Gelibolu böreği, Piruhi, Hıdrellez yahnisi de Çanakkale'nin meşhur yiyecekleri arasında yer almaktadır. Çanakkale'ye gitmişken tarihi güzelliklerinde görülmesi, gezilmesi ve yöresel yiyeceklerinde denenmesi gerekmektedir.
Pazı dolmasıyla, iskorpit çorbasıyla, melki yemeğiyle, peynir helvası tatlısıyla ağzınızı sulandıracak bir liste hazırladık. Çanakkale'nin en meşhur yemeklerinden oluşan listemizde damak zevkinize hitap eden nefis tatlar bulabilirsiniz.
Çanakkale'nin efsane lezzeti: Peynir Helvası
Ispanak Çorbası
Çanakkale'nin meşhur lezzetleri arasında yer alan ıspanak çorbası, büyük küçük herkesin sevdiği bir yemek.
İlgili 32 soru bulundu
Bayramiç ilçesinde, Kazdağları'nın endemik meyvesi olan coğrafi işaretli nektarini 'Bayramiç beyazı', 7 bin dönüm alanda erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde yetiştiriliyor.
Çanakkale'nin eşsiz boğaz manzarası ve Çanakkale Şehitliği mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak da ifade edilebilir. Çanakkale sadece tarihi ve turistik yerleri ile değil aynı zamanda meşhur yiyecekleri ile de bilinmesi gereken bir şehir olarak bilinmektedir.
Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı; 167.951 ton ile zeytin (yağlık, sofralık), 120.553 ton ile şeftali (nektarin, diğer), 102.936 ton ile elmaya aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, kiraz, armut, erik, badem gibi ürünlerdir.
Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi içinde yer alan il.
Biga'mızın turizm destinasyonuna baktığımızda; etimiz, sütümüz ve özellikle köftemiz meşhur. Doğal güzelliklerimiz ve termal suyumuz bulunuyor. Nilüfer Gölümüz var ve su üzerinde nilüfer çiçekleri açmakta.
Çanakkale denince akla ilk gelen lezzetler Ezine peyniri, domates ve peynir helvası, ama yöresel yemeklerine bir daldık mı; ovmaç, iskorpit, ıspanak çorbası; tumbi, ıspanak sarması, çırpma, melki yemeği, yumurtalı tiken, metez, tarhanalı patlıcan, börülce köftesi, lüfer pilavı, deli armut turşusu (ahlat turşusu), ...
Bölgenin öne çıkan lezzetleri arasında sardalya kebabı, balık çorbası, peynir helvası, tavuklu mantı, tuzlu balık, lakerda ve Gelibolu lokumu bulunmaktadır.
Kuzey Ege'nin tatil cenneti olarak bilinen Çanakkale'nin Bozcaada ilçesi, İngiltere gazetesi The Guardian'da 'Avrupa'nın en büyülügöz alıcı 10 adası' arasında ikinci sırada tavsiye edildi.
Çanakkale Marmara'nın sonunda ve Ege'nin başladığı yerde kurulmuş bir şehir. Bu nedenle hem Marmara hem de Ege iklimini görmek mümkün. Kışları yağışlı, yazları ise sıcaktır, şehir boğaza sahip olduğu için yaz kış rüzgar eksik olmaz. Tatil için şehre gelenlerin tercih ettiği dönem ise genellikle mayıs-eylül arası.
Muğla, mermer yatakları ve mermer sanayisi açısından ülkemizin en önde gelen şehirlerinden biridir. Türkiye mermer üretiminin yaklaşık %20' sini oluşturan, Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerindeki mermer ocaklarından çıkan hammadde, yine bu ilçelerde işlenerek dünyanın dört bir yanına yaklaşık 60 ülkeye ihraç edilir.
Bugünkü Çanakkale İli'nin adı Anadolu yakasındaki Çanak Kalesinden gelmektedir. Yörenin en eski halkı Beşiktepe ve Kumtepe yerleşmelerinden bilinen Kalkolitik Dönemin yerli halkıdır.
Ancak Osmanlı Devleti savaşa İttifak Devletleri ile katıldı. Bu hareketin üzerine hayalleri suya düşen İtilaf Devletleri hem boğazlar üzerindeki hakimiyet hayallerini gerçekleştirebilmek hem de İstanbul'u ele geçirmek amacıyla Çanakkale Savaşı'nı başlattılar.
57.000'i Şehit, 21.000'i Hastalıktan ölüm, 10.000'i Kayıp, 100.000'i Yaralı, 64.000'i Hasta olmak üzere toplam zayiatı 252.000 kişi olarak; itilaf devletlerinin zayiatını da yine 252.000 kişi”9 olarak kayıt etmiş bulunmaktadır.
Çanakkale ilinde buğday, domates, zeytin, şeftali, elma, kiraz, çilek, üzüm, ayçiçeği, sanayi tipi biber, çeltik ve süt ekonomik öneme sahip tarımsal ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde kalite, yola dayanıklılık, tat ve aroması ile Çanakkale domatesi öne çıkmaktadır.
Anadolu Yarımadası'nın en batı noktası Baba Burnu ile Türkiye'nin en batı noktası olan Gökçeada'daki Avlaka Burnu il sınırları içerisindedir. İlin toplam kıyı uzunluğu 671 km.dir. Çanakkale ilinin toprakları, genellikle dağ ve tepelerle kaplı alanların vadilerle parçalanmış engebeli görünüşündedir.
Çanakkale ili Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü içerisindedir. Çanakkale ilimiz Türkiye'nin pek de kalabalık olmayan şehirlerinden bir tanesidir. Nüfus sıralamasında 40. sırada yer alır. 2020 verilerine göre nüfusu 541.548'dir. Şehirdeki kadın nüfusu 270.092'dir, erkek nüfusu ise 271.456'dır.
Çanakkale: özel isim; somut, tekil, birleşik isim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri