Çanakkale Savaşları'nda en çok şehit veren ilimiz Bursa'dır. Bursa'dan 3737 şehit verilmesine karşılık, Balıkesir'den 2779, Konya'dan 2683, Kastamonu'dan 2425 ve Denizli'den 2195 şehit verilmiştir. Diğer taraftan en fazla şehit veren köy ise Kastamonu'nun Güzlük Köyü olup, bu köyden 25 şehit verilmiştir.
Türkiye genelinde ise ilçeler arasında Bursa'nın Orhaneli ilçesi bin 34 kişi ile Çanakkale'de en çok şehit veren ilçe olmuştur.
This is a modal window. The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported. 1. Dünya Savaşı'nda açılan Çanakkale cephesinde Kastamonu en çok şehit veren iller sıralamasında ilk sırada yer aldı.
EN ÇOK ŞEHİT BURSA'DAN
php sitesindeki bilgilerden 114 bin 81 şehidin illere göre dağılımını çıkaran Erdoğan, en çok şehidin 5 bin 72 rakamı ile Bursa'nın verdiğini söyledi.
Türk Hava Kuvvetleri'nin 1964'te Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda uçağı isabet alan ve paraşütle atlamasının ardından Rum askerlerince işkenceye maruz bırakılarak, öldürülen ilk şehidimiz Cengiz Topel'in yaşam öyküsünü 58.ölüm yıldönümünde derledik. Cengiz Topel kimdir?
İlgili 26 soru bulundu
Çanakkale Şehitleri Anıtı, Çanakkale il ve Eceabat ilçe sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale Boğazı'nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan anıt.
Aşırı yağışların ortaya çıkardığı Çanakkale şehitlerinin kemikleri, aynı yerlerde hiç dokunulmadan defnedildi. Kocadere Köyü imamı Abdullah Türan'ın yaptırdığı duanın ardından, yolun üzerine taşlar istiflendi. Ardından Milli Park görevlileri şehit kemiklerinin üzerini toprakla örttü.
Gelibolu Yarımadası'nın en çok ziyaret edilen ana ziyaret noktası olan Çanakkale Şehitler Abidesi, Eskihisarlık Burnu üzerinde yer almaktadır.
57.000'i Şehit, 21.000'i Hastalıktan ölüm, 10.000'i Kayıp, 100.000'i Yaralı, 64.000'i Hasta olmak üzere toplam zayiatı 252.000 kişi olarak; itilaf devletlerinin zayiatını da yine 252.000 kişi”9 olarak kayıt etmiş bulunmaktadır.
Balkan ve I. Dünya savaşları ile Millî Mücadele dönemine tanıklık eden pek çok yazar bu devirleri eserlerinde işlemişlerdir. Bu yazarlar arasında “İstiklal Marşı” ile “Çanakkale Şehitleri”nin şairi Mehmet Âkif Ersoy'un özellikle ayrı bir yeri vardır. O, devrin ruhunu edebî bir biçimde aktarmıştır.
Bazı kayıtlara göre Çanakkale Savaşı'nda savaşan asker sayısı 158 bindir. Ancak kayıp olan kişilerle birlikte toplam şehit sayısı 250 bin olarak tahmin edildiğinden savaşan asker sayısının da 158 binin çok daha üstünde olduğu düşünülmektedir.
Çanakkale Şehitlik alanları girişi ücretli mi sorusuna da yanıt verecek olursak hiç bir şehitliğimiz, savaş alanımız ya da muharebe bölgeleri ücretli değildir. Sadece alan içerisinde ziyaret bazı müzeler ücretli bazı müzelerde ücretsizdir.
Çanakkale Şehitlik turu nereden başlar? Çanakkale Şehitlik turu terçihinize göre Eceabat ilçesinden veya Kilitbahir köyünden başlanır.
“Mustafa Kemal Atatürk 25 Nisan 1915 sabahı Conkbayırı'na doğru ilerleyen düşmana karşı 57.Piyade Alayı ile taarruza başlarken “Ben size taarruzu emretmiyorum ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler başka komutanlar kaim olabilir” emri yazılıdır.
Meçhul Asker Anıtı, Çanakkale Şehitler Abidesi eski temsili şehitliğin ön tarafında yer almaktadır.
Abidenin dört ayağında, sekiz rölyef bulunmakta. Denize bakan dört tanesi deniz savaşlarını, karaya bakan dört tanesi de kara savaşlarını anlatmakta. 2005'te restorasyondan geçen anıt, 2007'de bulunduğu alana yeni Şehitlik inşa edilerek son şeklini almıştır.
Seddülbahir bölgesinde Morto Koyu'nun doğu ucundaki denizden yüksekliği 45 metre olan Hisarlık Tepe üzerinde yapılmıştır. Çanakkale Şehitleri Abidesi antik Eleaus'un kalıntıları üzerinde yapılmıştır. 41.70 m. yüksekliğindedir. Bu abidenin yapımına Çanakkale savaşları'ndan tam 39 yıl sonra başlanabilmiştir.
Çanakkale Şehitleri Anıtı
Çanakkale il sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale Boğazı'nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer almaktadır.
Siirt'tin Eruh ilçesinde vatandaşlar, terör örgütü PKK'nın saldırılarında verilen ilk şehit Jandarma Onbaşı Süleyman Aydın'ı gönüllerinde yaşatıyor. Terör örgütü PKK'nın 15 Ağustos 1984 saat 21.30'da Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Şemdinli ilçelerinde eş zamanlı düzenlediği silahlı saldırıların üzerinden 37 yıl geçti.
PKK'nın 35 yıl önce düzenlediği ilk saldırıda şehit olan Erzincanlı Jandarma Onbaşı Süleyman Aydın minnetle anılıyor.
Allah yolunda canını feda eden bir Müslümana şehid denir. Şehidlik, İslâm'da en büyük mertebedir. Şehidlerin Allah katında kadir ve kıymetleri pek yücedir. Âhirette en büyük rütbenin peygamberlikten sonra şehidlik olduğu belirtilmiştir.
Çanakkale Şehitlikleri geniş bir alana yayılmış olduğundan şehitlikleri gezmek için kendi aracınızla gelebilir, Gelibolu veya Çanakkale'den araç kiralayabilir veya rehberli Şehitlik Turlarına katılabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri