Candida Mantarı ve Beslenme
Diyet ilkeleri arasında diyetten ilave şeker, gluten ve işlenmiş gıdaların çıkarılması, fermente gıdaların tüketilmesi yer almaktadır. Bunlar dışında inflamatuar etkili alkolden ve kafein içeren besinlerden kaçınılmalıdır.
Yanında yine badem, fındık gibi kuruyemişler tüketilebilir. Son öğün olan akşam yemeğinde öğle yemeğinde benzer olarak ızgara et, tavuk, balık tüketilebilir. Ayrıca ilave olarak zeytinyağlı veya haşlanmış sebzeler tercih edilebilmektedir. Akşam yemeği yenirken yoğurt tüketimi Candida diyetinde sıkça önerilmektedir.
Kafeinli içecekler: Birçok diyet listesinde kendine yer bulan şekersiz Türk kahvesi ve çözülebilir kahveler bu diyette yasaktır. Aşırı oranda kafein tüketimi bağırsak sindirim zaafiyeti de oluşturabilir. Bunun yerine taze sıkılmış portakal ve greyfurt suları gün içerisinde sıklıkla tüketilebilir.
Kuruyemişler ve tohumlar : Badem, ayçiçeği çekirdeği, hindistancevizi veya keten tohumu. Otlar ve baharatlar: Karabiber, tuz, tarçın, dereotu, sarımsak, zencefil, kekik, biberiye, kırmızı biber, zerdeçal ve kekik.
İlgili 22 soru bulundu
Sebze çeşitleri; enginar, kuşkonmaz, brokoli, ıspanak, domates, patlıcan, salatalık, kereviz, soğan, lahana, kabak, patlıcan, sarımsak, brüksel lahanası tüketilebilir.
Bunlar antifungal veya probiyotik besinler grubuna girer. Anti-candida diyeti ile bu besinleri de diyetinize eklemeniz gerekir. Probiyotik yoğurt, kefir gibi besinler ve ev yapımı tuzsuz turşu, sirke gibi fermente yiyecekler, sarımsak soğan gibi antifungal sebzeler bu aşamada tüketmeniz gereken yiyecekler arasındadır.
Bilimsel araştırmalar faydalı yağları tüketmenin Candida mantarıyla mücadelede en az proteinler kadar önemli olduğunu da göstermiştir. Düzenli olarak probiyotik tüketmek Candida mantarıyla mücadelede son derece önemli bir adımdır. Sindirim sisteminizde bulunan ve varlıklarından fayda sağladığınız bakteriler vardır.
Meyvelerin içerisinde bulunan fruktozda glikoza çevrildiği için meyvelerden de uzak durulmalıdır.Pirinç, bulgur, sirke, soya sosu ve mayalı yiyecekler candidiyozisi olanların uzak durması gereken diğer lezzetlerdir.
Candida mantarıyla mücadele edenlerin bağışıklık sistemlerini stabil tutabilmeleri çok önemlidir. Bunun için de vitamin ve mineral desteğine ihtiyaçları vardır. B vitamini kompleksi, C vitamini, D vitamini, E vitamini, kalsiyum ve magnezyum alınabilir.
Ağzınızda iyice tükürüğünüzü biriktirin ve suyun içine tükürün. Suyu her 15 dakikada 1 saat boyunca gözlemleyin. Eğer suyun yüzeyinde duran tükürükten aşağıya doğru sarkan ipler,yollar görüyorsanız, tortuya benzeyen bir görüntü varsa yada bu tortu bardağın dibine çökmüşse sizde de Candida problemi olabilir.
Candida Diyetinde Mercimek Yenir mi? Fasulye, barbunya, mercimek gibi bakliyatlar mantarın gelişimini destekleyeceği için diyet dahilinde tüketimi önerilmeyen gıda gurubu içinde yer alır.
Kandidalar ölürken toksin çıkarırlar. Biz buna die-off sendrom diyoruz. Tedavi başladığı andan daha kötü hissedebilir kişi kendini. Bu toksinlerden rahat kurtulmak için çalışan ve düzenli boşalan bağırsağa ihtiyacımız olacaktır!
Candida, bir defa numune alınmasıyla kesin tanısı gerçekleştirilemeyen yapıya sahiptir. Bu sebeple, hastadan alınan kanın içerisinde bulunan bağışıklık hücrelerinin izole edilmesi ve laboratuvar ortamında gerçekleştirilen hücre kültürü teknikleri ile çoğaltılması yöntemi ile Candida tanısı gerçekleştirilebilmektedir.
Glütenli ve lektinli ( arpa, pirinç, buğday, bulgur, makarna ve işlenmiş ürünler ) tahıllar da yüksek glisemik indekslerinden dolayı aynı şeker gibi kandidayı besler ve yine aynı şeker gibi hücrelerde insülin direnci yaratmaktadır. Bu da ileride kan şekerinde hipoglisemi veya diyabet gibi problemleri yol açmaktadır.
Bu kez ise marifetini mantar enfeksiyonunu iyileştirmekten yana kullanacak. Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Candida kan testinde çıkar mı? İnsan vücudundaki Candida mantarı kan testleriyle belirlenen bir enfeksiyon türüdür.
Candida Diyetinde Yenilmesi Gerekenler
Enginar, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, kereviz, salatalık, patlıcan, lahana, soğan, ıspanak, domates, kabak. Az şekerli meyveler: Elma, avokado, beriler, limon, misket limonu, zeytin.
- LACTOBACILLUS REUTERI RC -14 Ve LACTOBACILLUS RHAMNOSUS GR-1 bakterilerinin Candida'yı azaltmada daha etkili olduğu görülmüştür. - Candida diyeti ile birlikte alınacak probiyotik takviyelerde bu suşların bulunmasına dikkat etmek fayda sağlayabilir.
3- Havuç: Her ne kadar faydaları saymakla bitmeyen bir sebze türü olsa da pişmiş havuç da candida diyetinde yasaklıdır. Ancak çiğ havuç herhangi bir sınırlama sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.
Bağırsaklarında kandida olanlar renkli ve çeşitli besinler yemeye özen göstermelidir. Mevsimine göre bolca sebze, salata, yeşil yapraklılar, taze soğan, sarımsak ve pırasa bağışıklık sistemine destek verirken, özellikle lahana türü sebzeler antimikrobiyal etkinlik gösterir.
Bu doğal yöntemlerden en basiti su tüketimini arttırmaktır. Su tüketimi ile bağırsaklarda birken fazla mantarlar atılabilir. Bunun yanı sıra elma sirkesi de bağırsak miktarlarının atılması için önemlidir. Bunun için 1 bardak su içerisine 1 yemek kaşığı elma sirkesi koyarak içilmesi bağırsak mantarına iyi gelir.
· Diyabet ve insülin direncindeki dengesizlik vücutta bağışıklık sistemine zarar vermektedir. Bağışıklığı zayıflayan vücutta candida miktarının artışına rastlamak mümkündür. · Kanser tedavileri ve bağışıklık sistemi hastalıkları da bakteri mantar arasında denge bozulduğu için candida mantarı oluşumu artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri