Şahdamarı daralmasında iki tedavi yöntemi vardır: Anjiyoda stent yerleştirilerek damarın açılmasını bizler yani Girişimsel Radyoloji uzmanları yapar. Ameliyatla darlığın temizlenmesini Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanları yapar. Her iki yöntemde güzel ve etkili yöntemlerdir.
Şah damarı tıkanıklığı olan hastaların önemli bir kısmında kalp dokusunu besleyen koroner damarlarda da darlık olabildiği için hastaya koroner anjiyografi yapılması planlanabilir. Çünkü bu tetkikler sonrasında bu hastalarda belirli bir oranda hem kalp hem de şah damarı ameliyatı olması gerekebilmektedir.
Stent şahdamarına anjioplasti ismi verilen bir yöntemle yerleştirilir. Bu yöntemde damarın içine ilerletilen bir balon şişirilerek darlığa neden olan aterosklerotik plak damar duvarına doğru itilerek sıkıştırılır ve bunu takiben içeri stent yerleştirilerek damarın tekrar kapanması engellenir.
Diğer adıyla karotis ve/veya vertebral arter hastalığının balon/stent gibi anjiyo tekniği malzemeleri ile açılması işlemidir. Şah damarı tıkanıklığı tedavisi genelde kasık atardamarı kullanarak yapılsa da el bileğinden bu işlemi yapmak mümkündür hatta bazı durumlarda kaçınılmazdır.
Şah damarı tıkanıklığı hastalığında medikal tedavide kan sulandırıcı ve damar genişletici ilaçlar kullanılır. Cerrahi tedavi yüzde 2-5 gibi düşük komplikasyon oranı ile tüm dünyada “altın standart“ olarak kabul edilir. Lokal anestezi ile yapılan operasyon sonrasında hasta ikinci gün taburcu edilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Karotis (şah damarı) ameliyatları sonucu karşılaşılabilecek olası yan etkiler; Şah damarı ameliyatı sırasında inme veya felç geçirme durumu olasılığı bulunmaktadır. Bu riski yaklaşık olarak yüzde 1-3 arasındadır. Boyunda yapılan ameliyat sebebiyle boyundaki sinirlerin zarar görmesi riski olabilmektedir.
Şah damarlarda meydana gelen darlık zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmezse tam bir tıkanıklığa sebep olarak kalıcı inmeye ve beyin hasarına yol açabilir. Şah damarı darlığı, inme riskinde önemli oranda artışa neden olur.
Şah damarı tıkanması da en az kalp damar hastalıkları kadar önemli; ölüm ve felç ile sonuçlanabilen tehlikeli hastalıklardır.
Boyun damar darlıkları için yapılan stent tedavisi, tecrübeli girişimsel nöroradyoloji uzmanları tarafından yapıldığında oldukça güvenli ve düşük riskli bir işlemdir.
Maalesef kendiliğinden geçmez. Şah damarı darlığı veya tıkanıklığı hasarın durumuna göre bazen ilaçlarla, bazen anjiyo yöntemi ile bazen de ameliyat ile tedavi edilir.
Karotis arterler, beyinin oksijen ve besinlerini taşıyan büyük damarlardır. Eğer bu damarlar tıkanırsa, beyne yeterince oksijen ve besin ulaşamaz ve bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Karotis tıkanıklığının belirtileri arasında baş ağrısı, bulantı, halsizlik ve nefes darlığı sayılabilir.
Gerekirse MR ya da tomografi ile kesin tanı konabilir ve darlığın derecesi ölçülür. Anjiyo ile ya da ameliyatla tedavi sadece %50 üzeri daralmalarda gerekir. Şahdamarı tamamen tıkanmışsa, yol kapalı olduğu için artık beyne pıhtı atma ihtimali çok düşüktür ve tedavi gerekmez.
Boyun damar tıkanıklığı belirtileri
Hasta bu durumda şuur kaybı, vücudun belirli bir bölümünde hissizlik, karıncalanma, zayıflık, uyuşma, görme ya da duyma problemleri vb. ani ortaya çıkan semptomlar yaşayabilir. Boyun damar tıkanıklığı kan basıncının etkisiyle tekrar açıldığında şikayetler kaybolur.
Stent Tedavisi Nasıl Yapılıyor? Şah damarındaki ileri derecede darlıkları gidermek için uygulanmakta olan stent tedavisi, kendi alanında uzman olan Kalp ve Damar Cerrahları, Girişimsel Kardiyologlar ya da Girişimsel Radyologlar tarafından gerçekleştirilir.
Evet stentler yeniden tıkanabilir. 2 tip tıkanma vardır.
Damarlar tıkanır, daralır, sertleşir. Damar hacminin %70'inin tıkanmasıyla birlikte kalbe akan kan miktarı ciddi anlamda azalır.
Stent damarın içine gömüldükten sonra ömür boyu burada kalıyor ve kesinlikle yerinden oynamıyor ya da kalmıyor.
İşlemler bitince damar yama gibi yabancı bir madde kullanmadan kapatılır. Şah damarına yerleştirilen pensler kaldırılır ve kan akımı yeniden sağlanır. Şah damarı ameliyatının süresi ortalama 1 saat sürer.
Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi anjiyo da bazı riskler barındırır. Ancak söz konusu risk faktörleri günümüz teknolojisi sayesinde son derece azalmıştır. Hastanın felç veya kalp krizi geçirme riski ya da yaşamını yitirme riski son derece düşüktür.
Ameliyat genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilir. Boynun, ilgili tarafında yapılan cilt kesisi sonrası darlık olan şah damarına ulaşılır. Şah damarı cerrahi klempler ile geçici olarak kapatılır. Şah damarı duvarında oluşturulan bir kesik ile açılarak içindeki darlığa neden olan plak çıkartılır.
Şah damarı yani karotid damarı beyni besleyen ana damardır. Sağda ve solda boynun iki yanında bulunur. İlerleyen yaşlarda tıkanıklık riski artar. Tıkanıklığı ile hastada baş dönmesi, göz kararması, kulakta uğultu, çınlama, baygınlık hissi, bayılma nöbetleri ve felç yani inme görülür.
Şah damarı ameliyatını damar cerrahları yapar. Ameliyat genel anestezi altında ya da sadece boyun bölgesi uyuşturularak yapılabilir.
Anjiyo işlemi 10 ile 15 dakika içerisinde yapılan bir işlemdir. İşlem bittikten sonra bölgede kanama olmaması için baskı uygulanır.
Kalbin sol karıncığından çıkan aort, aralarında "şah damarı" olarak bilinen karotit damarları da barındıran beyne gidecek damarlara dallandıktan sonra, bir kıvrım yaparak karın bölgesine iner ve burada iki ufak atardamara dallanır.
Daralmış ya da tıkalı olan damara bir balon kateteri üzerine yerleştirilmiş stent getirilir. Daha sonra balon şişirilir, stent açılır, bu da damarı genişletir. Stenti taşıyan yani daralmış ya da tıkanmış bölgeye getiren balon sistemi vücut dışına çıkarılır ama stent damarın içinde hayat boyu kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri