2) Yapay (Yapma) Destan:
Yapay destanlar doğal destanlar gibi üç safhada oluşmaz. Sanatçı tarafından yazıldığı için anonim değildir, yazarı bellidir. Yapay destanlara örnek olarak, Çanakkale Şehitlerine -Mehmet Akif Ersoy, Üç Şehitler Destanı- Fazıl Hüsnü Dağlarca, Kuvayi Milliye Destanı- Nazım Hikmet Ran verilebilir.
Kurtuluş Savaşından bazı kesitlerin anlatıldığı Türklere ait yapay destan örneği ise Fazıl Hüsnü Dağlarca'ya ait olan Üç Şehitler Destanıdır.
Bazı doğal destanlar ve ait oldukları milletler:
Bozkurt Destanı → Göktürkler. Şehname → İran. İgor → Rus.
Balkan ve I. Dünya savaşları ile Millî Mücadele dönemine tanıklık eden pek çok yazar bu devirleri eserlerinde işlemişlerdir. Bu yazarlar arasında “İstiklal Marşı” ile “Çanakkale Şehitleri”nin şairi Mehmet Âkif Ersoy'un özellikle ayrı bir yeri vardır. O, devrin ruhunu edebî bir biçimde aktarmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Mesnevi nazım şekliyle ve aruz ölçüsüyle kaleme alınmış Çanakkale Şehitlerine şiirini tahlil etmek için şiiri dört bölüme ayırmayı daha uygun bulduk. Bölüm aralarını da mısra sayılarıyla belirledik.
Çanakkale Destanı, 1915-1916 yılları arasında, Çanakkale Boğazını geçerek İstanbul'u ele geçirmek isteyen İtilaf Devletleri'ne karşı verilmiş bir destandır. Tarihin akışını değiştiren bu savaşta düşman kuvvetleri insanlık suçları da işledi.
Yani halk edebiyatı anlayışı içerisinde yer alır. Üç Şehitler Destanı, İstanbul Fetih Destanı, Çanakkale Destanı: Fazıl Hüsnü Dağlarca tarafından yazılan yapma destanlardır.
Destan: Toplumu geniş ölçüde ilgilendiren olayları konu edinen 8-11 heceli dizelerden oluşan ve kıta sayısı yediden yedi yüze kadar varan anonim veya bireysel halk şiirlerine destan denir.
Dağlarca, Millî Mücadele'yi konu edinen birçok destan kaleme alır. Bu konuya verdiği önemi, farklı zamanlarda yayımladığı şiir kitaplarıyla devam ettirir. Onun Millî Mücadele'yi konu edindiği dizinin ilk kitabı olan Üç Şehitler Destanı 1949'da yayımlanır.
Destan, milletlerin hayatında büyük yankılar uyandırmış (savaş, göç, istilâ gibi) tarihî olayların (yangın, salgın hastalık, sel, deprem gibi) toplumsal ve doğal olayların çağdan çağa aktarılmış, aktarılırken de hayal unsurlarıyla oluşmuş, süslenmiş, değiştirilmiş söylenceleridir.
YAPMA (Yapay, Sûnî) DESTAN
Bir şairin, toplumu etkileyen herhangi bir olayı tabii destanlara benzeterek söylemesi sonucu oluşan destanlardır. Yazarı belli olan, daha yakın zamanda yazılan ve olağanüstü durumlara az yer veren bir destan türüdür.
Bir destandır Çanakkale! Türk milletinin bağımsızlığa, zafere, kurtuluşa olan inancının zaferidir. Şehitlerimizin dökülen kanlarıyla bedeli ödenen bir zafer, istiklale adanmış bir mücadelenin şanlı destanıdır.
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Çanakkale ili, Eceabat ilçesi, Kabatape mevkiinde yer almaktadır.
Sümerlere ait Gılgamış, Ruslara ait İgor, Britanyalılara ait Kral Arthur, Finlilere ait Kalevala, Hintlilere ait Ramayana, Antik Yunanlılara ait İliada ve Odysseia destanları buna dair başlıca örneklerdir.
Şehname, İran'da milli bir bilinç ve coşku uyandırmak amacıyla “İran'ın milli şairi” olarak kabul edilen Firdevsi tarafından kaleme alınmış bir eserdir.
Merak edilen konular içerisinde Şehname destanı hangi millete ait olduğu geliyor. Bu eser İran kültürüne aittir. Aynı zamanda İran edebiyatının en büyük eseri olarak da ifade edildiğini söylemek mümkündür.
Dardanelles ve Hellespontos Çanakkale'nin bilinen en eski adları. Dardanelles Troya'nın mitolojik atalarından Dardanos'tan türetilmiş..... Antik Çağ'daki adı Hellespontos ise mitolojiye dayanıyor.
Mustafa Kemal, yaklaşık 11 ay süre boyunca Çanakkale Cephesi'nde bulunmuştur. 20 Ocak 1915'te 19'uncu Tümen Komutanı olarak cephede göreve atanmış, 10 Aralık 1915'te cepheden ayrılmıştır. Çanakkale Savaşları'na Yarbay rütbesi ile katılmış, 1 Haziran 1915'te Albaylığa terfi etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri