin 210 göç aldı. 19 bin 429 göç veren kentimizin net göçü 11 bin 781 olurken, net göç hızı oranı ise 21,4 olarak açıklandı. Çanakkale'de de 2021 yılında en çok göç alma ve göç verme nedeni eğitim oldu.
Günlük ortalama en yüksek sıcaklık 26°C üzerindedir. Çanakkale'de en sıcak ay Temmuz ayıdır; bu ayda ortalama yüksek sıcaklık 30°C iken düşük sıcaklık 20°C düzeyindedir.
Uluslararası deniz taşımacılığında kullanılan en dar boğazlardan biri olan Çanakkale Boğazı, Ege Denizi'ni Marmara Denizi'ne bağlamaktadır.
Ekim Ayında Bozcaada Hava Durumu
Çanakkale'nin bu turistik adası, ekim ayı boyunca güneşli günlere sahne olur. Zaman zaman yağmur yağabilir, ama yağışlar kısa soluklu olur. Bozcaada'da ekim ayında sıkıcı olabilecek tek detay, ada ikliminin çok rüzgarlı oluşudur ki aslında bu, tüm sezon boyunca görülen bir durum.
Genel karakteriyle Akdeniz iklimi özelliklerini yansıtır. Bunun yanında daha kuzeyde bulunması nedeniyle kışları ortalama sıcaklık daha düşüktür. Kuzey Rüzgarlarının ve soğuk dalgalarının Balkanlar üzerinden sarkması ve bunun önünde doğal engellerin bulunması nedeniyle ,yılın büyük bir kısmı rüzgarlı geçmektedir.
Türkiye'nin en sıcak yerleri 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1700 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'ndan alınan il ve ilçelere ait meteorolojik parametrelerde, bu gece de Bolu, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti.
Doğal güzellikleriyle olduğu kadar aşırı hava koşullarıyla da dikkati çeken bölgedeki Furnace Creek Ziyaretçi Merkezi'nde, sıcaklık 46 santigrat derece (115 Fahrenheit) olarak kaydedildi.
Diyarbakır´da sert bir kara iklimi egemendir. Yazları çok sıcak geçer. Ama, kış soğukları Doğu Anadolu´nda olduğu kadar şiddetli değildir. Bunun başlıca nedeni, Güneydoğu Toroslar yayının kuzeyden gelen soğuk rüzgarları kesmesidir.
Alanya'da yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen tipik bir Akdeniz iklimi hakimdir.
Yazları sıcak ve aşırı nemli, kışları oldukça ılık ve yağışlı geçer.Yüksek dağlık bölgesi ise yazın serin ve bol yağışlı, kışın kar yağışlı ve soğuk olur.
Bu bağlamda, hava kalitesi ölçümünün yapıldığı ve ölçümler sonucunda en iyi sonucu veren şehrimiz, Çankırı. Araştırmaya dahil edilen 6475 şehir arasında 4047. sırada olan Çankırı'nın havasındaki zararlı partikül oranı 9.3 µg/m³. Aynı oran İstanbul, Ankara ve İzmir için 17 seviyelerinde.
Çanakkale ilimiz; yarı nemli bir iklime sahip, kışları serin, yazları sıcak, su fazlası kış mevsiminde, çok kuvvetli olan ve deniz tesirine yakın bir iklime sahiptir.
Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri