Yani, şirket veya gerçek kişiler dövizlerini bozdururken herhangi bir vergi ödemeyecek; banka veya döviz bürolarından döviz alırken binde bir vergi ödeyeceklerdir.
Döviz veya altın gibi yatırım araçlarını bozdururken kişilerden herhangi bir gider vergisi alınmamaktadır. Yalnızca banka, finansal kuruluşlar veya benzeri yerlerden döviz alırken kambiyo gider vergisi alınmaktadır.
Dolar birimi TL karşılığında 11 TL'ye yükseldiğinde TL değeri 1100 TL olacaktır. Bu kapsamda satıştan 200 TL kazanç elde edilecektir. Dolayısıyla satış fiyatı olan 1100 TL üzerinden kambiyo vergisi hesaplanmaktadır. Yani 1100 TL nin %1'i vergi olarak alınır.
“Satışta, döviz bozdurmada vergi yok. Alırken bütün bankalarda olduğu gibi döviz bürolarında da binde 2 vergi alınıyor.
Alınan karara göre altın, dolar, euro alımı işlemlerinde uygulanan yüzde 1'lik vergi binde 2'ye çekildi. Örnek olarak bankadan 1000 dolar alırken ödenen 10 dolarlık vergi 2 dolara geriledi. Aynı şekilde 1000 liralık altın alımına ödenen 10 liralık vergi de 2 lira olarak uygulanacak.
İlgili 20 soru bulundu
Son olarak halen kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden sıfır olarak uygulanmakta olan BSMV oranı; 15/5/2019 tarihli ve 30775 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1106 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 olarak belirlenmiştir.
Dolar kuru bugün ne kadar? (16 Haziran 2022 dolar - euro fiyatları) Banka, özel finans kurumları, posta merkezleri ve yetkili müesseselerce döviz alım-satımı işlemlerinde vergi kimlik numarası tespitini gerektiren tutar sınırı 2 bin dolar artırıldı.
Döviz bozdurulduğunda herhangi bir komisyon ödenmiyor.
Bu düzenlemeden anlaşılması gereken şudur; Banka, sigorta şirketleri, döviz bürosu veya bankerler; şahıs veya şirketlere döviz satarken, satılan döviz tutarı üzerinden binde 1 oranında BSMV alacaktır.
Buna göre 100 ABD Doları alacak kişi için bu tutarın binde 2'si olan ABD Doları karşılığı TL cinsinden BSMV, satışı yapan kurum tarafından işlem esnasında hesaplanarak alıcıdan alış tutarına ek olarak tahsil edilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 12 Ekim'de terörizmin finansmanını engellemek ve kur manipülasyonun önüne geçmek için döviz bürolarındaki alım satım işlemlerinde kimlik ya da pasaport ibraz etme zorunluluğu getirmişti. Geçtiğimiz hafta yapılan bir düzenleme ile de 100 dolar altındaki işlemlerde bu zorunluluk kaldırıldı.
Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer kıymetli maden alımı kambiyo vergisi kapsamına alındı. Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
Dolayısıyla, bankalar altın mevduat hesaplarının açılışı sırasında yaptıkları kaydi altın satış işlemleri üzerinden 08.08.2023 tarihinden itibaren “Kambiyo Gider Vergisi” hesaplamayacaklardır. Döviz satışlarında ise bir değişiklik yoktur, 0,002 (Binde 2) vergi devam etmektedir.
Kambiyo vergisi nasıl hesaplanır? Banka, döviz büroları veya diğer finansal kuruluşlardan alınan döviz veya fiziki olmayan altın için alış tutarı üzerinden %0,2 BSMV (Banka ve Sigorta Muamemeleri Vergisi) tahsil edilmektedir.
Dövizden TL'ye dönüşüm oranı, 15.04.2022 itibarıyla yüzde 10'a, 08.07.2022 itibarıyla yüzde 20'ye ulaşan bankalara 2022 sonuna kadar döviz zorunlu karşılıklardan alınan yıllık yüzde 1,5 komisyon uygulanmayacak.
100 dolar üstü işlemlerde kimlik ibrazı zorunlu
Daha önce bu hüküm "tüm işlemler" şeklinde uygulanıyordu. Bundan sonraki süreçte 100 doların altındaki işlemlerde kimlik ibrazı zorunluluğu kaldırılmış oldu.
Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, döviz bozdurma bürolarında 100 ABD Doları veya üzeri işlemlerde kimlik tespiti zorunlu hale getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliği, Resmî Gazete'de yayımlandı.
Banka ofisleri ve Şubelerindeki Döviz Bürolarında kasa servisi ve işlemleri için çalışma saatleri değişti, yani: Nakit alımı ve para çekme 09:30-17:00 saat arasında yapılır (öğle arası 13:00-14:00 arasında); Döviz bürolarında döviz alım satımı 09:30-17:30 saat arasında (öğle arası 13-00-14-00 arasında) yapılır.
Banka şubelerinden hesaba dolar yatırabilir ya da çekilebilir.
24.05.2020 tarih ve 31136 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2568 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Gider Vergileri Kanunu'nun 33'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, kambiyo muamelelerinde kambiyo satış tutarı üzerinden binde 2 (%0,2) olan vergi oranı yüzde 1 (%1) olarak yeniden belirlenmiştir. Bilgilerinize sunarız.
Banka müşterilerinin itirazı ve hakem heyetlerine başvuruların ardından bu sabahtan itibaren komisyon kaldırıldı.
Döviz bozdurma işlemleri genellikle döviz büroları ve bankalardan yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda Kuyumculardan ve otellerden de bozdurma işlemi yapılır.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Döviz bürolarındaki tüm işlemlerde kimlik tespiti zorunluğu getirdi. Düzenlemeyi Bloomberg HT yayınında değerlendiren Emtia Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, artık 1 dolar ya da 10 dolarlık alım satım işlemi bile olsa döviz bürolarında kimlik bilgilerinin verilmesi gerektiğini söyledi.
Yurt dışından 1.500 Avroya kadar olan alışverişte gümrük vergisi, mal ÖTV tabi bir mal ise ÖTV ve gümrük sunum ücreti ödenmektedir. Buna göre çeşitli bedeller için yurt dışından posta yoluyla alışverişteki vergi yükü aşağıdaki gibi olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri