Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Çanakkale denildiği zaman akla ilk gelen lezzetlerden olan Peynir Helvası, kendine has tarifiyle bölge mutfağının zenginlikleri arasında öne çıkmaktadır. Çanakkale tatilinde şehrin birçok yerinde bulabileceğiniz Peynir Helvası'nın tadına mutlaka bakılması gerekir.
Kara lahana sarması Ordu'nun neyi meşhur sorusuna cevap olurken Çanakkale içinse ıspanak sarması cevabı verilebilir. Ispanak sarmasının içeriğinde; kıyma, ıspanak, soğan, domates, salça, pirinç, zeytinyağı ve maydanoz bulunmaktadır.
Çanakkale, Türkiye'de iyi tarım uygulamaları üretim alanı bakımından ilk 10 il içerisinde yer almaktadır. İyi tarım uygulamaları kapsamında zeytin, şeftali, elma, domates, nektarin, üzüm, kiraz gibi toplamda 20'nin üzerinde ürün yetiştirilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çanakkale'de en çok hangi meyve yetişir? Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı; 167.951 ton ile zeytin (yağlık, sofralık), 120.553 ton ile şeftali (nektarin, diğer), 102.936 ton ile elmaya aittir.
Çanakkale'nin ilçelerinden buranın tarihi dokusuna uygun çeşitli özelliklerde ve görünümlerde, magnet, anahtarlık, bardak, cüzdan, truva atı figürleri, özel biblolar, geleneksel mutfak ürünleri; peynir helvası, domates salçası, zeytin ve zeytinyağı, ezine peyniri gibi hediyelik ürünler alabilirsiniz.
Çanakkale meşhur tatlısı - Babalık Peynir Helvası
Çanakkale ilinde buğday, domates, zeytin, şeftali, elma, kiraz, çilek, üzüm, ayçiçeği, sanayi tipi biber, çeltik ve süt ekonomik öneme sahip tarımsal ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde kalite, yola dayanıklılık, tat ve aroması ile Çanakkale domatesi öne çıkmaktadır.
Çok Çeşitli Meyve ve Sebze Üretimi
Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı 126.489 ton ile şeftali (diğer), 110.452 ton ile zeytin ve 99.491 ton ile elmaya aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, nektarin, kiraz ve çilek gibi ürünlerdir.
Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi içinde yer alan il. 31 Aralık 2019 itibarıyla Çanakkale ili içerisindeki 12 ilçe ve bu ilçelere bağlı 81 mahallede yaşayan toplam nüfus 542.157 kişidir.
Biga Köftesi'nin Lezzetini Tadın
Yalnızca doğal ve tarihi güzellikleriyle değil, aynı zamanda mutfağıyla son derece önemli bir ilçe olan Biga'da mutlaka tatmanız gereken çok önemli bir lezzet bulunuyor:Biga Köftesi.
Vali İlhami Aktaş, kentin zenginliğine dikkat çekti “Tarım, turizm ve ticaret, her şey mevcut. Muz ve çay hariç her ürün yetişiyor.
Çanakkale'de portakal olur mu? Çanakkale'nin sahil kesimde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Çanakkale tatilinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken doğal güzellikler; Anzak Koyu, Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Gökçeada Tuz Gölü, Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, Mıhlı Şelalesi, Hıdırlar Kaplıcası, Mıhlı Çayı, Marmaros Şelalesi, Bozcaada Göztepe, Biga Çayı ve Kestanbol Kaplıcası olarak sıralanmaktadır.
Bölgenin öne çıkan lezzetleri arasında sardalya kebabı, balık çorbası, peynir helvası, tavuklu mantı, tuzlu balık, lakerda ve Gelibolu lokumu bulunmaktadır.
Çanakkale mutfağı ile özdeşleştirilen tumbi, ince bulgur ile hazırlanan bir köftedir.
Çanakkale, hem şehir merkezi hem de ilçeleriyle birlikte gezilecek ve görülecek yerler bakımından birçok seçeneğe sahiptir.Çanakkale'ye bağlı Ayvacık, Bozcaada ve Gökçeada, sahil olduğu plajlar ve eğlence tesisleri ile birlikte şehrin en turistik ilçeleri arasında öne çıkmaktadır.
Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği tarihi çarşıda havludan tespihe, giyim ve ayakkabı ürünlerinden hediyelik eşyaya, Çanakkale seramiklerinden yağlı boya savaş tasvirleri ve minyatürlere kadar binlerce çeşit ürün satışa sunuluyor.
Çanakkale Marmara'nın sonunda ve Ege'nin başladığı yerde kurulmuş bir şehir. Bu nedenle hem Marmara hem de Ege iklimini görmek mümkün. Kışları yağışlı, yazları ise sıcaktır, şehir boğaza sahip olduğu için yaz kış rüzgar eksik olmaz. Tatil için şehre gelenlerin tercih ettiği dönem ise genellikle mayıs-eylül arası.
İlimizde 2002 yılında 1.300 da alanda yapılan ceviz üretimi, 2018 yılı sonunda 35.000 da alandan yapılmakta ve toplam 6.000 ton ürün elde edilmektedir. Ülkemizde üretilen ceviz ve bademin %3'ü Çanakkale de üretilmektedir.
Tarım ürünleri ve hayvansal ürünlerin Çanakkale genelinde üretilen toplam miktarın % 50 kadarı Biga'da üretilir. Tarım genellikle makine ile yapılmakta olup, üst düzeyde teknolojiden yararlanılmaktadır. Yörenin verimli topraklarında buğday, pirinç, günebakan, baklagiller ve her türlü sebze meyve yetiştirilir.
Bayramiç beyazı, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde yetişen beyaz bir nektarin çeşidi. 2013 yılında 'Bayramiç Beyazı' adıyla Türkiye'de coğrafi işaret tescili yapılan ürün ürün rengi, tadı, kokusu ve aroması ile dikkat çekiyor.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri