İdarî bakımdan Çanakkale şehri Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde Anadolu eyaleti içindeki Biga sancağına bağlı bulunuyordu. Daha sonra yaklaşık 1533 yılında kurulmuş bulunan ve merkezi Gelibolu olan Cezâyir-i Bahr-i Sefîd vilâyetinin içinde yer aldı.
Çanakkale, Türkiye'nin Çanakkale ilinin merkez ilçesidir. Anadolu'nun kuzeybatısında, Çanakkale Boğazı'nın güneydoğusunda yer alır. Nüfusu 2021 yılına göre 195,439 kişidir.
ÇANAKKALE'nin ANTİK TARİHİ
Dardanelles ve Hellespontos Çanakkale'nin bilinen en eski adları. Dardanelles Troya'nın mitolojik atalarından Dardanos'tan türetilmiş..... Antik Çağ'daki adı Hellespontos ise mitolojiye dayanıyor.
Çanakkale boğazı tarihin çeşitli dönemlerinde farklı adlarla anılmıştır. Antik- çağ'da boğazın, mitolojideki bir söylenceye bağlı olarak Hellespont ya da Hel- lespontos adıyla anıldığı bilinmektedir.
Osmanlı Devleti'nin Çanakkale Savaşında bütün bir millet olarak destan yazdığı savaştır. 3 Kasım 1914 yılı-18 Mart 1915 yılı tarihleri arasında deniz savaşları olarak yapılmış, 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihleri arasında ise Gelibolu yarımadasında kara savaşları olarak yapılmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü idaresinde DL E&C, Limak, SK ecoplant ve Yapı Merkezi ortaklığı tarafından yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu, küresel değerlendirmelere konu olmaya devam ediyor.
General ise böyle bir adımın yeni ve sonunun nasıl olacağı belirsiz bir savaş olacağını gördüğü için Hükûmeti'nin emrini savsaklar, ateş emri vermez. Bu gerilimli günlerde, Franclin Buoillon 28 Eylül'de İzmir'e ulaştı ve Mustafa Kemal tarafından kabul edildi. Bu görüşme Çanakkale Olayı'nı sonlandırdı.
1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tekirdağ'ın Malkara ilçesi ile Çanakkale'nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan ve yaklaşık 5 km'lik 1915Çanakkale Köprüsü'nü de içeren 89 km'lik otoyolu ve 12 km'lik bağlantı yollarını kapsamaktadır.
1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tekirdağ'ın Malkara ilçesi ile Çanakkale'nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan ve yaklaşık 5 km'lik 1915Çanakkale Köprüsü'nü de içeren 88 km'lik otoyolu ve 13 km'lik bağlantı yollarını kapsamaktadır.
Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi içinde yer alan il.
Çanakkale güneyde Balıkesir ile komşudur. Diğer sınır komşuları ise Tekirdağ ve Edirne'dir. Asya ile Avrupa arasında ulaşımı sağlayan Çanakkale Boğazı, şehrin ekonomik alanda gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.
Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan Çanakkale Savaşı 9 Ocak 1916 tarihinde sona ermiştir. İtilaf Devletleri'nin 7 Aralık 1915 tarihinde aldıkları tahliye kararının neticesinde, İtilaf güçlerine ait olan birliklerin tahliyesi 9 Ocak 1916 tarihinde tamamlanmıştır.
Çanakkale ili Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü içerisindedir. Çanakkale ilimiz Türkiye'nin pek de kalabalık olmayan şehirlerinden bir tanesidir. Nüfus sıralamasında 40. sırada yer alır. 2020 verilerine göre nüfusu 541.548'dir. Şehirdeki kadın nüfusu 270.092'dir, erkek nüfusu ise 271.456'dır.
İl , 25° 40′-27°30′ doğu boylamları ve 39°27′-40°45′ kuzey enlemleri arasında 9.933 Km2 lik bir alanı kapsar. İlimizin topraklan büyük bir kısmıyla Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümüne; Edremit Körfezi kıyısındaki küçük bir alanı ise, Ege Bölgesine girer.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilere göre; 557 bin 276 nüfusa sahip Çanakkale 2021 yılında 31 bin 210 göç aldı. 19 bin 429 göç veren kentimizin net göçü 11 bin 781 olurken, net göç hızı oranı ise 21,4 olarak açıklandı. Çanakkale'de de 2021 yılında en çok göç alma ve göç verme nedeni eğitim oldu.
Çanakkale; Tekirdağ, Balıkesir ve Edirne illeri ile komşu bir şehirdir. Çanakkale; Türkiye çapında 39. büyük şehir olarak belirtilmiştir.
Ege denizinin yer aldığı bölgede yer alan Egeid karasının çökmesi ile birlikte Akdeniz suları çöken yere dolmuştur. Bunun sonunda da Ege Denizi meydana gelmiştir. Bu dönemde de buzullar zamanla eriyerek deniz seviyesinde yükselmeye neden olmuştur. Bu olayın sonucunda da Çanakkale Boğazı meydana gelmiştir.
Marmara denizi ile Ege denizini birbirine bağlayan Çanakkale Boğazı
Avrupa ve Asya kıtalarında toprakları bulunan şehir, kuzeyde Edirne ve Tekirdağ, doğuda ise Balıkesir illeriyle komşudur. İlin sınırları içinde, Ege Denizi'nde bulunan Türkiye'nin en büyük adası Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan Adaları da yer almaktadır.
Temelleri 18 Mart 2017 yılında atılan köprü, Limak, Yapı Merkezi, DL E&C ve SK Ecoplant gruplarından oluşan konsorsiyum liderliğinde gerçekleştirildi. 1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü Kuruluş Yılını sembolize eden 2023 metrelik orta açıklığı ile Dünyanın En Uzun Orta Açıklıklı Asma Köprüsü ...
Çanakkale Zaferi'nin 107. yıldönümünde hizmete başlayacak köprünün açılışını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu köprü sayesinde, Çanakkale Boğazı'nın 6 dakika gibi kısa sürede geçilebileceğini söyledi.
Karadeniz ve Ege Denizi'nin yükselmesi ile oluşan su yüksekliği bu akarsu vadisinin sular altında kalmasına yol açtı. Buna bağlı olarak Ege Denizi ile Karadeniz birbirine kavuştu ve arada kalan bölgenin su ile dolmasından dolayı İstanbul ve Çanakkale Boğaz'ları meydana geldi.
İtilaf Devletleri, Çanakkale'de neden cephe açtı? Temel nedenlerden biri, Boğazları düşürmek. Böylece hem Osmanlı savaş dışı kalacak hem de mali kriz içindeki Rusya'ya yardımcı olunacaktı. Balkan Devletleri o tarihte tarafını ilan etmemiş, taraf seçmek için kararsızlık içindeydi.
Çanakkale Krizi (İngilizce: Chanak Affair), Türk kuvvetlerinin 9 Eylül 1922'de İzmir'e girmesinden sonra, Eylül 1922'de İngiliz-Fransız kontrolündeki Boğazlar Tarafsız Bölgesi'ne ilerlemesiyle ortaya çıkan siyasi ve askeri bir krizdir.
Mustafa Kemal, yaklaşık 11 ay süre boyunca Çanakkale Cephesi'nde bulunmuştur. 20 Ocak 1915'te 19'uncu Tümen Komutanı olarak cephede göreve atanmış, 10 Aralık 1915'te cepheden ayrılmıştır. Çanakkale Savaşları'na Yarbay rütbesi ile katılmış, 1 Haziran 1915'te Albaylığa terfi etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri