TIBBİ ÖZELLİKLERI: Eşit ağırlıktaki şekerden, takriben 180-200 defa daha tatlı olan aspartam, soğuk ve sıcak içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılır. Metabolizma calışmaları, aspartamın diğer herhangi bir protein gibi sindirildiğini ve metabolize olduğunu göstermektedir.
Uzun sürecek bir diyette ya da şeker hastalığı gibi durumlarda ise tatlandırıcılar iştahın kontrolden çıkmasına neden olabilmektedir. Bazı çalışmalar bazı tatlandırıcıların karbonhidrat daha hızlı emilmesine neden olarak kilo alımına neden olduğunu göstermiştir.
Günde 10 Adet Kullanmanızda Sakınca Yok. Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfam-K gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar yeterli ve dengeli bir beslenme kapsamında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında belirli ölçülerde tüketilebilir.
doğal olarak tatlı
Stevia bitkisinden üretilen Canderel® Stevia Tablet doğal bir tat sunmaktadır ve sıfır kaloridir. Anavatanı Güney Amerika olan stevia bitkisi yüzyıllardır bitkisel tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
Tatlandırıcılar elde edildikleri maddelere göre suni ve doğal olarak sınıflandırılmaktadırlar. Doğal tatlandırıcılar sakkaroz, glukoz, früktoz, galaktoz, maltoz, laktoz, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve stevia'dır. Suni tatlandırıcılar ise aspartam, sakkarin, sukraloz veasesulfam-K'dır.
İlgili 15 soru bulundu
Fibrelle, The Lifeco ve Canderel gibi markalar, en iyi tatlandırıcı markaları arasında sayılabilir.
Hiçbir tatlandırıcı güvenli değildir! İster sakarin, aspartam, asesülfam-K, ister son günlerin moda tatlandırıcısı sukraloz olsun, şeker yerine kullandığınız tatlandırıcı kimyasalların hiçbirinin güvenliği kesin olarak kanıtlanmamıştır.
Bununla birlikte, başka kontrollü çalışmalarda da tatlandırıcıların vücut ağırlığı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen veriler, yapay tatlandırıcıların kilo alımına neden olmadığını ve hatta kilo kaybına yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini korumaktadır.
5) Kan Şekerini Dengeler
Şeker hastaları şekersiz gıdalarla beslenme düzenine sahiptir. Kan şekerini yükseltmeyen besinlerden biri de steviadır. Stevianın olduğu öğünlerle beslenen kişiler, vücudundaki insülini dengeler. Yemek öncesinde stevia tüketildiğinde, yemeğin etkisiyle yükselen kan şekerine önlem alınır.
STEVIA: Brezilya'da yüzyıllardır bilinen ve kullanılan stevia, Türkiye'deki sağlıklı beslenme eğilimine cevap vererek, piyasaya girdi. Tadı şekerden farklı olmasına rağmen tümüyle doğal, sıfır kalorili, lif içerikli, kan şekerini düzenleyici etkili olduğundan tercih ediliyor.
Yapılan bilimsel araştırmaya göre diyet kola ve diğer alkolsüz içeceklerde olduğu gibi şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanmanın kilo kaybına bir etkisi yok ve bunların sağlığa uzun vadedeki etkileri hakkında hala çok az şey biliniyor.
Tatlandırıcılar, pankreasta insülin salgılanmasına yol açarak aynı zamanda vücutta yağ birikmesine neden olur. Fazla tatlandırıcı kullanmak daha çok yemeye yol açar. Bu da kilo almaya yol açar.
Araştırmalar, aspartam türü tatlandırıcıların ise hafif unutkanlıklara neden olabileceklerini ortaya çıkarmıştır.
CANDEREL STEVİA Tablet Bitkisel Tatlandırıcı
Vejetaryenlerin kullanımına uygundur. Canderel Green'in ocakta ve fırında pişirilebilen toz formu da bulunmaktadır. 1 Canderel Green Tablet (0,2 kcal), 1 tatlı kaşığı şekere (20 kcal ) eşdeğer tat verir.
Stevia diyabet hastalarında kan şekerini kontrol edebilmesine rağmen, uzun süreli ya da fazla stevia tüketimi kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir. Stevia kan basıncını düşürebilir. Eğer kan basıncınız düşükse ya da ilaç kullanıyorsanız veya bitkiler kan basıncınızı düşürüyorsa, bu sizin için zararlı olabilir.
Günümüzde sağlığımıza zararlı etkileri olan yapay tatlandırıcılar yerine doğal tatlandırıcılar tercih edilmektedir. Sakarin, aspartam, asesulfam-K gibi bu yapay tatlandırıcılara doğal bir alternatif olan Stevia; son zamanlarda en çok üzerine çalışma yapıldığı doğal tatlandırıcılardandır.
Aspartam şeker hastaları ve kalori hesabı yapanlar için avantajlı tatlandırıcılardan; diyet içeceklerin birçoğunda da kullanılıyor, ayrıca tablet veya toz hali de bulunabiliyor. Ancak onun da ağızda bıraktığı tat sakarinden pek farklı değil.
Şekerden uzak durun.Yalnızca zayıflama diyeti yapanlar, şeker sorunu olanlar, tatlılarda şeker yerine tatlandırıcıları kullanabilirler.
Rafine şeker, aspartam, sukraloz, sakarin gibi yapay tatlandırıcılar diyette asla yer almamalıdır. Yapay tatlandırıcılar tıpkı şeker gibi bağımlılık yapabilen kimyasallardır.
Güney Avustralya Üniversitesi araştırmacılarına göre, daha çok kilo vermek amacıyla kullanılan yapay tatlandırıcılar tip 2 diyabete yol açabilir.
Sonuç: Araştırmanın sonuçları şunları ortaya çıkarıyor: ”Kalorisi çok az” sanılarak ”şeker diyeti amacıyla” veya ”şeker hastalığını önleme amacıyla” kullanılan yapay tatlandırıcılar, tam aksine, vücudun normal şekere olan duyarlılığını azaltarak diyabeti tetikliyor.
Kan Şekerini Düşürüp, Acıktırır
Tıpkı fazla miktarda beyaz şeker ve nişasta alımında olduğu gibi tatlandırıcı alımı sonrası ortaya çıkan ani insülin yüksekliği kan glikoz düzeyini düşürerek açlık hissinin ortaya çıkmasına neden olur, kişi bir şeyler yeme ihtiyacı duyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri