Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler.
Mantar enfeksiyonu erkekte çoğu zaman belirti vermez. En çok görülen belirtisi dış genital bölgede kaşıntı, kızarıklık ve pul pul cilt dökülmeleridir. Akıntı çoğu kez yoktur.
Bununla birlikte cinsel ilişki veya idrar çıkarma sırasında yanma hissi, vulvanın kızararak şişmesi, vajinada ağrı ve hassasiyet, vajinal döküntü, yoğun, beyaz ve kokusuz vajinal akıntı ile çok sulu vajinal akıntı da vajinal mantar enfeksiyonunun belirtileri arasındadır.
Antifungal ilaçlar, Candida mantarının üremesini engelleyen ve tedavi eden etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak, antifungal ilaçlar tek başına yeterli değildir. Tedavi sürecinde, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, stresten kaçınma, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi destekleyici önlemler de alınmalıdır.
Vajinal kandida enfeksiyonlarının en sık karşılaşılan belirtileri vajinal akıntı ve kaşıntıdır. Vajinal akıntıların süt kesiği ve peynirimsi (peynir kesiği) görünümde olması tipik bir özelliğidir. Süt veya peyni kesiği şeklindeki akıntılar kıvamlarından dolayı bazen akıntı şikayetine neden olmayabilirler.
İlgili 37 soru bulundu
Belirtiler arasında vajinal bölgede süt kesiği kıvamında akıntı, kaşıntı ve kızarıklık varsa, akla ilk olarak vajinal mantar gelir. Gerekli durumda vajinal bölge incelenerek fiziki muayeneyle ve mantarın tespit edilmesini sağlayan laboratuvar testleriyle hastalık kesin olarak teşhis edilebilir.
Mantar enfeksiyonlarına bağlı bulgular rahim ağzından alınan bir tarama testi olan pap smear testinde de görülebilmektedir.
Candida, bir defa numune alınmasıyla kesin tanısı gerçekleştirilemeyen yapıya sahiptir. Bu sebeple, hastadan alınan kanın içerisinde bulunan bağışıklık hücrelerinin izole edilmesi ve laboratuvar ortamında gerçekleştirilen hücre kültürü teknikleri ile çoğaltılması yöntemi ile Candida tanısı gerçekleştirilebilmektedir.
Candida mantarı belirtileri, enfeksiyonu olduğu bölgeye farklılık göstererek, ağrı, yanma, kaşıntı, ishal şeklinde ortaya çıkar. Candida mantarının en sık görülen belirtileri şöyle sıralanabilir: Vajina ve dış genital bölgede kaşıntı Cinsel ilişki ve idrar yaparken yanma ve ağrı
Yeni başlayan vajinal mantar genellikle 5-7 günde iyileşir. Şiddetli vajinal mantar enfeksiyonları genellikle 15 günde tedavi edilebilir. Çok nadiren bazı hastalarda 1-2 ayı bulabilir. Bir defa vajinal mantar enfeksiyonu geçirenlerde tekrar görülme ihtimali artar.
Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir. İdrar yaparken veya ilişki sırasında yanma.
Maya enfeksiyonu, yanma ve kaşıntı hissine ek olarak beyaz, süt kesiği benzeri akıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Vajinada maya varlığı normaldir, ancak normal floraya ait mayalarda anormal artış olmasıyla enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Mantar enfeksiyonları, sık karşılaşılan vajinit yani vajinal enfeksiyon türlerinden bir tanesidir. Vajinal mantar enfeksiyonuna çoğunlukla “candida albicans” organizması neden olur. Nadiren bazı diğer organizma türlerinin de bu vajinit türüne neden olduğu bilinir.
Zengin probiyotik içeriği ile mantar gibi vajinada oluşan enfeksiyonların gelişimini ve tekrarını önlemeye yardımcı olur. Tedavi ile beraber veya tek başına kullanılabilir. Kaşıntı, akıntı ve yanma gidi semptomların gelişimini önlemeye destek olur.
Bu denge bozulduğunda faydalı mikroorganizmalar zamanla azalır ve Candida Mantarı gereğinden fazla çoğalarak tehlikeli olmaya başlar. Faydalı bakterilerin azalması hastalıkların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bunun yanı sıra, Candida Mantarının çoğalmasıyla beraber bağırsaklarda geçirgenlik de artmaktadır.
Hastalık minimum 6 aya kadar süren yorgunluğa göre nitelendirilir ve yanında baş ağrısı, eklem ağrısı, hafızada ve konsantrasyonda güçlük, ve boğaz ağrısı içeren diğer belirtileri de getirir. Sıklıkla kandida belirtilerinden biri de kronik yorgunluktur.
LTT-Kandida bağışıklık hücrelerinin kandida mantarına karşı yanıtının değerlendirildiği ve aşırı kandida kolonizasyonunu saptamada kullanılan bir yöntemdir. Bu testte normalde kandidaya karşı pozitif yanıt beklenir.
Hindistan cevizi yağında bulunan laurik asit ve kaprilik asit kombinasyonu, hem yutma hem de topikal uygulama yoluyla zararlı kandidayı öldürür.
İdrar yolu kandidozları alt ve üst üriner sistem ile böbreğin kandida infeksiyonlarını içerir. En önemli bulgusu idrarda Candida cinsi mantar elemanlarının görülmesidir. Ancak kandidüri yalnız idrar yolu infeksiyonu değil kontaminasyon, kolonizasyon veya disemine kandida infeksiyonun da bir belirtisi olabilir (1).
Vajinal Mantar (Kandidiyazis)
Kadınlarda görülen vajinal mantar oldukça yaygın görülen bir enfeksiyondur. Vajina ve vulvada normalde de bulunan yararlı mantar ve bakterilerin değişime uğraması sonucu, kandida olarak da bilinen maya mantarı türünde kontrolsüz çoğalma görülebilir.
Akıntı mantar enfeksiyonunda, süt kesiği görünümündedir ve yoğun kaşıntı eşlik eder, bakteriyel vajinozda akıntı gri-beyaz yapışkandır ve balık kokuludur, trikomoniyazisde ise köpüklü sarı yeşil renkte ve çok kötü kokuludur.
Antibiyotik kullanımı sonrasında vajinal mantar görülmesi sık karşılaşılan bir durum olduğu için kişinin probiyotik takviyeler kullanımı gibi önlemler alınması önerilir. Antibiyotik kullanımı sonrasında en az 2 saat ara vererek alınan probiyotik takviyeler, vajinanın doğal florasını korumaya yardımcı olur.
Enfekte olmuş vajinal sekresyonlar genellikle sarı-yeşil veya gri renkte, pürülan görünümde, daha yoğun kıvamlı ve kötü kokuludur. Mantar enfeksiyonu ise sıklıkla beyaz süt kesiği veya peynirimsi akıntıya neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri