Dünya Savaşı'nda Türk ordularının başında Başkomutan Vekili, Harbiye Nazırı ve Genelkurmay Başkanı sıfatıyla bulunan, Çanakkale'yi baştan aşağı planlayıp cephede de yöneten kişi Enver Paşa'dır!
Türk Generaller Esat Paşa, Mehmet Vehip Paşa, İsmail Cevat Paşa, Ali Mustafa Fevzi Paşa, Çolak Faik Paşa, Mehmet Ali Paşa, Mustafa Hilmi Paşa; Alman generaller ise Liman Von Sanders Paşa, Von Der Goltz Paşa, Weber Paşa, Metren Paşa ve Trommer Paşa idi.
Pek az bilinmekle birlikte, Çanakkale Savaşları'nın komutasının Alman Generali Liman von Sanders'te olduğunu ve onun komuta heyetinde birçok Alman subayın da yer aldığını hatırlamak gerekir.
Çanakkale Savaşında Osmanlının başında Sultan Reşat vardı. Sultan Abdülhamitin 1909 yılında tahttan inmesinden sonra Osmanlı Devletinin 35. padişahı olarak tahta geçmişti.
Çanakkale Savaşı'nın en önemli komutanı kimdir diye sorulduğunda, bu soruya verilecek cevap şüphesiz ki Mustafa Kemal Paşa olacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Muhakeme gücü ile tarihe adını yazdıran Cevat Paşa, Çanakkale Deniz Savaşları'nı yönetti. Askeri dehası sayesinde, Mustafa Kemal ile birlikte savaşın kaderini belirledi. Cevat Paşa, savaşta düşman donanmasının manevralarını gözlemledi ve mayınların Erenköy Koyu'na döşenmesine karar verdi.
Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür.
Osmanlı devleti, müttefiki Almanya ile bugün üzerinde 30'u aşkın devletin olduğu Osmanlı coğrafyasındaki vatandaşlar ve gönüllülerle savaşa katıldı. Müttefik ordusu ise İngiliz ve Fransız askerlerinin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan, Nepal ve Senegal gibi sömürgelerden getirilen askerlerden oluşuyordu.
- Seyit Onbaşı: Mecidiye tabyasında tek top ayakta kalmış ve Seyit Onbaşının mermi kaldıran vinci bozulmuştur. Seyit Onbaşı tüm gücü ile 276 kilogramlık mermiyi namlunun ucuna süren ce Ocean gemisine de yara açan en önemli kahramanlarımızdandır.
Mustafa Kemal, yaklaşık 11 ay süre boyunca Çanakkale Cephesi'nde bulunmuştur. 20 Ocak 1915'te 19'uncu Tümen Komutanı olarak cephede göreve atanmış, 10 Aralık 1915'te cepheden ayrılmıştır. Çanakkale Savaşları'na Yarbay rütbesi ile katılmış, 1 Haziran 1915'te Albaylığa terfi etmiştir.
I. Dünya Savaşı başında Sofya'da ateşe militer olarak görev yapmakta olan Mustafa Kemal, orduda ısrarla aktif görev istemesi üzerine 18 Ocak 1915 tarihinde 19. Tümen Komutanı olarak atanmıştır.
25 Nisan 1915'te Arıburnu'na çıkan düşman kuvvetlerini, Mustafa Kemal'in komuta ettiği 19. Tümen Conkbayırı'nda durdurdu. Mustafa Kemal, bu başarı üzerine albaylığa yükseldi.
16 Eylül 1911 tarihinden sonra Trablusgarp'ta İtalyanlarla savaşmış ve bu savaşta büyük yararlılıklar göstermiştir. Burada bağlı bulunduğu tümen ise Trablusgarp Tümeni'dir. Trablusgarp'ın elden çıkması üzerine 57. Alay, 8. Kolordu emrine verilmiştir, bu savaşta bir şehit verildiği bilinmektedir.
Bu zafer nedeniyle Başkomutan Mustafa Kemal Paşa TBMM tarafından Mareşal rütbesine yükseltildi ve Gazi payesi verildi.
Ian Hamilton (tam ismi Ian Standish Monteith Hamilton) (16 Ocak 1853 - 12 Ekim 1947), Çanakkale Savaşı'nda Akdeniz Seferi Kuvvetlerine komuta etmesiyle bilinen Britanya Ordusu'nda kıdemli subay.
Emrinde üç alay vardı; Türklerden oluşan 57. Alay ile Araplardan oluşan 72. ve 77. alaylar. Arap askerler yeterli eğitimden yoksundu. Askerlerini savaşa hazır hale getirmek için kısa zamanı vardı.
* Mustafa Kemal, 8 Ağustos 1915'te Anafartalar Grup Komutanlığı'na getirildi. Bu görevi Çanakkale'den ayrılacağı 10 Aralık 1915'e kadar devem etti. Anafartalar Grup Komutanı olarak emrinde 3 kolordu (2., 16., 15. kolordular) vardı. Bu, Ordu Komutanlığı niteliğinde bir komutanlık anlamına geliyordu.
Dağa çıkan subaylar arasında en kıdemlisi olduğu ve önemli faaliyetler gerçekleştirdiği için Enver Bey, bir anda “hürriyet kahramanı” olarak kabul edildi, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin askeri kanadının en önemli isimlerinden birisi oldu.
1918'in Kasım 2/3 gecesi İttihat ve Terakki diktatörlüğünün ileri gelenleri eski sadrazam Talat Paşa, eski harbiye nazırı Enver Paşa, Cemal Paşa, eski valilerden Bahattin Şakir ve Doktor Nazım Beyler, polis müdürleri Bedri ve Azmi Beyler bir gemi ile Odessa'ya kaçtılar.
Enver Bey, İttihat ve Terakki Cemiyetinin ileri gelenleriyle birlikte 23 Ocak 1913 tarihinde Babıâli Baskını'nı gerçekleştirdi. Öncü rol oynadığı bu hükümet darbesinde Kâmil Paşa'ya istifanamesini imzalattı, ardından padişahı ziyaret ederek Mahmut Şevket Paşa'nın sadarete getirilmesini sağladı.
Çanakkale Savaşı, Gelibolu yarımadasında Osmanlı Devleti ve İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Fransa, Avusturalya, Yeni Zelanda ve İngiltere'nin oluşturduğu İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmek istiyorlardı.
Peki, Seyit Onbaşı (Kocaseyit-Seyit Ali) kimdir? İşte Seyit Onbaşı'nın hikayesi... Çanakkale muharebeleri sırasında kaldırdığı 276 Kg.lik top mermisiyle ünlenen ve tarihe geçen Kocaseyit (Seyit Ali), 1889 yılında Balıkesir'in Havran ilçesinde yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi.
Yaz Sonu 1915 Savaş Düzeni
5. Ordu Komutanı Mareşal Liman von Sanders, karargâhıyla Gelibolu'daydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri