şeker, rafine un, tahıllar, süt ürünleri, alkol ve işlenmiş gıdaları ciddi şekilde kısıtlayan özel bir diyettir. Esas olarak sebzelere izin verir. Şeker ve işlenmiş yiyecekleri sınırlayan daha sürdürülebilir bir diyet kan şekeri ve vücut ağırlığını düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
Bedenimizde doğal olarak bulunan ve candida adı verilen bir bağırsak mantarını kontrol altına alabilmek için uygulanan bir tür programdır. Dolayısıyla candida diyeti doğrudan doğruya zayıflamak için değil, bedenimizdeki dengeyi korumak için uygulanmaktadır.
Üzerinde küf barındırabilecek olan kuru yemişler, eski peynirler tüketilmemelidir. Bağırsak florasının dengesini sağlamak için, yoğurt, kefir prebiyotikler tüketilmelidir.
Candida Diyeti Kaç Gün Sürer? Candida diyetinin genel olarak belirli bir süresi yoktur. Vücutta bulunan mantarlar normal seviyeye düşene ve şikayetler bitine kadar uygulanması uygundur. Bu süreç genel olarak bir ay sürse de mantarın yaygınlığına veya bünyeye göre daha uzun da sürebilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Kandida temizliği, sindirim sisteminin yıkanması ve fermente sebzelerde ve kefirde bulunan sağlıklı kandida savaşçılarının tanıtılması yoluyla fazla kandida vücudunu atmaya yardımcı olur. Organik soğan, sarımsak, kereviz, lahana, deniz tuzu ve saf sudan sebze suyu yaparak başlayın.
Test Nasıl Yapılır: Bir bardağa taze musluk suyu doldurun ve sabah ilk tükürüğünüzün bir kısmını bardağa dökün. Tükürük yüzeye çıkmalıdır. Birkaç dakika ile 1 saat sonra yüzen tükürüğün altında tek tek iplikler oluşursa test pozitiftir.
Candida diyetinde glutenden uzak besinler tüketildiği için ekmek tüketimi çok kısıtlıdır. Gluten içermeyen ekmeklerden ölçülü oranda tüketilmesi önerilir.
Kabızlık, ishal, makatta kaşıntı, aşırı gaz, hazımsızlık, şişkinlik. Ağızda aftlar, dişeti ve dilde beyaz tabakalar, ağız kokusu. Kronik yorgunluk, uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete, konsantrasyon güçlüğü Kronik yaygın ağrılar, migren, kas kasılmaları, eklemlerde şişlik ve ağrı
Yemeklerden önce bir kaşık elma sirkesini bir bardak suya karıştırın ve tüketin. Böylece hem candida mantarının kontrolsüz çoğalmasını önleyecek, hem de bağırsak floranızı tedavi edeceksiniz.
Antifungal ilaçlar, Candida mantarının üremesini engelleyen ve tedavi eden etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak, antifungal ilaçlar tek başına yeterli değildir. Tedavi sürecinde, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, stresten kaçınma, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi destekleyici önlemler de alınmalıdır.
Candida Diyeti Uygularken Tüketilebilecek Serbest Yiyecekler: Diyetiniz genel olarak nişasta içeriği düşük sebzeler, bazı probiyotik besinler, yumurta veya beyaz et gibi proteinler ve glütensiz tahıllardan oluşmalıdır.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Vajinal mantar için kadın hastalıkları ve doğum (jinekoloji) uzmanına gidilmelidir.
Bazı süt ürünleri: Kandida diyetinde probiyotik içeren içecek ve yiyeceklere de yer verilmelidir. Keçi sütü ve kefir gibi içecekler bu diyette tüketilebilir.
Pirinç, candida diyetinde tüketilebilen glütensiz bir tahıldır. Ancak, pirinçte bulunan nişasta mantar enfeksiyonunu besleyebileceği için diyet sırasında sınırlı miktarda tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, beyaz pirinç yerine kepekli veya kahverengi pirinç tercih edilmesi önerilir.
Candida Diyetinde Yenilmesi Gerekenler
Nişastasız sebezeler, ideal olarak çiğ veya haşlanmış olmalı. Enginar, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, kereviz, salatalık, patlıcan, lahana, soğan, ıspanak, domates, kabak. Az şekerli meyveler: Elma, avokado, beriler, limon, misket limonu, zeytin.
· Sarımsak, hindistancevizi yağı ve zerdeçal gibi mantar önleyici besinleri tüketiniz. · Toksinlerden ve alerjenlerden uzak durmalısınız.
Hastalık minimum 6 aya kadar süren yorgunluğa göre nitelendirilir ve yanında baş ağrısı, eklem ağrısı, hafızada ve konsantrasyonda güçlük, ve boğaz ağrısı içeren diğer belirtileri de getirir. Sıklıkla kandida belirtilerinden biri de kronik yorgunluktur.
KANDİDA - CANDİDA MANTARI
Bağırsakta bulunan yararlı ve zararlı mikroorganizmalar denge halinde yaşar. Bu denge bozulduğunda faydalı mikroorganizmalar zamanla azalır ve Candida Mantarı gereğinden fazla çoğalarak tehlikeli olmaya başlar. Faydalı bakterilerin azalması hastalıkların oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir. Ancak bu çoğu kez uzun zaman alır. Kimi zaman bu bekleme süreci içinde hastalık daha da ilerleyebilir.
Gaz, şişkinlik, bulantı, mide krampları, kabızlık veya ishal, hazımsızlık, ağız kokusu. İnsülin direnci, kan şekeri dengesizliği, kilo artışı, ödem. Ciltte kaşıntı döküntü, alerjik astım, nezle.
Candida auris'in bedenini kolonize ettiği çoğu insan hastalanmıyor, hatta mantarın vücudunda olduğunu bile fark etmiyor. Ama eğer bu mantar cerrahi yaralara nüfuz ederse ya da kana karışırsa ciddi enfeksiyonlara neden oluyor.
Lif, bağırsak florasında bulunan dost bakteriler için muhteşem bir besin kaynağıdır. Bu yüzden sebze, meyve, kinoa, kabuklu esmer pirinç gibi yüksek lif içerikli kompleks karbonhidratların tüketimi büyük öneme sahiptir. Et tüketmek genel sağlık için oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri